ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Σαφάρι» ΑΑΔΕ για υποθέσεις που παραγράφονται – Mέχρι πότε μπορεί να παραταθεί ο έλεγχος

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΑΔΕ

Στο στό­χα­στρο των ελεγ­κτών της ΑΑΔΕ βρί­σκο­νται  χιλιά­δες φορο­λο­γι­κές υπο­θέ­σεις  οι οποίες παρα­γρά­φο­νται την 31η Δεκεμ­βρίου 2024. Με τον χρόνο να μετρά αντί­στροφα οι ελεγ­κτές της ΑΑΔΕ έχουν ξεκι­νή­σει να εξε­τά­ζουν υπο­θέ­σεις οι οποίες έχουν μεγα­λύ­τερο φορο­λο­γικό ενδια­φέ­ρον από όπως προ­κύ­πτει από την εξέταση των τρα­πε­ζι­κών λογα­ρια­σμών των ελεγ­χό­με­νων, καθώς και από το ιστο­ρικό παρα­βα­τι­κό­τη­τας που τυχόν έχει κατα­γρα­φεί στον «φάκελό» τους στην εφορία. Στο επί­κε­ντρο βρί­σκο­νται οι υπο­θέ­σεις που παρα­γρά­φο­νται στα τέλη του 2018, καθώς συμπλη­ρώ­νε­ται η πεντα­ε­τία, που είναι η βασική περί­ο­δος, εντός της οποίας οι φορο­λο­γι­κές αρχές μπορούν να κατα­λο­γί­σουν φόρους. Με διάταξη που έχει ψηφίσει  το Υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών το διά­στημα της παρα­γρα­φής  εκκινεί από την ημε­ρο­μη­νία κοι­νο­ποί­η­σης της οικείας πράξης στο φορο­λο­γού­μενο αντί της   έκδοσης αυτής  όπως ίσχυε μέχρι πρό­σφατα.

Οι παρα­γρα­φές

Οι υπο­θέ­σεις που παρα­γρά­φο­νται στις 31 Δεκεμ­βρίου 2024 είναι οι ακό­λου­θες:

Οι υπο­θέ­σεις του φορο­λο­γι­κού έτους 2018 (φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υπο­βλη­θεί αρχικές εμπρό­θε­σμες δηλώ­σεις ή για τις οποίες έχουν υπο­βλη­θεί αρχικές εκπρό­θε­σμες δηλώ­σεις το αργό­τερο μέχρι τις 31-12-2023. Οι συγκε­κρι­μέ­νες υπο­θέ­σεις υπά­γο­νται στον κανόνα της 5ετούς παρα­γρα­φής.

Οι υπο­θέ­σεις φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος που αφορούν τη χρήση 2016, αλλά οι επι­τη­δευ­μα­τίες «ξέχασαν» να υπο­βά­λουν έγκαιρα φορο­λο­γι­κές δηλώ­σεις και τις υπέ­βα­λαν εντός του 2022.

Οι υπο­θέ­σεις φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος και ΦΠΑ της χρήσης του 2013, για τις οποίες προ­έ­κυ­ψαν «συμπλη­ρω­μα­τικά» στοι­χεία

Οι υπο­θέ­σεις ΦΠΑ της φορο­λο­γι­κής χρήσης του έτους 2013 για τις οποίες δεν υπο­βλή­θηκε εκκα­θα­ρι­στική δήλωση ΦΠΑ.

Οι υπο­θέ­σεις του έτους 2008.Στις περι­πτώ­σεις που για κάποιο έτος δεν υπο­βλή­θηκε δήλωση φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος ή υπο­βλή­θηκε εκπρό­θε­σμη αρχική δήλωση φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος, η προ­θε­σμία παρα­γρα­φής είναι 15ετής.

Η πεντα­ε­τία

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορο­λο­γι­κής Δια­δι­κα­σίας, και μετά τις αλλαγές που έγιναν την άνοιξη, προ­βλέ­πε­ται ότι η Φορο­λο­γική Διοί­κηση μπορεί να προβεί σε κοι­νο­ποί­ηση πράξης διοι­κη­τι­κού, εκτι­μώ­με­νου ή διορ­θω­τι­κού προσ­διο­ρι­σμού φόρου εντός πέντε  ετών από τη λήξη του έτους, εντός του οποίου λήγει η προ­θε­σμία υπο­βο­λής δήλωσης.

Όμως, η ΑΑΔΕ μπορεί να ελέγξει και παλαιό­τε­ρες υπο­θέ­σεις, με τον χρόνο της παρα­γρα­φής να εκτεί­νε­ται στις ακό­λου­θες περι­πτώ­σεις:

Εάν, εντός του πέμπτου έτους της προ­θε­σμίας παρα­γρα­φής, υπο­βάλ­λε­ται αρχική ή τρο­πο­ποι­η­τική δήλωση ή περιέρ­χο­νται σε γνώση της Φορο­λο­γι­κής Διοί­κη­σης νέα στοι­χεία σε υπόθεση που έχει διε­νερ­γη­θεί πλήρης έλεγχος ή σε κάθε άλλη περί­πτωση περιέρ­χο­νται σε γνώση της Φορο­λο­γι­κής Διοί­κη­σης πλη­ρο­φο­ρίες από οποια­δή­ποτε πηγή εκτός της Φορο­λο­γι­κής Διοί­κη­σης, από τις οποίες προ­κύ­πτει φορο­λο­γική οφειλή και μόνο για το ζήτημα στο οποίο αφορούν, για περίοδο ενός   έτους από τη λήξη της πεντα­ε­τίας.

Εάν ζητη­θούν πλη­ρο­φο­ρίες από χώρα της αλλο­δα­πής, μέχρι την παρα­λαβή τους και για ένα  έτος από αυτήν και μόνο για το ζήτημα, στο οποίο αφορά το αίτημα παροχής πλη­ρο­φο­ριών.

Εάν ασκηθεί ενδι­κο­φα­νής προ­σφυγή, ένδικο βοήθημα ή μέσο, για περίοδο ενός  έτους μετά την έκδοση από­φα­σης επί της ενδι­κο­φα­νούς προ­σφυ­γής ή την κοι­νο­ποί­ηση στη Φορο­λο­γική Διοί­κηση αμε­τά­κλη­της δικα­στι­κής από­φα­σης, και μόνο για το ζήτημα, το οποίο αφορά.

Για όσο διά­στημα διαρκεί η προ­θε­σμία υπο­βο­λής αιτή­μα­τος Δια­δι­κα­σίας Αμοι­βαίου Δια­κα­νο­νι­σμού , καθώς επίσης και εφόσον υπο­βλη­θεί τέτοιο αίτημα, για όσο χρόνο διαρκεί η Δ.Α.Δ.. Σε περί­πτωση έκδοσης από­φα­σης Αμοι­βαίου Δια­κα­νο­νι­σμού, παρα­τεί­νε­ται για ένα  έτος μετά την έκδοση της από­φα­σης η περί­ο­δος παρα­γρα­φής του δικαιώ­μα­τος του Δημο­σίου να προβεί σε κοι­νο­ποί­ηση πράξης διοι­κη­τι­κού ή διορ­θω­τι­κού προσ­διο­ρι­σμού φόρου με έρεισμα την απόφαση αυτή και απο­κλει­στικά με σκοπό τη συμ­μόρ­φωση με αυτήν,

Για όσο διά­στημα απαι­τη­θεί για την εξέταση καταγ­γε­λίας ή ανα­φο­ράς που αφορά σε φορο­λο­γική υπόθεση, προ­σαυ­ξη­μένο κατά ένα  έτος από την περιέ­λευση στην αρμόδια ελεγ­κτική Υπη­ρε­σία της σχε­τι­κής πορι­σμα­τι­κής έκθεσης και μόνο για το ζήτημα στο οποίο αφορά, εφόσον δια­πι­στω­θεί ότι η μη ενά­σκηση του δικαιώ­μα­τος για διε­νέρ­γεια ελέγχου ή για έκδοση κατα­λο­γι­στι­κής πράξης, έστω και κατά ένα μέρος, οφεί­λε­ται σε σύμπραξη του φορο­λο­γου­μέ­νου με υπάλ­ληλο της ελεγ­κτι­κής αρχής.

Πηγή: imerisia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.