Συνεντεύξεις

Χαρούλα Γιασιράνη: «Για την υγεία, η ανθρωπότητα εύχεται, οι νησιώτες ελπίζουν και η Περιφέρεια Ν.Α. επενδύει»

«Σύμφωνα με το Καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, (1946) υγεία δεν είναι μόνο η απουσία ασθένειας, αλλά η εν γένει κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας. Γι΄ αυτό και η έννοια της υγείας, δεν αποδίδεται μόνο από την ιατρική, αλλά και από το περιβάλλον, την οικονομία, την εργασία κλπ.

Συνέντευξη στη Χαρά Κουτούζη
Η δημόσια υγεία, στο γεωγραφικό περιθώριο που μας αφορά, απαιτεί μελέτη και πρακτική αντιμετώπιση των απειλών του πληθυσμιακού συνόλου των νησιών μας, σε ένα ευρύτατο φάσμα δράσεων. Διότι, δεν νοείται δημόσια υγεία, χωρίς τη συνολική και οργανωμένη προσπάθεια δημόσιων, ιδιωτικών φορέων και τις συνειδητές επιλογές κοινωνίας», τονίζει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της στη «δημοκρατική».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κα Γιασιράνη, αυτή η θητεία των Περιφερειών ανά την Ελλάδα, στιγματίστηκε από πρωτόγνωρες πανδημικές συνθήκες. Ποια είναι η συνολική, μέχρι τώρα, αντιμετώπιση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου;
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει επενδύσει σοβαρά στη δημόσια υγεία κατά την αναπάντεχη υγειονομική κρίση και όχι μόνο. Η αντίδραση του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου και των συνεργατών του, κόντρα στην πρωτόγνωρη πανδημία και στην κρίση που αυτή δημιούργησε, ήταν άμεση, καθώς με συγκεκριμένο σχεδιασμό, προσέφερε στην πρόληψη, την καταστολή της ασθένειας, αλλά και στην αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων που ακολούθησαν, επιβαρύνοντας έναν άλλο τομέα της υγείας, αυτόν της ψυχικής.
Οι νησιώτες, έπρεπε να νοιώσουν τη σιγουριά της αντιμετώπισης, με συμβολή στην αύξηση του υγειονομικού προσωπικού, βελτίωση των εγκαταστάσεων υγείας, ταυτόχρονα με την αύξηση της οικονομίας των πολιτών, επενδύοντας με τεράστια επιτυχία ταυτόχρονα και στον τουρισμό, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, καθώς όλα αυτά, επιφέρουν την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας, μετά την αβεβαιότητα της πανδημικής κρίσης.
Ουσιαστικό, κοινωνικό και οικονομικό το έργο της Περιφέρειας λοιπόν και αλληλένδετο με άλλες δράσεις για την ολοκληρωμένη στήριξη της ανθρώπινης υγείας.
Τα τελευταία χρόνια, πιο πολύ από ποτέ, στη νησιωτική Ελλάδα με τους απειράριθμους επισκέπτες, φάνηκε επιτακτική η ανάγκη της εφαρμογής μιας αξιόπιστης πολιτικής, που να εδραιώνει το αίσθημα της υγειονομικής ασφάλειας. Η Περιφέρειά μας, έχει επενδύσει με επιτυχία σε αυτό το υπερπολύτιμο αγαθό, καθώς ο παράγοντας «άνθρωπος» είναι αυτός που προέχει.
Εκτιμώντας το έργο των επιστημόνων υγείας της Περιφέρειάς μας, που στήριξαν με αυταπάρνηση το τεράστιο πρόβλημα λόγω του covid – 19 και τη συνεισφορά τους στην ενημέρωση και την πρόληψη, που ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστη, αξίζει να γνωρίζουμε τις υποστηρικτικές δράσεις της Περιφέρειας, στο συνολικό έργο της καταστολής.
• Οι νησιώτες ένοιωσαν, όχι απλά την ετυμολογική, αλλά την αρμόζουσα έννοια στον τομέα υγείας διαπιστώνοντας αυτές τις καταλυτικές παρεμβάσεις.
Η Περιφέρεια ξεπέρασε τον εαυτό της, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, που συνεχίζει να ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα. Η Περιφέρεια Ν.Α. απέδειξε με πολλούς τρόπους, ότι επενδύει στη δημόσια υγεία και στο κοινωνικό κράτος, εφαρμόζοντας ένα αξιόπιστο σύστημα, ως βάση της εδραίωσης του αισθήματος της υγειονομικής και της κοινωνικής ασφάλειας.
Παραδόθηκε χρήσιμος εξοπλισμός στις δομές υγείας των νησιών. Προκειμένου να ενισχύσουμε αυτές τις δομές, μισθοδοτούμε διακόσιους τέσσερις (204) υγειονομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές και ειδικότητες από το υπόλοιπο προσωπικό. Πρωτοποριακή πρωτοβουλία από το 2015, είναι αυτή της τροποποίησης του νόμου που αφορά στα κίνητρα των γιατρών, που υπηρετούν στα Περιφερειακά ιατρεία και τους επικουρικούς ιατρούς.
Αυτή τη στιγμή, 99 γιατροί που υπηρετούν σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, λαμβάνουν το μηνιαίο επίδομα των 450 ευρώ, ως κίνητρο, προκειμένου να καλυφθούν στα νησιά μας. οι θέσεις των αγροτικών ιατρών και των επικουρικών.
• Με αφορμή, τη συνέχιση της θητείας σας ως αντιπεριφερειάρχης Υγείας θα ήθελα να αναφερθείτε στη συνεργασία σας με τον περιφερειάρχη και στο θέμα της μέριμνας και της κοινωνικής πολιτικής.
Κατ΄αρχάς, ευχαριστώ τον περιφερειάρχη για την εμπιστοσύνη. Η ομάδα του Γιώργου Χατζημάρκου, (αντιπεριφερειάρχες, εντεταλμένοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί, εργαζόμενοι στην Περιφέρεια) είναι στενά συνεργαζόμενη και δεν νοείται να λειτουργεί χωρίς συνοχή. Δεν υπάρχουν προσωπικές ατζέντες, υπάρχει ομάδα σθεναρή, με υψηλό επίπεδο συνοχής, γύρω από τον περιφερειάρχη, με τον οποίο ασκούμε διοίκηση, ο καθένας από τον τομέα που του αναλογεί, αλλά και όλοι μαζί.
Ο περιφερειάρχης, είναι εξαιρετικά διακριτικός σε θέματα μέριμνας και με αυτή την άποψη, ταυτίζομαι απόλυτα. Ακόμα και στις διανομές από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ουδέποτε κάποιος από εμάς, έχει παρευρεθεί εκεί. Διότι, επιβάλλεται ο απόλυτος σεβασμός στην προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου. Είναι αρχή μας και επιδιώκουμε, να έχουν οι συμπολίτες μας την ευχέρεια και την άνεση, να πηγαίνουν εκεί, χωρίς βλέμματα γύρω τους.
Εξαιρετική πρωτοβουλία και δομική παρέμβαση, αποτελεί το γεγονός ότι, μπορούν οι υποψήφιοι δικαιούχοι του προγράμματος, να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά, μέσα από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας, ώστε ο καθένας, με διακριτικό και εύχρηστο τρόπο, να υποβάλει την αίτησή του και να λάβει την απάντηση, με την αξιολόγηση των στοιχείων.
• Τις γιορτινές μέρες, ήταν εμφανής η διάθεση προσφοράς και αυτό ακριβώς, προβλέπεται στον δικό σας τομέα.
Στα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας, εστιάσαμε προσπάθειες κυρίως στον τομέα αυτό, αλλά και της υποστήριξης των δομών υγείας με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, στις παροχές για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και στο προσωπικό που μισθοδοτούμε για τις δημόσιες δομές υγείας. Φέτος, που η πανδημία μας επέτρεψε να δούμε πιο διεξοδικά, περαιτέρω δράσεις, εστιάσαμε προσπάθειες και στο θέμα της μέριμνας.
Στο πλαίσιο αυτό, διενεργήθηκαν διαγωνισμοί για αγορά τροφίμων, που αφορούν στο ΤΕΒΑ, το ταμείο απόρων και, σε πόρους της Περιφέρειας για τα κοινωνικά παντοπωλεία. Μέσω των διαγωνισμών, υποστηρίξαμε τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

• Και από ό,τι φαίνεται, ο αριθμός δικαιούχων του κοινωνικού παντοπωλείου έχει μειωθεί.
Αυτό, είναι ευλογία. Αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη η συγκεκριμένη διαπίστωση, η οποία εξηγείται ως εξής: Το 2022, ήταν μια χρονιά, όπου ο τουρισμός απογειώθηκε, αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας, συνεπώς και τα εισοδήματα των ευάλωτων οικογενειών.
Οι προσπάθειες της Περιφέρειας, για την προώθηση του τουρισμού είχαν απόλυτη επιτυχία, τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα, όπως αποδεικνύονται και από το Παρατηρητήριο Κοινωνικής ένταξης, έτσι μειώθηκαν οι οικογένειες που είχαν ανάγκη το κοινωνικό παντοπωλείο.
Τίποτα, δεν είναι ακατόρθωτο, αν υπάρχει συνέπεια και συνέχεια στις προσπάθειες.
Από τη νομοθεσία, οι αρμοδιότητες που αφορούν στη μέριμνα, είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Επιτελικές. Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια που έχει Κοινωνικά Παντοπωλεία. Αυτό σημαίνει πολλά για την κοινωνία.
• Όπως επίσης, σημαίνουν πολλά οι αναδοχές.
Με τις αναδοχές άλλαξαν πολλές δομές των οικογενειών. Οι έλεγχοι διενεργούνται σε όλες τις κοινωνικές δομές, ώστε να βελτιώνονται συνεχώς οι συνθήκες. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη διασφάλιση όλων αυτών των δομών, διενεργώντας τακτικούς ελέγχους, προκειμένου, να μην υπάρχουν ζητήματα, όπως αυτά που προέκυψαν στο τελευταία διάστημα σε άλλες περιοχές της χώρας. Προσπαθούμε, στο θέμα αυτό, να είμαστε, υπέρ το δέον επαρκείς.
• Αναφορικά με τις υιοθεσίες και τις αναδοχές, διαπιστώνετε προθυμία εκ μέρους της κοινωνίας και πόσο εύκολες είναι οι διαδικασίες;
Οι υιοθεσίες και οι αναδοχές, αποτελούν πραγματικά, εξαιρετικά ευαίσθητους τομείς της κοινωνίας. Έχουμε υποχρέωση, να διαχειριζόμαστε τις διαδικασίες, με σοβαρότητα, διακριτικότητα και υπευθυνότητα. Για να φτάσουν οι θετοί γονείς στην υιοθεσία, περνούν από ειδικά σεμινάρια μόλις μπουν στην πλατφόρμα, προκειμένου να κριθούν αν είναι κατάλληλοι, ώστε να προχωρήσει η αίτηση. Οι υιοθεσίες πλέον, γίνονται με ηλεκτρονική διαδικασία και συνήθως προτιμούνται παιδιά ηλικίας μέχρι 5 ετών. Η πλατφόρμα όμως, περιέχει παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και σε αυτό περισσότερο, συνίσταται η δυσκολία των υιοθεσιών.
• Γυναίκα στο τιμόνι της Υγείας, της Περιφέρειας. Τι σημαίνει αυτό; Έχετε συναντήσει δυσκολίες στην επικοινωνία με συναδέλφους ή και με πολίτες;
Στην πολιτική, όποια θέση και αν κατέχει μια γυναίκα, αισθάνεται ότι βρίσκεται σε αρένα. Είναι σκληρός στίβος. Πολλές και ποικίλες οι δοκιμασίες. Και δεν έχουν να κάνουν μόνο με το φύλο, διότι, οι επιθέσεις, μπορεί να εξαπολύονται πανταχόθεν. Προσωπικά, ενδιαφέρομαι για την προσπάθεια και το αποτέλεσμα των στόχων, που συνεχίζω με αγάπη και αφοσίωση. Στενοχωριέμαι για τις άδικες συμπεριφορές, αλλά ουδόλως με αποπροσανατολίζουν από τον αρχικό σκοπό και θα συνεχίσω έτσι, μέχρι που ο κόσμος θα συνεχίσει να κρίνει, ότι είμαι ικανή γι΄αυτό. Διότι, ο πλέον σημαντικός αποδέκτης, είναι η κοινωνία που μας επιλέγει, δίνοντάς μας δύναμη να την υπηρετούμε σωστά. Τους ανθρώπους, θέλω να τους κοιτάζω κατάματα και τους ευχαριστώ, για τη μεγάλη αποδοχή στο πρόσωπό μου.
• Θα σας ζητήσω τέλος, να πείτε τις ευχές σας για τις προνοιακές δομές
Θα ήμουν ευτυχής, αν, φεύγοντας από τη θέση αυτή, έκλεινε το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Αν δεν υπήρχαν ανάγκες τέτοιου είδους για την κοινωνία μας. Πάντα θα υπάρχουν ανάγκες, αλλά τουλάχιστον, ας είναι περιορισμένες. Διότι, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων και οικογενειών, που δεν γίνεται να αλλάξει η κατάστασή τους. Σε ό,τι αφορά στο θέμα με τη δημόσια υγεία, έχω να δηλώσω ότι, παρά την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός, είμαστε σε μία εποχή, περισσότερο ελεγχόμενης δοκιμασίας και εύχομαι, στα επόμενα χρόνια και εφόσον τελειώσει όλο αυτό, να μην βιώσουμε ποτέ ξανά, μια παγκόσμια υγειονομική κρίση. Ας έχουμε όλοι, υγεία, αγάπη μεταξύ μας και ευημερία στη ζωή και οικογενειακή ευτυχία. Η οικογένεια, είναι ένας θεσμός στην Ελλάδα, με ισχυρούς δεσμούς. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο λοιπόν, οικογενειακή ευτυχία και να ζουν χαρούμενα, κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Ολοκληρώνοντας, θέλω να τονίσω ότι, στο ξεκίνημα του Νέου Χρόνου, η ανθρωπότητα εύχεται για την καλή υγεία, οι νησιώτες μας ελπίζουν σε αυτό και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει πολλαπλώς στην υγεία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου