Τοπικές Ειδήσεις

Από σήμερα η «κανονικότητα» επιστρέφει… μερικώς στη νυχτερινή ζωή

Επί ποδός βρίσκεται η αστυνομία της Ρόδου για την σημερινή πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων που αφορούν στην επέκταση της κυκλοφορίας κατά μία ώρα και την επιστροφή της μουσικής σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται ωστόσο μόνον καθήμενοι πελάτες.
Με γνώμονα να τηρηθούν στο ακέραιο τα νέα μέτρα και με την προσδοκία να επικρατήσει η λογική και η ατομική ευθύνη, η αστυνομία έχει καταρτίσει ήδη σχέδιο δράσης για να κυλήσουν όλα ομαλά όχι μόνο σήμερα αλλά και για όλο το διάστημα μέχρι τον Iούλιο, το οποίο θεωρείται μεταβατικό για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου με την άρση απαγόρευσης της κυκλοφορίας και την επαναλειτουργία των νυκτερινών κέντρων.
Η μουσική, ήταν ένα βασικό στοιχείο που έλειπε από τις εξόδους για διασκέδαση και ήδη πολλά καταστήματα εστίασης έχουν προετοιμάσει ειδικές εκδηλώσεις για την αποψινή βραδιά που θα εφαρμοστούν τα νέα, πιο ελαστικά μέτρα.
Τα αδειοδοτημένα ως νυκτερινά κέντρα διασκέδασης στη Ρόδο, που με βάση τα όσα έχουν εξαγγελθεί μέχρι σήμερα θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν τον Iούλιο (με πιθανότερη ημερομηνία την 2α Iουλίου), είναι ελάχιστα.
Τα περισσότερα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν με άδεια καφέ-μπαρ ή ακόμα και καφενείου, που σημαίνει ότι από σήμερα η «κανονικότητα» επιστρέφει στην νυκτερινή διασκέδαση αν εξαιρέσει κανείς τον περιορισμό στο ωράριο λειτουργίας, για τις επόμενες σχεδόν δύο εβδομάδες. Η αστυνομία θα πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους με έμφαση στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου όπου λειτουργούν πολλά μπαρ, καφέ-μπαρ και εστιατόρια, υπό τον φόβο καταστρατήγησης των μέτρων όχι μόνο από τους υπευθύνους αλλά και από τους θαμώνες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας διάρκειας 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.
Σκοπός είναι να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις και ο συνωστισμός για να γλιτώσουμε επιδημιολογικά τα χειρότερα, ωστόσο το κατά πόσον είναι εφικτό οι θαμώνες να διασκεδάζουν αποκλειστικά… καθήμενοι, παραμένει ερωτηματικό που θα απαντηθεί τις προσεχείς ημέρες.
Μάλιστα, εκφράζεται ο φόβος, ότι μετά το κλείσιμο των μπαρ, οι θαμώνες -ντόπιοι και επισκέπτες- θα συνωστίζονται στις πλατείες ή στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, συνεχίζοντας τη βραδινή έξοδο ακόμα και έξω από τα κλειστά καταστήματα.
Ετσι, από σήμερα επανεκκινούν τη λειτουργία τους και καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές και μόνον εκείνες που έχουν ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής είσοδος και έξοδος των πελατών καθώς και ο φυσικός αερισμός.
Η κυκλοφορία επεκτείνεται κατά 1 ώρα.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά, στη 01.30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί -όπως και σήμερα- μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ από τις αρχές Ιουλίου -και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν- το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.
Στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν την ίδια μειούμενη εικόνα τότε από την 1η Ιουλίου θα ισχύσει η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου. Ο αριθμός των εμβολιασμένων θα έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο ενώ εκείνη την περίοδο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και η τουριστική κίνηση η οποία θα κλιμακωθεί στα μέσα του επόμενου μήνα και τον Αύγουστο.
Η λειτουργία από σήμερα επιτρέπεται μόνο για τα καταστήματα που διαθέτουν άδεια λειτουργίας υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και σε εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές (υπό την προϋπόθεση αυτές να έχουν ανοικτές δύο πλευρές),
β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,
γ) δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 01:15. και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
-Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
-Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
-Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι
-Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
-Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο (2) σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
-Οι ως άνω προϋποθέσεις ισχύουν και: α) για τη λειτουργία των υπηρεσιών catering και τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων με ανώτατο όριο παρουσίας τα εκατό (100) άτομα με την εξαίρεση της προϋπόθεσης (β) ως προς τη φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, β) για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό Χώρο.
Κατ’ εξαίρεση λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων και αεροδρομίων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες/ταξιδιώτες και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου