Ρεπορτάζ

Προστασία σε 6 κατοίκους των Φανών και των Καλαβάρδων από συντοπίτη τους!

Με απόφαση που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου ελήφθησαν μέτρα για την προστασία 6 κατοίκων των Φανών και των Καλαβάρδων από έναν συντοπίτη τους, η συμπεριφορά του οποίου απέναντί τους κρίθηκε προσβλητική της προσωπικότητάς τους.
Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο επιλήφθηκε αγωγής που άσκησαν 6 κάτοικοι Φανών και Καλαβάρδων κατά ενός κατοίκου των Φανών.
Οι ενάγοντες δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, διαμένουν και εργάζονται στην περιοχή Φανών Ρόδου. Ειδικότερα, ο πρώτος και η έκτη από αυτούς εκμεταλλεύονται επιχείρηση εκμίσθωσης δωματίων, εντός της οποίας λειτουργεί εστιατόριο του τρίτου εξ αυτών.
Μάλιστα, στο ίδιο ξενοδοχείο διαμένουν μόνιμα η δεύτερη και ο πρώτος των εναγόντων, ενώ επί της παραλίας της ίδιας περιοχής, ο τελευταίος εκμεταλλεύεται επιχείρηση με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ενοικίασης εξοπλισμού θαλάσσιων αθλημάτων, και συγκεκριμένα αετοσανίδας.
Στην τελευταία αυτή επιχείρηση, εργάζονται ως εκπαιδευτές του παραπάνω αθλήματος, οι τέταρτος και πέμπτος των εναγόντων, οι οποίοι έχουν γερμανική καταγωγή.
Ο εναγόμενος επισκέπτεται συχνά την προαναφερόμενη παραλία, καθώς ήδη από το έτος 2014 είναι μόνιμος κάτοικος της ίδιας περιοχής, όπου διαμένει με τη σύζυγό του.
Ωστόσο, η διαφωνία των διαδίκων σχετικά με τη θαλάσσια δραστηριότητα της αετοσανίδας και την απρόσκοπτη χρήση του τμήματος της ανωτέρω παραλίας, έμπροσθεν του χώρου της επιχείρησης εκμίσθωσης δωματίων, δημιούργησε σοβαρές προστριβές και μακρόχρονη αντιδικία μεταξύ τους.
Στο πλαίσιο της διαμάχης αυτής, εμφιλοχώρησαν πολλαπλά επεισόδια, κατά τα οποία ο εναγόμενος εκδήλωνε έντονα επιθετική συμπεριφορά σε βάρος των εναγόντων, οι οποίοι κατά τη βασική του θέση απαγορεύουν την ελεύθερη χρήση της μοναδικής παραλίας της περιοχής και την απρόσκοπτη απόλαυση του δημόσιου αυτού αγαθού, ιδίως, με την εκμετάλλευση της ως άνω επιχείρησης θαλάσσιων μέσων αναψυχής του πρώτου ενάγοντος, η οποία, μάλιστα, κατά τους ισχυρισμούς του, λειτουργεί παράτυπα.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο εναγόμενος εξυβρίζει με προσβλητικές χειρονομίες τους ενάγοντες, τους απειλεί, με την επίμονη καταδίωξη και παρακολούθησή τους, μέσω των επανειλημμένων επισκέψεων του στο προσωπικό τους περιβάλλον, παρά την εκφρασμένη αντίθετη βούλησή τους, ενώ φωτογραφίζει επίμονα τον τόπο όπου διαμένουν και εργάζονται, χωρίς τη συναίνεσή τους, παραβιάζοντας ταυτόχρονα το απόρρητο της ιδιωτικής τους ζωής.
Το δικαστήριο με την απόφασή του τον υποχρεώνει να παραλείπει στο μέλλον οποιαδήποτε συμπεριφορά σε βάρος των εναγόντων, ομοίου ή ανάλογου περιεχομένου με εκείνες που κρίθηκαν ως προσβλητικές της προσωπικότητάς τους και ειδικότερα να παραλείπει τις κάτωθι πράξεις:
-Να προσεγγίζει με οποιονδήποτε τρόπο το ξενοδοχείο σε απόσταση μικρότερη των πενήντα (50) μέτρων από την κάθε του πλευρά,
-Να προσεγγίζει με οποιονδήποτε τρόπο τους ενάγοντες σε απόσταση μικρότερη των πενήντα (50) μέτρων,
-Να προβαίνει με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο σε λήψη φωτογραφιών ή βίντεο των εναγόντων, του ξενοδοχείου και του χώρου της παραλίας που εκμεταλλεύονται οι ίδιοι επιχειρηματικά,
-Να παρακολουθεί τους ενάγοντες, τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται και τους πελάτες τους με χρήση τηλεφακού κάθε μεγέθους ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο,
-Να απευθύνεται στους ενάγοντες, δια ζώσης ή δια τεχνολογικών μέσων ή με οποιονδήποτε άλλον δυνατό τρόπο.
Απειλεί σε βάρος του εναγομένου προσωπική κράτηση τεσσάρων μηνών και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση της ως άνω διάταξης.
Επιβάλλει σε βάρος του εναγομένου τα δικαστικά έξοδα των εναγόντων, τα οποία ορίζει στο ποσό των τετρακοσίων (400) ευρώ.
Οι ενάγοντες εκπροσωπήθηκαν από τον δικηγόρο κ. Γεώργιο Βήτα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου