Τοπικές Ειδήσεις

To 4o Γυμνάσιο Ρόδου (Καζούλλειο ) στην Leiria της Πορτογαλίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus “Europe at hand”

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 22-26 Μαρτίου 2022 η πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση των εταίρων στο γυμνάσιο D.Dinis στην πόλη Leiria της Πορτογαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus KA2 με τίτλο ‘Europe at hand” και εταίρους γυμνάσια από την πόλη Poggio Rusco της Βόρειας Ιταλίας, την πόλη Choszczno της Πολωνίας και την Leiria της Πορτογαλίας. Οι μαθητές έχουν αναπτύξει επικοινωνία και δράσεις τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν ανταλλάξει απόψεις και γνωρίζουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό της κάθε χώρας, τις συνήθειες και τα έθιμα, τις ομοιότητες και τις διαφορές, την νοοτροπία και τις ιδέες, αλλά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας δεν κατέστη δυνατό να μετακινηθούν και να συναντηθούν από κοντά.

Ευτυχώς όμως φέτος ολοκληρώνεται το πρόγραμμα με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις των συμμετεχόντων σχολείων με πρώτο σχολείο υποδοχής το Agrupamento de Escolas D. Dinis. Την πρώτη μέρα της επίσκεψής στην Πορτογαλία οι μαθητές και καθηγητές ξεναγήθηκαν στο φιλόξενο χώρο του σχολείου και παρέστησαν σε τιμητική εκδήλωση στο Δημαρχείο της Λεϊρία . Στη συνέχεια τα παιδιά παρουσίασαν τις εργασίες τους και συμμετείχαν σε μια όμορφη ομαδική δραστηριότητα . Συγκεκριμένα , οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου παρουσίασαν με τρόπο δημιουργικό το νησί της Ρόδου και τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας μέσα από ευφάνταστες εργασίες που είχαν εκπονήσει, ενώ είχαν παράλληλα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις αντίστοιχες παρουσιάσεις των Πορτογάλων , Πολωνών και Ιταλών μαθητών. Στη συνέχεια, οι μαθητές από τις 4 χώρες παρασκεύασαν από κοινού παραδοσιακά πορτογαλικά πασχαλινά γλυκά , τα οποία με ενθουσιασμό γεύτηκαν μαθητές και καθηγητές κατά τη διάρκεια μικρής γιορτής που ακολούθησε .

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είχαν την επόμενη μέρα την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την ευρύτερη περιοχή και την πορτογαλική κουλτούρα πραγματοποιώντας επισκέψεις στα σπήλαια του Mira d’ Aire, τα οποία είναι και τα εντυπωσιακότερα της Πορτογαλίας , στον ιερό τόπο λατρείας των καθολικών στην πόλη Fatima και στο ατμοσφαιρικό θέρετρο Nazare.

Επίσης , μέσα από μια όμορφη ξενάγηση στο εντυπωσιακό Κάστρο της Leiria και στο ιστορικό κέντρο της πόλης μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να γνώρισαν την ιστορία της πόλης και να θαυμάσουν τις ομορφιές της . Όλοι διασκέδασαν και έμαθαν ακόμα περισσότερα για τον πολιτισμό και τη ζωή στην περιοχή κατά την επίσκεψη στο μουσείο Κινούμενης Εικόνας Mimo . Η πρώτη συνάντηση των εταίρων έκλεισε με διασκεδαστικό παιχνίδι peddy paper και συγκινητική αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στο χώρο του σχολείου .

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα παιδιά από τις υπόλοιπες χώρες, να εκπονήσουν από κοινού εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες αλλά κυρίως να επικοινωνήσουν , να ανταλλάξουν απόψεις , να διασκεδάσουν, να περάσουν ελεύθερο χρόνο μαζί τους .Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να γνωριστούν και να συνομιλήσουν με τους συναδέλφους τους, να ανταλλάξουν προβληματισμούς και καλές πρακτικές . Η γνωριμία , η επικοινωνία , η ανταλλαγή απόψεων , ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοκατανόηση ,και η δημιουργική συνύπαρξη λαών και πολιτισμών , αποτελούν βασικούς στόχους του προγράμματος «Europe at hand».

 

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Ρόδου για την συμμετοχή και την συνεργατικότητά τους, και τους καθηγητές τους που τους καθοδηγούν και τους ενθαρρύνουν.

Τις προσεχείς ημέρες το 4ο γυμνάσιο θα έχει τη χαρά να οργανώσει τη δεύτερη συνάντηση των εταίρων και θα υποδεχτεί τις ομάδες των εκπαιδευτικών και μαθητών από την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Πολωνία .

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου