Το «άνοιξε- κλείσε» ταιριάζει πραγματικά σε μια κυβέρνηση του «ράβε -ξήλωνε»! Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ κ. Παύλος Χρηστίδης, υπογραμμίζοντας πως ‘η κυβέρνηση ειδικά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας λειτουργεί απόλυτα σπασμωδικά’.
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, δηλώνει πως ‘Η έναρξη των εμβολιασμών είναι ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού επισημαίνοντας όμως την ανάγκη σχεδιασμού που απαιτείται και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει επισημάνει, ενώ καταθέτει ερώτηση προς τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή.
Επιπλέον, σχολιάζει την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών που έκρινε ένοχο τον Πάνο Καμμένο για συκοφαντική δυσφήμιση, δικαιώνοντας τον Αντρίκο Παπανδρέου, μιλάει για τα ελληνοτουρκικά και εκτιμά πως «Το 2021 είναι χρονιά ορόσημο για το ΚΙΝΑΛ».
• Κύριε Χρηστίδη, διανύουμε το δεύτερο lockdown ενώ η αγορά, οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι έχουν εξοντωθεί. Για πόσο θα μπορέσουμε να αντέξουμε τη μέθοδο, άνοιξε – κλείσε;
Tο «άνοιξε- κλείσε» ταιριάζει πραγματικά σε μια κυβέρνηση του «ράβε -ξήλωνε». Βλέπουμε δυστυχώς την κυβέρνηση, ειδικά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας να λειτουργεί απόλυτα σπασμωδικά, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, με διαρκείς παλινωδίες και ανακολουθίες. Επέβαλε lockdown, χωρίς κανένα περαιτέρω σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα της χώρας. Με την έλλειψη διαφάνειας, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποφάσεις της, την επιλεκτική αποφασιστικότητα, όλα αυτά κάνουν τους πολίτες να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβερνητική διαχείριση. Από τις συνεχείς αντικρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει πελαγώσει, δεν έχει στρατηγικό σχέδιο και πορεύεται ανερμάτιστα. Δεν πείθουν οι εντολές της πια.
Ένα lockdown – ακορντεόν θα έχει βαριές συνέπειες τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία και την αγορά. Ο εμπορικός κόσμος της Ρόδου εκφράζει και δικαίως την απογοήτευσή του από το νέο κλείσιμο της αγοράς που αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά την περίοδο των εορτών όπου το σύνολο της αγοράς κινήθηκε στο 25-30% της δυναμικότητας της.
Το λιανεμπόριο έχει γίνει και αυτό σαν το ακορντεόν που ανοίγει και κλείνει. Δεν γίνεται οι αποφάσεις να αλλάζουν κάθε εβδομάδα. Μόνη λύση το ασφαλές άνοιγμα.
Η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε συγκεκριμένο σχέδιο για το παραπάνω που τυγχάνει της αποδοχής πολλών ειδικών επιστημόνων. Χρειάζεται άνοιγμα με ασφάλεια όπου το κλειδί είναι τα μαζικά τεστ. Αυτό που λέμε είναι ότι σε κάθε νομό χρειάζεται να εγκατασταθούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ, να ιχνηλατούν και να διεξάγουν διαρκή τεστ σε όλο τον πληθυσμό, να διαχωρίσουν και να ιχνηλατήσουν τα θετικά από τα αρνητικά και με βάση σε τι κατάσταση βρίσκεται η διασπορά ανά νομό να ληφθούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα και το κλείσιμο αντίστοιχα.
Οτιδήποτε άλλο μπερδεύει τον κόσμο, δημιουργεί λάθος μηνύματα και ταυτόχρονα δεν αφήνει τις τοπικές οικονομίες να πάρουν μπροστά και αυτό δεν έχει να κάνει με τα οικονομικά δεδομένα μόνο αλλά και με τα κοινωνικά δεδομένα.
Πρέπει οι άνθρωποι να επιστρέψουν στην φυσιολογική τους ζωή αφού πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα διαφύλαξης της υγείας τους.
• Το εμβόλιο σίγουρα δεν είναι πανάκεια αλλά εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τον πληθυσμό. Ωστόσο σημειώνονται καθυστερήσεις στην προμήθεια εμβολίων και τους εμβολιασμούς. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η έναρξη των εμβολιασμών είναι ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το εμβόλιο είναι το υπερόπλο της επιστήμης εναντίον του ιού. Όμως η πανδημία είναι ακόμα εδώ, οι κίνδυνοι είναι ακόμα παρόντες, έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας και απαιτείται σχέδιο, χωρίς τα λάθη και τις καθυστερήσεις του προηγούμενου διαστήματος. Αφήνω κατά μέρος το «επικοινωνιακό show» της κυβέρνησης με τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό τόσων κρατικών αξιωματούχων που παίρνει πια προκλητικές διαστάσεις. Όντως πέτυχαν ανοσία στο 70% της κυβέρνησης.
Όλα αυτά κρύβουν αδιαφάνεια και έλλειψη σχεδιασμού. Η σειρά του εμβολιασμού πρέπει να έχει σε προτεραιότητα υγειονομικούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τις ευπαθείς ομάδες. Κανέναν άλλον. Το Κίνημά μας ζήτησε να δημοσιοποιηθεί άμεσα ο κατάλογος όσων έχουν εμβολιαστεί κατ’ εξαίρεση (πλην υγειονομικών και ευπαθών ομάδων). Επίσης με τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που ανακοινώθηκαν να είναι ακόμα στα χαρτιά, υποδεικνύοντας τον ελλιπή σχεδιασμό και την έλλειψη προετοιμασίας ακόμα και στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Χρειάζεται άμεσα η προμήθεια παραπάνω δόσεων για να μπορέσουμε να φτιάξουμε δυνατή ανοσία στην κοινότητα. Το παράδειγμα του Ισραήλ είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει να το μελετήσουμε και να το ακολουθήσουμε. Για όλα αυτά καταθέτει η Φώφη Γεννηματά ερώτηση προς τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή.

• Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών που έκρινε ένοχο τον Πάνο Καμμένο για συκοφαντική δυσφήμιση, δικαιώνοντας τον Αντρίκο Παπανδρέου ενώ συκοφαντούσε το ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου και την οικογένειά του.
Η καταδίκη του κ. Καμμένου για τη συκοφαντική δυσφήμηση του Ανδρέα Α. Παπανδρέου και την υπόθεση των CDS επιβεβαιώνει αυτό που όλοι ξέραμε.
Ότι κάποιοι έκαναν καριέρες στη χυδαιότητα και τη συκοφαντία. Πρώτος – πρώτος ο κ. Καμμένος, που ως βουλευτής της ΝΔ το 2011 επένδυσε σε ανυπόστατα ψεύδη. Μαζί με εκείνον όμως, οφείλει μια συγγνώμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι τόσα χρόνια σιωπούσε, όταν ο συγκυβερνήτης του συκοφαντούσε χυδαία το ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου και την οικογένειά του. Είναι θέμα πολιτικής αξιοπρέπειας και αποκατάσταση της ηθικής τάξης. Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει βγει απο τα μνημόνια σε 3 χρόνια αν υπήρχε ενοτητα και κάποιοι στην αντιπολίτευση του 2010 2012 επέλεγαν την πολιτική αντί του διχασμου, της ρητορικής μίσους και της ακατάσχετης μπουρδολογίας.
Πώς είδατε τον πρόσφατο ανασχηματισμό με τη συμμετοχή πάρα πολλών προσώπων στη Νέα Δημοκρατία;
Ένας κλασικού τύπου δεξιός διεκπεραιωτικός ανασχηματισμός με τη συμμετοχή πάρα πολλών προσώπων προφανώς για τη διευθέτηση των εύθραυστων εσωκομματικών ισορροπιών της ΝΔ.
Πρόκειται για τον ανασχηματισμό, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή υπουργών, υφυπουργών, αναπληρωτών υπουργών στα χρόνια της μεταπολίτευσης, χωρίς καμιά αξιολόγηση έργου και απόδοσης των στελεχών της. Θυμάμαι τα σχόλια του κ. Μητσοτάκη πριν τις εκλογές: «Με κυβέρνηση ΝΔ θα έχουμε μικρότερο Υπουργικό σχήμα». Στην πρώτη ορκωμοσία της πρώτης κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019 μετρήσαμε 51 μέλη, τον Αύγουστο του 2020 στον πρώτο ανασχηματισμό 53 μέλη και σήμερα τον Ιανουάριο του 2021, 59 μέλη!!
Που είναι εκείνοι οι μπλε φάκελοι που παρέλαβαν οι υπουργοί της ΝΔ, τον Ιούλιο του 19;
Αναρωτιέμαι αν θυμάστε επίσης εκείνους τους περίφημους μπλε φακέλους που είχε δώσει ο κ. Μητσοτάκης κατά την ορκωμοσία της πρώτης κυβέρνησης στους υπουργούς και υφυπουργούς του. Τι έχουν γίνει άραγε σήμερα; Υπάρχει άραγε κάποιος ο όποιος αξιολογεί το κυβερνητικό έργο και αν αυτό λαμβάνεται υπόψη για την προαγωγή ή μη των στελεχών της κυβέρνησης. Άραγε άλλαξαν οι υπουργοί με βάση αυτό ή με βάση άλλου τύπου ισορροπίες;
Τα ερωτήματα σαφώς ρητορικά. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε 15 μεταρρυθμίσεις και απολύθηκε.
Σε κάθε περίπτωση όλο το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση, θα συνεχίσει να κρίνεται πάρα πολύ αυστηρά από τα λάθη και τις παραλείψεις, τις οποίες έχει και στην ουσία αποδέχεται η Νέα Δημοκρατία, με τον ανασχηματισμό στον οποίο προέβη.
Εδώ είμαστε να κάνουμε αυστηρή κριτική. Για εμάς και το κίνημά μας δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα, ίσα-ίσα είναι απολύτως ξεκάθαρες πια οι πολιτικές και ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές, από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.
• Το 2021 θα είναι εκλογική χρονιά, κατά την άποψή σας;
Το 2021 είναι χρονιά ορόσημο για το Κίνημά μας για να πρωταγωνιστήσει ξανά, δυνατά ενωμένα και νικηφόρα και να δώσει ελπίδα με την κοινωνία ζωντανή και την οικονομία όρθια να ανοικοδομήσουμε την Ελλάδα της ελπίδας και της προκοπής μακριά από νεοφιλελεύθερες λαίλαπες και λαϊκίστικες επικοινωνιακές επιλογές.
Πρώτα να νικήσουμε τον ιό και μετά να στηρίξουμε τους ευάλωτους και μικρομεσαίους συμπολίτες μας και τα νοικοκυριά που πλήττονται καθημερινά.
Δεν έχουμε ακόμα μπροστά μας όλο το εύρος των συνεπειών της κρίσης της πανδημίας που θα είναι δυστυχώς, μεγάλο και πολύπλοκο. Θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε τη συμβολή της Ε.Ε. και τις αποφάσεις που θα οριστικοποιηθούν. Το πρόγραμμα ανόρθωσης θα πρέπει να τύχει ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας. Να προκύψει μέσα από διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους» καταλήγουν. Οι κορωνο-εκλογές και τα σενάρια τα επιστρέφουμε σε αυτούς που τα εξυφαίνουν και τα καλλιεργούν. Δεν φοβάστε κανένα είδους αιφνιδιασμό, είμαστε έτοιμοι για όλα.
Κατά την εκτίμησή σας, η Αθήνα κινείται σωστά όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα και κυρίως τα ελληνοτουρκικά;
Η Τουρκία και ο Ερντογάν αψηφά πια καθαρά τη Δύση, ηγεμονεύει στο Ισλάμ απομονώνεται και γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνος. Η Τουρκία περνά πια από τις λεκτικές προκλήσεις σε παράνομες ενέργειες, παραβιάζοντας διαρκώς το Διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες και συνθήκες. Τα νέο-οθωμανικά του όνειρα για την Τουρκία πρέπει να βρουν την παγκόσμια κοινότητα ενωμένη εναντίον του. Τα λόγια και οι πράξεις της δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα. Η Ευρώπη, όμως δυστυχώς, στέκεται κατώτερη των περιστάσεων και οι αποφάσεις της είναι απογοητευτικές για τη χώρα μας. Είναι εμφανές ότι πίσω από αυτό βρίσκονται συγκεκριμένα συμφέροντα και κυρίως η Γερμανία. Αυτό δημιουργεί ένα πολύ κακό δεδικασμένο και δίνει κακή εντύπωση. Τα γεγονότα με την Τουρκία και η άρνηση από μια σειρά κρατών μελών να προασπίσουν την δυναμική και τα συμφέροντα της Ένωσης δημιουργεί αντιευρωπαϊκά αισθήματα και δίνει την δυνατότητα στον κ. Ερντογάν να κάνει ό,τι θέλει χωρίς καμία συνέπεια. Το 2018 και 2019 η Γερμανία ήταν ο καλύτερος πελάτης της Τουρκίας όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα και από τον Σεπτέμβριο του 2019. Για μας είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να υπάρχει εμπάργκο όπλων προς μια χώρα εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης που συνιστά απειλή ενάντια σε χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Είναι αυτονόητο ότι η μέχρι τώρα στρατηγική της Ελληνικής Κυβέρνησης έχει αποτύχει και θα το βρούμε μπροστά μας αυτό και εμείς και όλοι οι ευρωπαίοι. Εμείς λέγαμε συνεχώς πως πρέπει να γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ο κ. Μητσοτάκης δεν το έκανε, είναι ο ίδιος υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Για εμάς δεν υπάρχει περιθώριο αποδοχής τετελεσμένων. Πρέπει ενωμένοι και αποφασισμένοι να σταθούμε απέναντι στην απειλή με αίσθηση καθήκοντος και δύναμης. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως μόνο πεδίο συζήτησης με τους γείτονες είναι ο καθορισμός υφαλοκρηπίδας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ