Ρεπορτάζ

«Το υψηλό κόστος παραγωγής ταλανίζει τον πρωτογενή τομέα»

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του 28ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ένωσης Νέων Αγροτών, που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο, εμφανίσθηκε σε δηλώσεις του χτες, στους δημοσιογράφους, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Νοτίου Αιγαίου, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
«Το Συνέδριο έγινε σε συνδιοργάνωση της ΠΝΑι, του Δήμου Νάξου, της Ένωσης Συνεταιρισμών Νάξου και ως βασικό συμπέρασμα είναι ότι έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση της νέας Αγροτικής Πολιτικής. Ο Πρωτογενής Τομέας μπαίνει πλέον σε διαδικασία ψηφιοποίησης. Ωστόσο, όποιοι κανονισμοί και να αλλάξουν ή σχεδιασμοί, το βασικό πρόβλημα των αγροτών είναι ένα: το υψηλό κόστος παραγωγής που συνεχίζει και ταλανίζει τον πρωτογενή τομέα και τους παραγωγούς, καθώς επίσης και η ‘καθήλωση’ των τιμών εδώ και αρκετά χρόνια, σε όλα τα προϊόντα. Ιδιαίτερα εδώ στην περιοχή μας οι αγρότες μας, εκφράζουν την ίδια διαπίστωση και μάλιστα στα νησιά η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο υψηλή λόγω της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Θα πρέπει η κυβέρνηση να στρέψει το βλέμμα της στην στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα και να λάβει γενναίες αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί το κόστος παραγωγής. Δυστυχώς, όλα αυτά καθιστούν πλέον ‘απαγορευτική’ την ενασχόληση με τον Πρωτογενή Τομέα και ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες, παρά τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης που υπάρχουν» ανέφερε.
Ο κ. Ζαννετίδης είπε ακόμη ότι η ΠΝΑι βρίσκεται επί ποδός με συναντήσεις και συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα: «Πληροφορούμεθα ότι εξετάζεται από το υπουργείο, ο ειδικός φόρος στα καύσιμα αλλά και αυτό από μόνο του, δεν αρκεί».
Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στα νέα, σχετικά με την αγροδιατροφική σύμπραξη και τις συνεταιριστικές οργανώσεις, όπου η ΠΝΑι είναι έτοιμη για να συντονίσει το σχέδιο: «Η ΠΝΑι είναι έτοιμη και έχει δεσμεύσει ήδη το ποσό που προβλέπει ο νόμος. Αναμένεται και από τις μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν καθώς και οι Δήμοι Ρόδου, Κω και άλλων νησιών. Με αυτό τον τρόπο θα ξεκινήσει μια νέα σελίδα στις σχέσεις όλων όσων ασχολούνται με τον Πρωτογενή Τομέα και την αγορά προκειμένου να στηριχθεί η τοπική οικονομία» είπε ο κ. Ζαννετίδης.

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στην ελαιοκομική περίοδο η οποία έχει ξεκινήσει, δηλώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα. «Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα. Η περίοδος εξελίσσεται ομαλά και πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Θα είναι καλή και ποσοτικά και ποιοτικά η χρονιά» ανέφερε.

Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Ερωτηθείς σχετικά με την Γαστρονομία, ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε πως «η ΠΝAι θα συνεχίσει να κάνει δράσεις για την Γαστρονομία και μέχρι το τέλος του έτους στο πλαίσιο του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019. Οι δράσεις θα κορυφωθούν με μία εκδήλωση που θα γίνει στην Άνδρο, όπου θα παρουσιαστούν πολλά χριστουγεννιάτικα εδέσματα των Κυκλάδων σε μια συνδιοργάνωση της ΠΝΑι με τοπικούς συλλόγους και του Δήμου Άνδρου. Η Γαστρονομία είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και της προβολής των προϊόντων μας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου