Ειδήσεις

Εκθεση «κόλαφος» για τη διαχείριση των μεταναστών στα Δωδεκάνησα από Γερμανίδα βουλευτή

Εκθεση «κόλαφος» της Γερμανίδας βουλευτή Annette Groth, μετά το ταξίδι της στα νησιά με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μεταναστών, Προσφύγων και Εκτοπισμένων του Συμβουλίου της Ευρώπης, περιγράφει με τρόπο γλαφυρό την δυσάρεστη κατάσταση στη διαχείριση των μεταναστών στα Δωδεκάνησα.
Η Γερμανίδα βουλευτής δίνει έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους για την αντιμετώπιση του φαινομένου, παρά την απουσία των κεντρικών υπηρεσιών του κράτους και της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την έκθεση 50.000 πρόσφυγες κατέφθασαν από τα μέσα του Οκτωβρίου στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παρά την επιδείνωση του καιρού. 21% αυτών είναι παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών.
Από την αρχή του έτους έχουν καταφθάσει σύμφωνα με στοιχεία της Pro Asyl 562.355 άνθρωποι μέσω της Μεσογείου στην Ελλάδα. Πάνω από 3.200 πέθαναν, ενώ διέσχιζαν την Μεσόγειο, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ), οι μη καταγεγραμμένες περιπτώσεις θα πρέπει να υπερβαίνουν κατά πολύ αυτόν τον αριθμό.
Σύμφωνα με την έκθεση οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκπροσωπούνται εδώ και έναν χρόνο στην Κω και αποτελούν την μοναδική οργάνωση που παρέχει ιατρική βοήθεια. Η οργάνωση κατακρίνει το ό,τι ακόμη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μία συστηματική εξέταση των προσφύγων εξαιτίας των ελλιπών δυνατοτήτων. Παρατηρείται μία αυξανόμενη επιδείνωση της κατάστασης της υγείας των προσφύγων, η οποία, εκτός των άλλων, προξενείται και από την επισφαλή επισιτιστική κατάσταση. Αυτό οφείλεται στο ό,τι τα τρόφιμα που διανέμονται στους πρόσφυγες από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και από τους εθελοντές ανέρχονται κατά μέσο όρο στις 1.000 θερμίδες.
Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα καθώς και στις άλλες ΜΚΟ οι ταχέως φθίνοντες οικονομικοί πόροι, οι οποίοι μπορεί να έχουν εξαντληθεί σε περίπου τέσσερις εβδομάδες.
Η Αλληλεγγύη Κως / KOS Solidarity, όπως αναφέρεται στην έκθεση, αποτελείται από μία ομάδα περίπου 50 Ελλήνων και Ελληνίδων από την Κω, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια μεριμνούν για τους πρόσφυγες στο νησί και παράλληλα δεν λαμβάνουν κανενός είδους οικονομική υποστήριξη. Εν τω μεταξύ, η ομάδα διανέμει κατευθείαν εκεί, όπου καταφθάνουν οι βάρκες με τους πρόσφυγες στεγνά ρούχα, κουβέρτες κ.τ.λ. στους νεοαφιχθέντες.
Ασκούν οξεία κριτική στις τοπικές υπηρεσίες. Αυτές είχαν βάλει το καλοκαίρι, για παράδειγμα, περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες σε ένα στάδιο, χωρίς να εξασφαλίσουν την παροχή τροφής και νερού και χωρίς υγειονομικές εγκαταστάσεις και σκεπάσματα που προσφέρουν σκιά. Επειδή οι διαμαρτυρίες για αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες διαμονής ήταν μεγάλες, δεν είχε μεγάλη διάρκεια αυτό το είδος «περιορισμού».
Γενικά κατακρίθηκε η ελλιπής υποστήριξη από τις κρατικές και τοπικές υπηρεσίες για τις ΜΚΟ και τους εθελοντές.
Όλοι οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τόνισαν το κατεπείγον ενός κέντρου προσφύγων με καταλύματα ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες. Ο καιρός επιδεινώνεται διαρκώς. Με την πτώση της θερμοκρασίας και την βροχή οι μικρές, χωρίς θέρμανση και συνήθως μη στεγανές σκηνές, στις οποίες κοιμούνται πολλοί άνθρωποι δεν επαρκούν.
Μία άλλη επίκριση που διατύπωσαν όλοι οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ ήταν η σύλληψη των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Αυτοί τοποθετήθηκαν για «λόγους ασφαλείας» σε φυλακές, μεταξύ άλλων, επειδή δεν υπήρχαν άλλα κατάλληλα καταλύματα.
Συνάντηση με δημάρχους από το Αγαθονήσι,
την Λέρο, την Κάλυμνο,
την Ρόδο και την Κω
Στο Αγαθονήσι από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους έχουν καταφθάσει 22.175 πρόσφυγες, καθημερινά περίπου 300-400, οι οποίοι μεταφέρονται εντός 24 ωρών στα μεγαλύτερα νησιά. Υπεύθυνοι για την διαχείριση της κατάστασης ήταν τρεις εργαζόμενοι στην διοίκηση του λιμανιού, ένας αστυνομικός και ο δήμαρχος. Επειδή δεν υπάρχει γιατρός στο νησί, ο δήμαρχος ζήτησε να σταλεί από την ελληνική κυβέρνηση ένας και επιπλέον προσωπικό για υποστήριξη. Η αίτηση απορρίφθηκε με παραπομπή στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Ο δήμαρχος τόνισε εξάλλου τον υψηλό αριθμό των πνιγμένων και τις δαπάνες για την ταφή τους, οι οποίες επιβάρυναν και επιβαρύνουν την τοπική κοινότητα.
Η Λέρος έχει 8.000 κατοίκους. Από τις αρχές του έτους έχουν καταφθάσει στο νησί 30.000 πρόσφυγες και κάποιες ημέρες το καλοκαίρι ανέρχονταν στους 2.500 την ημέρα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξασφάλισαν τουαλέτες, οι οποίες συνδέθηκαν με το αποχετευτικό σύστημα της κοινότητας. Επιπλέον, η οργάνωση  φρόντισε για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο δήμαρχος επέκρινε το ό,τι δεν υπάρχει κρατική υποστήριξη για την μεταφορά των προσφύγων στα άλλα νησιά και ότι η κοινότητα αναγκάζεται να αναλαμβάνει τα έξοδα. Για να εμποδιστεί ή να περιοριστεί η παράνομη είσοδος στο νησί, δημιουργήθηκε μία εταιρική σχέση με τα Δίδυμα – εκείνο το μέρος στην Τουρκία, από όπου ξεκινούν οι περισσότεροι πρόσφυγες. Αυτή η εταιρική σχέση εξυπηρετεί ιδιαίτερα την ανταλλαγή πληροφοριών για τον αριθμό των προσφύγων στα Δίδυμα, οι οποίοι προβλέπεται να έρθουν στην Λέρο.
Η ελληνική  κυβέρνηση  συμφώνησε,  στο πλαίσιο της  συζήτησης για τα ονομαζόμενα «hotspot», στην ανέγερση ενός κέντρου υποδοχής και καταγραφής στο νησί, στο οποίο θα φιλοξενηθούν 2.000-3.000 πρόσφυγες.
Η Κάλυμνος έχει 16.000 κατοίκους. Από τις αρχές του έτους έχουν καταφθάσει στο νησί περίπου 15.000 πρόσφυγες. Στο νησί υπάρχουν δυνατότητες φιλοξενίας για 50 πρόσφυγες το πολύ, ούτως ώστε η μεταφορά για την Σάμο που λαμβάνει χώρα τέσσερις φορές την εβδομάδα δεν επαρκεί. Η τοπική κοινότητα αναλαμβάνει τα έξοδα μεταφοράς. Ο δήμαρχος της Ρόδου, κύριος Χατζηδιάκος, άσκησε οξεία κριτική κατά της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους πρόσφυγες και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία στρατηγική. Επέκρινε το ότι η ΕΕ πληρώνει 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία αλλά την Ελλάδα την υποστηρίζει με μόνο 472 εκατομμύρια. Λέγεται ότι θα πληρωθούν επιπλέον 32 εκατομμύρια στην ελληνική κυβέρνηση για την φροντίδα των προσφύγων. Ο Χατζηδιάκος ζητάει να προωθηθούν αυτά τα κονδύλια στα νησιά, στα οποία καταφθάνουν οι περισσότεροι πρόσφυγες και όχι στην ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα. Επιπλέον, ο δήμαρχος ζητάει να επιτραπεί στους πρόσφυγες να ταξιδεύουν κατευθείαν από την Τουρκία στα κράτη της ΕΕ, για να αποφεύγεται ο επικίνδυνος διάπλους μέσω της Μεσογείου, κατά τον οποίο πνίγονται καθημερινά άνθρωποι. Μάλιστα, αυτή η ανθρωπιστική λύση θα αφαιρούσε τον λόγο ύπαρξης των κυκλωμάτων διακίνησης των προσφύγων. Αυτήν την στιγμή κερδίζουν ασυνείδητοι διακινητές ανθρώπων εκατομμύρια.

Ο δήμαρχος της Κω, κύριος Κυρίτσης, χαρακτήρισε ως καθαρή προπαγάνδα των ΜΚΟ, όταν εκείνες ισχυρίστηκαν ότι συνελήφθησαν ανήλικοι πρόσφυγες. Η αστυνομία πήρε αυτούς τους νέους στο κτήριο της αστυνομίας μόνο, για να εγγυηθεί για την ασφάλειά τους, αφού εκείνη την στιγμή δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα φιλοξενίας. Ο κ. Κυρίτσης καταφέρθηκε σφοδρά κατά ενός «hotspot» στην Κω, γιατί φοβάται ότι και τέτοιο θα αποτελούσε πόλο έλξης για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες. Ο δήμαρχος υπολόγισε τα έξοδα που προκλήθηκαν από τους πρόσφυγες στην κοινότητα του στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Δεν έδωσε όμως λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς προσδιορίστηκε αυτό το νούμερο. Μέσα από τις εικόνες των προσφύγων στους δρόμους της Κω, οι οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκλήθηκε τεράστια ζημιά στην δημόσια εικόνα της Κω. Η Κως, ο τέταρτος σημαντικότερος τουριστικός προορισμός της Ελλάδας (έως 1 εκατομμύριο τουρίστες ανά περίοδο), κατέγραψε ζημία 7 εκατομμυρίων ευρώ το 2015, επειδή ακυρώθηκαν 178.000 κρατήσεις. Για το 2016 έχει καταγραφεί ως τώρα μία μείωση στις κρατήσεις κατά 40%.
Οι ξενοδόχοι θεωρούν αυτόν τον αριθμό ως άκρως ανησυχητικό, καθώς μία τόσο μεγάλη πτώση θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομία στην Κω, εάν γινόταν πραγματικότητα. Επειδή οι αρνητικές ειδήσεις για την Κω εξαιτίας του προβλήματος των προσφύγων ευθύνονται ιδιαίτερα για τις ακυρώσεις, ο σύνδεσμος των ξενοδόχων ζήτησε την βοήθεια των μελών της αντιπροσωπείας. Μία ορθή παρουσίαση της πραγματικής κατάστασης στην Κω έχει ιδιαιτέρως μεγάλη σημασία. Μία τέτοια αναφορά θα πρέπει να περιέχει επίσης ότι είναι απολύτως ακίνδυνο να ταξιδέψει κανείς στην Κω και ότι το νησί παραμένει ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου. Τόνισαν επίσης ότι πολλοί από αυτούς προμήθευσαν πρόσφυγες με τρόφιμα και ότι είναι πάντα φιλόξενοι απέναντι σε όλους τους ξένους που έρχονται στην Κω. Η πλειοψηφία των ξενοδόχων τάχθηκε υπέρ ενός κέντρου υποδοχής με ανθρώπινα και αξιοπρεπή καταλύματα, ώστε οι πρόσφυγες να μην αναγκάζονται πλέον να κοιμούνται στους δρόμους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου