Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Τα σχέδιά του, τις προτεραιότητες, τις εξελίξεις στους διαγωνισμούς με την περιφέρεια Ν. Αιγαίου αλλά και τα επόμενα βήματα, παρουσιάζει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δ» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος. Επιπλέον, υπογραμμίζει πως «η ελάχιστη βελτίωση που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο στον χώρο της κατασκευής, δεν δύναται σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, γενικά».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Σκιαδόπουλε, επανεκλεγήκατε πρόεδρος σε έναν από τους πλέον σημαντικούς φορείς της περιοχής μας. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις προτεραιότητές σας αυτή την περίοδο.
Η επανεκλογή μας αποτελεί σαφώς τιμή, επιβράβευση του έργου μας και ώθηση για μία ακόμα δυναμικότερη συνέχεια. Λόγω όμως της βαρύνουσας σημασίας που διαδραματίζει ο κλάδος μας και κυρίως λόγω των χαλεπών καιρών που διανύουμε, η ευθύνη που αισθανόμαστε για την προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, καθώς και για την ανάπτυξη και εξέλιξη του τόπου μας είναι πολύ μεγάλη.Σχετικά με τις άμεσες προτεραιότητές μας θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής:
✓Θέματα νησιωτικότητας και ειδικότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας στα νησιά της Δωδεκανήσου.
Τα προβλήματα είναι τεράστια και ήδη απαριθμούμε συνεδριάσεις σε Κω, Κάλυμνο και Αστυπάλαια, ενώ προγραμματίζουμε το επόμενο φάσμα συνεργασιών μας σε Κάρπαθο, Λέρο και Πάτμο.
✓ Συνεργασίες με τοπικούς φορείς στα νησιά της Δωδεκανήσου με σκοπό την ευρύτερη ανάπτυξη των νησιών. Τόσο ο δήμαρχος Κω κ Γιώργος Κυρίτσης, όσο και ο δήμαρχος Καλύμνου κ Γιάννης Γαλουζής επέδειξαν μέσα από τις συναντήσεις και τις διαβουλεύσεις μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών.
✓ Η εξέλιξη των ήδη πετυχημένων Συνεδρίων Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού.
Μέσα από τις συναντήσεις και συνεργασίες μας στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ Γιώργο Στασινό, καθώς και με τις κοινές μας συνεδριάσεις με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ανοίγει πλέον ένα νέο κεφάλαιο για τα Συνέδρια αυτά.
✓ Η ανάπτυξη και η εγκαινίαση της Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.
Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση – και σύντομα θα υπάρξουν οι αντίστοιχες εκτενείς ανακοινώσεις μας- να σας αναφέρουμε πως έχουν γίνει προς τον Σύλλογο μας δωρεές 650 βιβλίων από συναδέλφους μας, μέλη του Συλλόγου. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα συγκινητικό, ενθαρρυντικό προς το έργο μας και συνάμα ελπιδοφόρο. Στόχος μας είναι να δομηθεί μία από τις πληρέστερες επιστημονικές βιβλιοθήκες στην χώρα μας, στην οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι συμπολίτες μας. Στο θέμα αυτό έχουμε μία άριστη συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το οποίο και ευχαριστούμε θερμά.
✓ Η προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του κλάδου μας ο οποίος βάλλεται συνεχώς και αδίκως.
Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι μηχανικοί βρίσκονται ένα βήμα πριν την έξοδο από το επάγγελμα. Η κατάσταση είναι τραγική, είμαστε έτοιμοι για νέες μάχες και σίγουρα δεν θα καταθέσουμε τα όπλα μας.
✓ Πανελλήνιοι Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί Αστικού Εξοπλισμού.
Σε μία εβδομάδα αναμένουμε την απόφαση από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ώστε να προχωρήσουμε από κοινού στις αντίστοιχες επίσημες ανακοινώσεις. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, καθότι πλέον μπορούμε να πούμε ότι το 2ο στάδιο της συνεργασίας μας με την Περιφέρεια στέφθηκε με επιτυχία.
✓ Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την πλατεία Νομαρχίας και τον Ναυτικό Όμιλο Ρόδου.
Μόλις ολοκληρωθούν και οι Διαγωνισμοί για τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, -κατόπιν των αποφάσεων της ερχόμενης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας, σειρά έχει ο αναμενόμενοςΑρχιτεκτονικός Διαγωνισμός της Πλατείας Νομαρχίας. Αποτελεί ένα έργο που σαφώς δύναται να αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή, καθώς και την πόλη της Ρόδου.
✓ «3η Έκθεση Δωδεκανήσιων Αρχιτεκτόνων».
Η δημοσιοποίηση και η καταγραφή του έργου των Αρχιτεκτόνων της Δωδεκανήσου έχει ιδιαίτερη σημασία την εποχή που διανύουμε και αποτελεί σαφή καθιερωμένο στόχο μας.
• Ξεκινήσατε μια σειρά από επαφές και συνεδριάσεις στα νησιά της Δωδεκανήσου. Πώς είναι το κλίμα συνεργασίας και πού αποσκοπεί η δραστηριότητά σας;
Οι συνάδελφοί μας στα νησιά της Δωδεκανήσου αγκάλιασαν θερμά την πρωτοβουλία μας σχετικά με την απαρχή αυτού του 1ου κύκλου Συνεδριάσεων. Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως το κλίμα συνεργασίας είναι εξαιρετικό.
Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας είναι τεράστια και η πολιτεία δείχνει απομακρυσμένη από αυτά. Τα θέματα νησιωτικότητας είναι οξεία, οι Υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες αδυνατώντας πολλές φορές να εξυπηρετήσουν τους συναδέλφους και το κοινό, ενώ οι αρμόδιες Τεχνικές επιτροπές λειτουργούν με μεγάλες δυσκολίες.
Ένας από τους στόχους μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε στους νησιωτικούς Δήμους την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας από τους 10 Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς που έχουμε συμπροκηρύξει τα τελευταία χρόνια με τοπικούς φορείς, ώστε αφενός να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του κάθε νησιού, και αφετέρου να δοθεί μεγαλύτερο αντικείμενο στους συναδέλφους μας.
• Με δεδομένο ότι ο Νόμος 4412/16 «πάγωσε» πολλές διαδικασίες που συνέβαλε σε πολλές καθυστερήσεις για δημοπρατήσεις κ.λπ. στα έργα, βλέπετε να εξομαλύνεται φέτος η κατάσταση; Επίσης ο κλάδος σας, στηρίζει πολλά επαγγέλματα. Εκτιμάτε ότι αλλάζει το κλίμα στην Ρόδο και στα νησιά με την δραστηριότητα σε οικοδομή κ.λπ;
Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η ελάχιστη βελτίωση που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο στον χώρο της κατασκευής, δεν δύναται σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας.
Ο κλάδος μας βάλλεται συνεχώς και αδίκως. Οι Μηχανικοί φεύγουν από την χώρα μας, καθότι με μαθητική ακρίβεια, ακόμα και αν έχουν αντικείμενο εργασίας, είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν στις υπέρογκες υποχρεώσεις τους. Η κατάσταση είναι τραγική και πρέπει η πολιτεία άμεσα να λάβει μέτρα, ειδάλλως ο πιο παραγωγικός ιστός της χώρας μας θα εξαφανιστεί.
• Πώς εξελίσσεται η συνεργασία του Συλλόγου σας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για μια σειρά από Διαγωνισμούς στην περιοχή; Ήταν και η πρώτη περιφέρεια όπου ελήφθησαν αυτές οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του κλάδου;
Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί πυλώνα πετυχημένων επιστημονικών δράσεων, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια απαριθμούμε συνοπτικά ένα φάσμα 7 ιδιαίτερα πετυχημένων συνεργασιών:
✓ Η στήριξη της ΠΝΑΙ στην πρωτοβουλία του ΣΑΔ να ανακηρυχθεί ο Οκτώβριος ως «μήνας Αρχιτεκτονικής Πολιτισμού και Τουρισμού» (Ιούλιος 2015),
✓ Η συνδιοργάνωση μεταξύ ΣΑΔ και ΠΝΑΙ στον «1ο Αρχιτεκτονικό Περίπατο» (4 Οκτωβρίου 2015), κατά τον οποίο 3000 συμπολίτες μας θαύμασαν για πρώτη φορά μετά από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου το Δώμα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου μαζί με τον Προμαχώνα του Παλατιού,
✓ Η συνδιοργάνωση μεταξύ ΣΑΔ και ΠΝΑΙ στο «1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού» (24 Οκτωβρίου 2015 – 450 σύνεδροι) που επιμελήθηκε ο ΣΑΔ,
✓ Η συνδιοργάνωση μεταξύ ΣΑΔ και ΠΝΑΙ στο «1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Παιδείας» (22 Οκτωβρίου 2016 – 300 σύνεδροι) που επιμελήθηκε ο ΣΑΔ.
✓ Η συνδιοργάνωση μεταξύ ΣΑΔ και ΠΝΑΙ στο «2ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού» (21 και 22 Οκτωβρίου 2017 – 550 σύνεδροι) που επιμελήθηκε ο ΣΑΔ,
✓ Η συνεργασία μεταξύ ΣΑΔ και ΠΝΑΙ για την προκήρυξη 5 Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών στα Δωδεκάνησα.
✓ Η συνεργασία μεταξύ ΣΑΔ και ΠΝΑΙ για την προκήρυξη 4 Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών στις Κυκλάδες.
✓ Η συνεργασία μεταξύ ΣΑΔ και ΠΝΑΙ για την επερχόμενη προκήρυξη Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την πλατεία Νομαρχίας και τον Ναυτικό Όμιλο Ρόδου.
Όπως σωστά αναφέρατε, πρόκειται για τον μεγαλύτερο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Αστικού Εξοπλισμού που έχει προκηρυχθεί στην Ελλάδα, ο οποίος ξεκίνησε να προκηρύσσεται στις 20 Δεκεμβρίου 2016. Πρόκειται για 9 συνολικά Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς Ιδεών που έχουν ως στόχο την αναζήτηση πρωτότυπων σχεδιαστικών προτάσεων που αφενός μεν θα συμβάλουν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, αφετέρου θα αποτελέσει χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης των νησιών στο Νότιο Αιγαίο.

• Μιλήστε μας για τα Συνέδρια Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, πώς εξελίσσονται;
Σε έναν μήνα λήγει η προθεσμία υποβολής εισηγήσεων για τους διπλωματούχους Μηχανικούς όλης της Ελλάδας, οι οποίοι ενδιαφέρονται να είναι εισηγητές στο Συνέδριό μας.
Πλέον μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι τα ήδη πετυχημένα Συνέδριά μας αλλάζουν κεφάλαιο. Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ Γιώργο Στασινό, καθώς και με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα Μηχανικό να καταθέσει και να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις, την έρευνα, το όραμα, καθώς και τις ανακοινώσεις του, για τα θέματα που διαπραγματεύεται το Συνέδριο.
Η Αρχιτεκτονική και ο Τουρισμός είναι οι δύο κεντρικές έννοιες που θα πρέπει να διαπραγματευτούν έντεχνα όλοι οι Εισηγητές του Συνεδρίου, θέτοντας τις βάσεις για μία διάδραση μεταξύ των παραπάνω εννοιών οι οποίες θα πρέπει να εξελίσσονται ταυτόχρονα και από κοινού. Σκοπός των Συνεδρίων είναι να τεθεί ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, ενώ στόχος είναι η εδραίωση Διεθνών Συνεδρίων Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού που θα αποτελούν ισχυρό θεσμό στην Ελλάδα, προσελκύοντας επισκέπτες από όλον τον πλανήτη.Ομιλητές στο Συνέδριο θα είναι (πέραν των εισηγητών που θα επιλεχθούν από την αρμόδια Επιτροπή) αναγνωρισμένοι Αρχιτέκτονες από όλον τον κόσμο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ