Συνεντεύξεις

Δ. Σαλαχούρης: «Αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε κάποιο απρόοπτο φέτος θα είναι μια καλή χρονιά»

Αισιοδοξία ότι φέτος θα είναι μια καλύτερη χρονιά και η Ρόδος θα καταφέρει (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) να έχει τους διπλάσιους επισκέπτες από το 2020, εκφράζει σήμερα στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, κ Δημήτρης Σαλαχούρης.
Όπως αναφέρει, η αγορά κινείται με αργούς ρυθμούς αλλά τουλάχιστον έχει ανοίξει η σεζόν ενώ μιλάει για τα προβλήματα του επαγγέλματος, τις Σχολές και τους νέους ξεναγούς που θα αποφοιτήσουν σύντομα και φυσικά, ξεκαθαρίζει πως «Η ξενάγηση είναι η ψυχή του ξεναγού» αφού είναι μια πολύπλοκη δουλειά που πρέπει να την αγαπάει κανείς πραγματικά!
• Κύριε Σαλαχούρη θα ήθελα να μας δώσετε μια εικόνα για την τουριστική κίνηση στο νησί και πώς διαμορφώνονται οι εκδρομές αυτή την περίοδο;
Από τις 14 Μαΐου που άνοιξε η φετινή τουριστική σεζόν, βλέπουμε αισθητή διαφορά από ό,τι την ίδια περίοδο πέρσι και κατά την άποψή μου, θα έχουμε τους διπλάσιους επισκέπτες από το 2020. Η κίνηση, τώρα αρχίζει και ανεβαίνει σιγά σιγά και αυτή την περίοδο αρχίζει και φαίνεται ο κόσμος. Κατά τις εκτιμήσεις υπάρχουν περίπου 60.000 τουρίστες στα ξενοδοχεία. Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος δεν φαίνεται στο νησί. Είναι περιορισμένοι στα ξενοδοχεία και είναι κατανοητό γιατί η πανδημία, τους έχει επηρεάσει. Δεν μπορούν να ξοδέψουν χρήματα αφού και στις ευρωπαϊκές χώρες, η οικονομία επηρεάστηκε από την κρίση και βέβαια, είναι προσεκτικοί. Η κίνηση στις εκδρομές, είναι πάρα πολύ μικρή σε σχέση με το νούμερο που σας ανέφερα και δυστυχώς, αυτό φαίνεται και στην τοπική αγορά που δεν δουλεύει όσο θα έπρεπε.
Με τις εκδρομές, πώς είναι η κατάσταση; Με τα κρουαζιερόπλοια τι γίνεται; Δώστε μας την εικόνα.
Κοιτάξτε, η κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην κρουαζιέρα και έρχεται στη Ρόδο, έχει το πρόγραμμά της. Είναι γεγονός πως τα γερμανικά κρουαζιερόπλοια, έχουν το σύστημα ‘bubble’ δηλαδή ‘φούσκα’ και δεν αφήνουν τους πελάτες τους να φύγουν από το γκρουπ, να βγουν ελεύθερα στην τοπική αγορά, να κάνουν τα ψώνια τους στα καταστήματα, να πάνε σε χώρους εστίασης κ.λπ. Βγαίνουν από το πλοίο σε γκρουπ και μέσα σε πούλμαν πηγαίνουν εκδρομές και γυρίζουν στο πλοίο. Όλα τα υπόλοιπα κρουαζιερόπλοια όμως, που έρχονται από άλλες χώρες αφήνουν τους πελάτες, να κινούνται ελεύθερα. Βέβαια, τα πλοία που έρχονται στην Ρόδο δεν έχουν μεγάλες πληρότητες ακόμη, αλλά τουλάχιστον, είναι ένα δείγμα ότι η κρουαζιέρα ξυπνάει σιγά σιγά. Ευελπιστούμε ότι το 2022 θα είναι πολύ καλύτερη η χρονιά για την κρουαζιέρα, αφού από φέτος κινείται με αργά βήματα αλλά πιο σταθερά σε σχέση με πέρσι που ακυρώθηκαν όλες οι προσεγγίσεις και δεν είχαμε καθόλου αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.
Η τοπική αγορά έχει προβλήματα. Είναι λογικό να υπάρχει γκρίνια αφού μόλις ξεκινήσαμε μετά τα λοκντάουν και τους περιορισμούς και φυσικά, τόσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανακάμψουν εύκολα και να καλύψουν τα κενά που δημιούργησε η κρίση. Αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε κάποιο απρόοοπτο πιστεύω πως φέτος θα είναι μια καλή χρονιά.
• Το δικό σας σωματείο πόσα μέλη αριθμεί; Εργάζονται όλοι αυτή την περίοδο και πώς είναι η κατάσταση στον κλάδο;
Είμαστε 120 μέλη σε όλα τα Δωδεκάνησα. Περίπου 10 βρίσκονται στην Κω, πέντε στην Πάτμο και οι λοιποί είναι στη Ρόδο. Φυσικά, δεν απασχολούνται όλα τα μέλη μας αυτή την περίοδο. Προς τιμήν τους, οι συνταξιούχοι έχουν κάνει πίσω κι έχουν παραχωρήσει τις θέσεις τους στους νεώτερους, καθώς καταλαβαίνουν την δύσκολη κατάσταση που κυριαρχεί. Βέβαια, δεν εργάζονται σε καθημερινή βάση όπως από το 2018 και πιο πριν. Απασχολούνται δύο, τρεις ή το πολύ τέσσερις φορές την εβδομάδα, μισές μέρες και όποτε υπάρχουν εκδρομές. Δυστυχώς, τα πράγματα για τον δικό μας κλάδο δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη. Μην ξεχνάτε πως εμείς οι ξεναγοί, δεν έχουμε την ασφάλεια της καθημερινότητας στη δουλειά μας. Πάντα ζούμε στην ανασφάλεια και ποτέ δεν γνωρίζουμε όταν ξεκινάει μια τουριστική σεζόν, εάν οι εισπράξεις θα είναι αρκετές για να βγει ο χειμώνας. Είναι πράγματι ένα δύσκολο και ίσως περίεργο επάγγελμα. Το αγαπάμε και δίνουμε την ψυχή μας σε αυτό. Ωστόσο, έχουμε το ίδιο άγχος κάθε χρόνο…
• Κύριε Σαλαχούρη, είδαμε ότι προχωρήσατε σε κινητοποιήσεις πανελλαδικά διεκδικώντας οικονομικές ενισχύσεις αφού ο δικός σας κλάδος δεν είχε τα ίδια προνόμια με κάποιους άλλους και φυσικά όχι με αυτές τις ενισχύσεις που έλαβαν οι συνάδελφοί σας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τι έγινε τελικά;
Είναι αλήθεια ότι προσπαθήσαμε να κάνουμε πανελλαδική διαμαρτυρία για να εισακουστούν τα αιτήματά μας. Μόλις λίγες μέρες πριν, άνοιξε η πλατφόρμα για να πάρουμε το επίδομα Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου (534 ευρώ) το οποίο υπολογίζουμε ότι θα μας το καταβάλουν προς το τέλος Ιουλίου. Φυσικά και δεν είμαστε ευχαριστημένοι αφού ζούμε το… ‘μαρτύριο της σταγόνας’, κυριολεκτικά. Πήραμε 1868 ευρώ για όλο το 2020 (!) ενώ μείναμε εκτός από όλες τις διευκολύνσεις που δόθηκαν σε άλλους κλάδους λόγω της πανδημίας όπως στις τράπεζες κ.λπ.
Να αναφέρω πως ακόμη προσπαθούμε να μηχανογραφηθούν τα ένσημά μας αφού έχουμε μείνει στις… προϊστορικές καρτέλες οι οποίες δεν ενημερώνονται κάθε χρόνο. Φανταστείτε πως ακόμη προσπαθούμε για να μας ενημερώσουν τις καρτέλες από το 2019 (!) καθώς στον ΕΦΚΑ ελάχιστα άτομα ασχολούνται με τον κλάδο. Η μηχανογράφηση των ενσήμων μας καθυστερεί και είμαστε ακόμη στην προσπάθεια…
• Τι γίνεται με το επάγγελμα; Πώς λειτουργούν οι Σχολές ανά τη χώρα;
Αυτή την στιγμή είμαστε περίπου 2500 ξεναγοί σε όλη την Ελλάδα. Περίπου 40 άτομα θα αποφοιτήσουν από τις πέντε Σχολές (200 άτομα δηλαδή) και αυτό θα γίνεται κάθε χρόνο. Είναι καιρός, το κράτος να ασχοληθεί μαζί μας! Θυμίζουμε ότι οι Σχολές είναι σε Ρόδο, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης. Στη Ρόδο, λειτουργεί μέσα σε ένα κτήριο της ΑΣΤΕΡ και οι σπουδές είναι απαιτητικές. Στα δύο χρόνια διάρκειας της σχολής, τα παιδιά έχουν δύο μήνες περίπου για εκδρομές ανά την Ελλάδα ώστε να μπορέσουν να δουν τους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους. Εμείς, πάντα επιδιώκουμε να έχουμε ποιοτικούς ξεναγούς και θέλουμε η Σχολή μας να είναι υψηλού επιπέδου ώστε να είμαστε περήφανοι για τους απόφοιτους και αυριανούς επαγγελματίες. Καλύπτουμε πολλές γλώσσες (15-16 γλώσσες) ενώ έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Τουρισμού να μοριοδοτηθούν περισσότερο οι πιο σπάνιες γλώσσες, καθότι τα παιδιά μπαίνουν με μόρια και όχι με εξετάσεις.
• Σε σχέση με άλλες χρονιές (όχι με το 2020), πόση πτώση καταγράφεται στο δικό σας επάγγελμα;
Κοιτάξτε, αυτή την περίοδο βρισκόμαστε περίπου στο 30% της εργασίας μας –και να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι! Μην ξεχνάτε ότι ασκούμε εξαρτημένο επάγγελμα. Είμαστε μισθωτοί στον εκάστοτε εργοδότη και μπορούμε να επιλέξουμε. Έχουμε Σύμβαση με την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου και αναλόγως, ακολουθούμε ένα πρόγραμμα που μας δίνουν τα πρακτορεία. Νομίζω πως όπως και άλλα επαγγέλματα πρέπει να το αγαπάς πολύ. Η ξενάγηση είναι η ψυχή του ξεναγού. Εάν δεν το αγαπάς… δεν το κάνεις! Έχει να κάνει με τις γνώσεις, με την μεταδοτικότητα, την κοινωνικότητα, να είσαι υπομονετικός. Είναι ένα πολύπλευρο επάγγελμα – και ξεκίνησε κανονικά από το 1985 (ως εξαρτημένο επάγγελμα με νόμο που ψηφίστηκε). Ξεναγοί όμως, εργάζονται από πριν από το 1960…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου