ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραμένει στο Αιγαίο το τουρκικό «Τσεσμέ» – Παρακολουθείται στενά από το ΓΕΕΘΑ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσεσμέ

Με ψυ­χραι­μία και προ­σο­χή πα­ρα­κο­λου­θούν το ΓΕΕΘΑ και το Πο­λε­μι­κό Ναυ­τι­κό τη δρα­στη­ριο­ποί­η­ση του ωκε­α­νο­γρα­φι­κού σκά­φους «Τσε­σμέ» στο κε­ντρι­κό Αι­γαίο, στην πε­ριο­χή βο­ρειο­α­να­το­λι­κά της Αν­δρου, όπου πλέει από το από­γευ­μα της Πέμ­πτης, όταν και η υδρο­γρα­φι­κή υπη­ρε­σία της Σμύρ­νης εξέ­δω­σε τη σχε­τι­κή NAVTEX (181/17).

Ο πολύ κακός και­ρός στο κε­ντρι­κό Αι­γαίο και η ανοι­χτή θά­λασ­σα δεν κα­θι­στούν τις συν­θή­κες ιδα­νι­κές για ου­σια­στι­κή δρα­στη­ριο­ποί­η­ση του «Τσε­σμέ», το οποίο για τις πε­ρισ­σό­τε­ρες ώρες από την έξοδό του στο Αι­γαίο πα­ρα­μέ­νει ασυ­νό­δευ­το από το τουρ­κι­κό Πο­λε­μι­κό Ναυ­τι­κό. Βάσει της αρχής της ανα­λο­γι­κό­τη­τας, το «Τσε­σμέ» δεν πα­ρα­κο­λου­θεί­ται από το ελ­λη­νι­κό Πο­λε­μι­κό Ναυ­τι­κό, το οποίο –ωστό­σο– πα­ρα­μέ­νει σε επι­φυ­λα­κή. Εφό­σον το «Τσε­σμέ» συ­νο­δευ­θεί και από πο­λε­μι­κή μο­νά­δα, τότε ανα­λό­γως θα κάνει την πα­ρου­σία του στην πε­ριο­χή και ελ­λη­νι­κό πλοίο.

Κα­θαυ­τή η δρα­στη­ριο­ποί­η­ση του «Τσε­σμέ» δεν θε­ω­ρεί­ται a priori ανη­συ­χη­τι­κή από τις ελ­λη­νι­κές αρχές, δε­δο­μέ­νου ότι συμ­βαί­νει στα διε­θνή ύδατα του Αι­γαί­ου και είναι τυ­πι­κά εντός κα­νό­νων του θα­λασ­σί­ου δι­καί­ου. Ωστό­σο, δεν γί­νε­ται αντι­λη­πτή απο­μο­νω­μέ­νη από την υπό­λοι­πη τουρ­κι­κή κι­νη­τι­κό­τη­τα των τε­λευ­ταί­ων δύο εβδο­μά­δων, η οποία βρί­σκε­ται σε πλήρη εναρ­μό­νι­ση με την πάγια τα­κτι­κή της Αγκυ­ρας να δη­μιουρ­γεί στο­χευ­μέ­νη έντα­ση σε πε­ριο­χές που εντάσ­σο­νται στη θε­ω­ρία περί «γκρί­ζων ζωνών».

Την τε­χνη­τή έντα­ση στα Ιμια, απέ­να­ντι από τα οποία (στην τουρ­κι­κή πλευ­ρά) έχουν στη­θεί εδώ και δύο εβδο­μά­δες κά­με­ρες που «πα­ρα­μο­νεύ­ουν» για το ατύ­χη­μα ανά­με­σα στα σκάφη της Ακτο­φυ­λα­κής που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στην πε­ριο­χή, δια­δέ­χθη­κε η πα­ρου­σία ακταιω­ρών στην νη­σί­δα Πα­να­γιά, στο νη­σιω­τι­κό σύ­μπλεγ­μα των Οι­νουσ­σών.

Η κα­τά­στα­ση στην Πα­να­γιά έχει ανα­θερ­μαν­θεί από την τουρ­κι­κή πλευ­ρά τον τε­λευ­ταίο έναν χρόνο, έπει­τα από μια αρ­κε­τά ση­μα­ντι­κή χρο­νι­κή πε­ρί­ο­δο επι­χει­ρη­σια­κής άπνοιας, σε μια πε­ριο­χή όπου η από­στα­ση ανά­με­σα στο νησί και στην Τουρ­κία είναι ακόμη μι­κρό­τε­ρη από εκεί­νη που υπάρ­χει στην πε­ριο­χή των Ιμίων.

Ει­κο­νι­κή αε­ρο­μα­χία

Εντα­ση ση­μειώ­θη­κε χθες και στον ενα­έ­ριο χώρο, όταν στις 14.15 ένα ζεύ­γος τουρ­κι­κών F-16 ενε­πλά­κη σε ει­κο­νι­κή αε­ρο­μα­χία βο­ρειο­δυ­τι­κά της Λέ­σβου, με δύο ελ­λη­νι­κά μα­χη­τι­κά που είχαν απο­γειω­θεί από τη Λήμνο για να τα ανα­χαι­τί­σουν.

Κα­θη­με­ρι­νή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.