Τοπικές Ειδήσεις

Σημαντικό «κούρεμα» των οφειλών ανδρόγυνου από τη Ρόδο

Σε σημαντικό «κούρεμα» των οφειλών ενός ανδρόγυνου από τη Ρόδο και σε ευνοϊκή ρύθμιση της αποπληρωμής των χρεών τους, προχώρησε το Ειρηνοδικείο Ρόδου, εντάσσοντάς τους στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Ενώπιον του Ειρηνοδικείου προσέφυγαν συγκεκριμένα δύο κάτοικοι της Ρόδου δια της πληρξουσίας δικηγόρου τους κ. Ευαγγελίας-Στέλλας Μιχαήλου.
Ο πρώτος των αιτούντων, ηλικίας 68 ετών, είναι παντρεμένος με τη δεύτερη, ηλικίας 59 ετών και έχουν αποκτήσει τρία τέκνα.
Ο αιτών είναι συνταξιούχος και η αιτούσα είναι άνεργη, εγγεγραμμένη στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Το μηνιαίο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα ανέρχεται στο ποσό των 1.116,18 ευρώ από τη σύνταξη του αιτούντος και αποτελεί το μόνο εισόδημα που διαθέτουν.
Το εισόδημά τους, έχει υποστεί μεγάλη μείωση στα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης που οδήγησε στην ανεργία την αιτούσα (ήδη από το έτος 2013) αλλά και της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και των συντάξεων στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής κρίσης που έπληξε τους μισθούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και των συντάξεων, χωρίς αντίθετα να έχει μειωθεί, αναλογικά, το μηνιαίο κόστος διαβίωσης τους, το οποίο συνεχώς αυξάνεται, με βάση την παρούσα οικονομική συγκυρία και τα διδάγματα κοινής πείρας (έκτακτη φορολογία, αύξηση τιμών ειδών πρώτης ανάγκης, ΕΝΦΙΑ κλπ.).
Το Δικαστήριο έκρινε ότι το ποσό που προκύπτει ως απολύτως απαραίτητο για τους αιτούντες προς κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών τους, ήτοι για διατροφή, πληρωμή λογαριασμών (ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνίας, κοινοχρήστων), για έξοδα θέρμανσης και μετακίνησης, ένδυση- υπόδηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και για άλλα τυχόν έκτακτα έξοδα, (τα τέκνα τους, ενήλικα πλέον, ενόψει των συνθηκών ηλικίας και ικανότητας προς εργασία) ανέρχεται συνολικά σε περίπου 800 ευρώ μηνιαίως, με βάση τις συνθήκες διαβίωσης των συγκεκριμένων οφειλετών.
Το σύνολο των οφειλών του πρώτου σε δάνεια ανέρχεται στο ποσό των 197.609,53 ευρώ και της δεύτερης στο ποσό των 85.833,83 ευρώ.
Το οικογενειακό εισόδημά τους, δεν τους επιτρέπει να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση αυτών των χρεών.
Από την αποδεικτική διαδικασία προέκυψε ότι η αδυναμία αυτή δεν οφείλεται σε δόλο και ότι η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους είναι μόνιμη και γενική.
Το δικαστήριο με την απόφασή του ρυθμίζει κατά τρόπο οριστικό τα χρέη του αιτούντος από το οικογενειακό του εισόδημα προς τους πιστωτές του, τις οποίες μετά το συνυπολογισμό κατά χρόνο και ποσό των προσωρινών μηνιαίων καταβολών, καθορίζει στο χρηματικό ποσό των 250 ευρώ, επί 31 μήνες συμμέτρως διανεμόμενο μεταξύ των οφειλών του, οι οποίες θα πραγματοποιούνται μέσα στις δεκαπέντε πρώτες εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα και θα αρχίσουν τον Νοέμβριο του 2019.
Εξαιρεί της εκποίησης το ακίνητο που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του και του επιβάλλει την υποχρέωση να καταβάλει για την εξαίρεση από την εκποίηση του δικαιώματος του επί της ως άνω κατοικίας του, το ποσό των 54.000 €, η αποπληρωμή του οποίου θα γίνει σε δεκαπέντε έτη με 180 μηνιαίες δόσεις των 300 ευρώ εκάστη.
Επιπλέον ρυθμίζει κατά τρόπο οριστικό τα χρέη της αιτούσας από το οικογενειακό της εισόδημα προς τους πιστωτές της, τις οποίες μετά τον συνυπολογισμό κατά χρόνο και ποσό των προσωρινών μηνιαίων καταβολών, καθορίζει στο χρηματικό ποσό των 50 ευρώ επί 31 μήνες συμμέτρως διανεμόμενο μεταξύ των οφειλών της, οι οποίες θα πραγματοποιούνται μέσα στις δεκαπέντε πρώτες εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα και θα αρχίσουν τον Νοέμβριο του 2019.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου