Συνεντεύξεις

Τσ. Κιαχαγιά: «Καθαρός Δήμος σε τιμή που να μπορεί να αντέξει το πορτοφόλι του πολίτη»

«Καθαρός Δήμος σε τιμή που να μπορεί να αντέξει το πορτοφόλι του πολίτη!»
Αυτό τονίζει σήμερα σε συνέντευξή της στη «δημοκρατική» η αντιδήμαρχος Καθαριότητας κα Τσαμπίκα Κιαχαγά-Μαγιόγλου σχολιάζοντας το πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων που βρέθηκε στο επικέντρο της δημοσιότητας αλλά και στη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.
Κατά την εκτίμησή της, η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνεται σταδιακά και σε μερικές μέρες θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η κατάσταση στη Ρόδο και διαβεβαιώνει πως «τόσο οι συνεργάτες μου όσο και εγώ προσωπικά είμαστε στην διάθεση των πολιτών σε περίπτωση που υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης».
Τέλος, όσον αφορά στους σχεδιασμούς και στον προγραμματισμό της αντιδημαρχίας στο προσεχές διάστημα, υπογραμμίζει πως μέλημα της δημοτικής αρχής είναι να ενισχύσει τις δράσεις που αφορούν στην ανακύκλωση.
• Κυρία Κιαχαγιά, η υπόθεση με την αποκομιδή των απορριμμάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας αλλά και στη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου. Θα ήθελα το σχόλιό σας, μιας και τοποθετηθήκατε για το θέμα και στη συνεδρίαση.
Καθαρός Δήμος σε τιμή που να μπορεί να αντέξει το πορτοφόλι του πολίτη. Αυτός είναι ο στόχος μας ως Δημοτική Αρχή. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα καταφέρει κανείς να μας αποπροσανατολίσει από τον σκοπό μας που είναι ένας αυτή τη στιγμή. Ήδη με απόφασή μας σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο επιλέξαμε να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη. Ευελπιστούμε να βελτιωθεί κι άλλο το ποσοστό μείωσης προς όφελος του Ροδιακού λαού, δεδομένης της κατάστασης που έχουν περιέλθει τα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας που πλήττει όχι μόνο τον τόπο μας αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Πράγματι τις τελευταίες μέρες η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι από τα θέματα που συζητιούνται περισσότερο. Κατανοώ την δικαιολογημένη αντίδραση των πολιτών, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν στο προηγούμενο διάστημα – και σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει ακόμα και σήμερα.
Σίγουρα είναι μια δύσκολη κατάσταση για τον τόπο μας, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο με την καθαριότητα στο νησί μας. Χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία, και στο πρόσφατο παρελθόν χρειάστηκε αρκετούς μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάτι αντίστοιχο. Είναι λυπηρό λοιπόν, όσοι χρειάστηκαν μήνες για να καταφέρουν όσα πετύχαμε σε λίγες μόνο ημέρες, να κουνάνε το δάχτυλο τώρα. Όπως και να ‘χει δεν εστιάζω σε αυτό.
• Εκτιμάτε ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί στο προσεχές διάστημα και πώς θα λειτουργήσει πλέον η Διεύθυνση Καθαριότητας με τον ιδιώτη;
Σίγουρα δεν έχουμε επανέλθει πλήρως στην κανονικότητα. Αυτό γίνεται σταδιακά και σε μερικές μέρες θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η κατάσταση. Η Διεύθυνση Καθαριότητας έχει ένα στόχο. Να καθαριστεί, και να είναι καθαρός ο Δήμος μας. Προς αυτή την κατεύθυνση δόθηκαν και οι σχετικές οδηγίες με εντολή του δημάρχου μας. Η αλήθεια είναι ότι παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε, τόσο με την προσπάθεια των εργαζόμενων στην διεύθυνση καθαριότητας, οι οποίοι υπερέβησαν εαυτούς και τους ευχαριστώ γι αυτό, αλλά και τους υπόλοιπους συνεργάτες μας να έχουμε σε πολύ σύντομο διάστημα εμφανή αποτελέσματα. Δεν πρόκειται βέβαια για μόνιμη λύση, αλλά για έναν προγραμματισμό που αφορά στα δεδομένα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, δεδομένων των συνθηκών. Ο μακροχρόνιος προγραμματισμός μας θα ανακοινωθεί στο επόμενο διάστημα και να είστε βέβαιη ότι πρόκειται να σας εκπλήξει θετικά με δράσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί ποτέ ξανά στο νησί μας, και σίγουρα θα αναβαθμίσουν την εικόνα του.
• Στα της καθημερινότητας, είπατε στη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου ότι οι πολίτες επικοινωνούν μαζί σας. Συνεπώς έχετε εικόνα για το τι συμβαίνει στο νησί. Πώς είναι η σχέση σας με τους δημότες της Ρόδου;
Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, κύριο μέλημά μου ήταν να έρθω σε επικοινωνία με τους πολίτες, θεωρώντας πως αυτός ο τρόπος σε συνδυασμό με καθημερινές επισκέψεις σε γειτονιές της πόλης αλλά και στις Δημοτικές Ενότητες, να διαπιστώσω η ίδια, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Κάτι τέτοιο κατά την προσωπική μου πάντα εκτίμηση έχει διπλή αξία. Αφενός διευκολύνει να εντοπιστούν τα προβλήματα που απασχολούν και χρήζουν άμεσης επίλυσης και αφετέρου τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουμε να αξιοποιηθούν για τον προγραμματισμό μας στο μέλλον.
Επικεντρώνοντας στις τελευταίες ημέρες, ναι η επικοινωνία μου με τους πολίτες είναι συχνότατη και άκρως παραγωγική. Καθημερινά γίνομαι αποδέκτης κλήσεων από ανθρώπους οι οποίοι άλλοτε δείχνουν κατανόηση και άλλες φορές εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους. Όπως και να ‘χει, ο καθένας με τον δικό του τρόπο συμβάλλει στο να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Ναι, κυρία Ντόκου, υπάρχουν πολίτες που επιλέγουν να ενημερώσουν την Υπηρεσία μας και τους ευχαριστώ γι αυτό. Και εδώ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο οι συνεργάτες μου όσο και εγώ προσωπικά είμαστε στην διάθεση των πολιτών σε περίπτωση που υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης. Οποιαδήποτε στιγμή είμαστε στην διάθεσή τους να επικοινωνήσουν μαζί μας.
• Ποια είναι τα σχέδιά σας ως αντιδημάρχου στο προσεχές διάστημα;
Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η πλήρης αποκατάσταση της καθαριότητας. Ωστόσο θεωρώ χρέος μου να υπερασπιστώ, μια τεράστια προσπάθεια που έγινε εδώ και δυο χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Σας βεβαιώ αυτό θα συνεχιστεί και στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ευελπιστούμε σύντομα να ξεπεραστεί η όλη κατάσταση με την πανδημία, ώστε να καταστεί δυνατό η Υπηρεσία μας να εργαστεί και να προγραμματίσει με δεδομένα κανονικότητας.
Επιπλέον, μέλημά μας είναι να ενισχύσουμε τις δράσεις που αφορούν στην ανακύκλωση. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ήδη αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μεταξύ άλλων η υποβολή πρότασης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης βιοαποβλήτων και αστικών στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στο επόμενο διάστημα θα έχετε και εσείς και οι πολίτες, πλήρη ενημέρωση για το σύνολο των έργων και δράσεων που πρόκειται να υλοποιήσουμε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου