Ειδήσεις

Απώλειες 3,3 δισ. ευρώ για εμπόριο, τουρισμό, μεταφορές το β΄ τρίμηνο

Ο γενικός κλάδος που περιλαμβάνει το εμπόριο, τις μεταφορές και τον τουρισμό (ως προς το σκέλος των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης) παρουσίασε τη μεγαλύτερη ευαισθησία στην υγειονομική κρίση της COVID-19 το β΄ τρίμηνο 2020, αναφέρει ανάλυση της Eurobank στο δελτίο «7 ημέρες οικονομία».

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το α΄ τρίμηνο κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 33,3% ή 3,3 δισ. ευρώ σε όρους πραγματικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας. Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος γενικός κλάδος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο επί του συνόλου της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας που παράγεται στην Ελλάδα.

Συνεπώς, όχι μόνο αποδείχθηκε ο πιο ευάλωτος στην υγειονομική κρίση, αλλά είχε και τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη συρρίκνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, περίπου το 65% των 12,2 ποσοστιαίων μονάδων πτώσης της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας το β΄ τρίμηνο 2020.

Ακολούθησε ο γενικός κλάδος των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (π.χ. νομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες μηχανικών και αρχιτεκτόνων, επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη, διαφήμιση κ.ά.) και των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (π.χ. υπηρεσίες μίσθωσης και ταξιδιωτικών πρακτόρων κ.ά.) σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 25,1%.

Τέλος, ο γενικός κλάδος των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, επισκευών ειδών νοικοκυριού και άλλων υπηρεσιών παρουσίασε τον τρίτο μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας στη διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού (-23,1%).

Το ποιοτικό σκέλος των παραπάνω αποτελεσμάτων, δηλαδή ποιοι κλάδοι επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία COVID-19 το β΄ τρίμηνο του 2020, ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο λόγω των χαρακτηριστικών που έχει μια υγειονομική κρίση και των αναγκαίων μέτρων που απαιτούνται για την αντιμετώπισή της (π.χ. κοινωνική αποστασιοποίηση, αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, περιορισμοί αφίξεων από την αλλοδαπή κ.ά.).

Κλάδοι όπως του εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών, της διασκέδασης και ψυχαγωγίας σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες στην πλειονότητα των κρατών της Ε.Ε.-27.

Εξαγωγές

Αισιόδοξο μήνυμα από τις ελληνικές εξαγωγές αγαθών, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι οποίες κατάφεραν να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο και τον Ιούλιο του 2020, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 9,2%.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου