ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναβάθμιση εγκαταστάσεων για τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ζαννετιδης

Σε ανα­βάθ­μιση εγκα­τα­στά­σεων για να εξυ­πη­ρε­τη­θούν οι ανάγκες του πρω­το­γε­νούς τομέα στην Ρόδο συνο­λικά, προ­χω­ρούν από κοινού η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου.

Σχε­διά­ζο­ντας και προ­ω­θώ­ντας μια συνο­λική επέν­δυση για εγκα­τα­στά­σεις που θα καλύ­ψουν τους αγρότες, τους παρα­γω­γούς, τους κτη­νο­τρό­φους και τους αλιείς, ο Δήμος Ρόδου θα εκπο­νή­σει τις σχε­τι­κές μελέτες, ενώ η Περι­φέ­ρεια θα ανα­λά­βει την χρη­μα­το­δό­τησή τους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρό­σφατα ο αρμό­διος αντι­δή­μαρ­χος κ. Γιώργος Πόκκιας, η πρώτη μελέτη αφορά την ανά­πλαση της λαϊκής αγοράς στον Άγιο Δημήτρη με παράλ­ληλη χωρο­θέ­τηση της ιχθυα­γο­ράς. Πλη­ρο­φο­ρίες της «δ» ανέ­φε­ραν χτες ότι παράλ­ληλα με αυτή την μελέτη, η Περι­φέ­ρεια έχει ζητήσει και την ολο­κλή­ρωση της μελέτης για την ανα­βάθ­μιση του σφα­γείου στην Δημο­τική Κοι­νό­τητα Έμπωνας.

Σε συνά­ντηση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε μεταξύ των κ.κ. Φιλή­μονα Ζαν­νε­τίδη (αντι­πε­ρι­φε­ρειάρχη), Γιώργου Πόκκια (αντι­δη­μάρ­χου) και Φώτη Χατζη­διά­κου (δημάρ­χου Ρόδου) με την παρου­σία και υπη­ρε­σια­κών παρα­γό­ντων από τις τεχνι­κές και οικο­νο­μι­κές υπη­ρε­σίες του Δήμου Ρόδου και της Περι­φέ­ρειας, συμ­φω­νή­θηκε να προ­χω­ρή­σει η μελέτη που αφορά την ανά­πλαση – ανα­μόρ­φωση της λαϊκής αγοράς στον Άγιο Δημήτρη.

«Στο πλαίσιο αυτό, θα χωρο­θε­τη­θεί και θα δημιουρ­γη­θεί ιχθυα­γορά στον ίδιο χώρο. Με αυτό τον τρόπο –σε πρώτη φάση- δίδεται μεγάλη ανάσα και διευ­κο­λύ­νο­νται τόσο οι παρα­γω­γοί όσο και οι αλιείς που έχουν θέσει από καιρό το σχετικό αίτημα για να βρεθεί ένας χώρος γι’ αυτούς. Εμείς πάντως ζητάμε να γίνει και η σχετική μελέτη για το σφαγείο στην Δημο­τική Κοι­νό­τητα Έμπωνας διότι με αυτό τον τρόπο θα εξυ­πη­ρε­τού­νται καλύ­τερα και οι κτη­νο­τρό­φοι του νησιού μας» δήλωσε στην «δημο­κρα­τική» ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης κ. Φιλή­μο­νας Ζαν­νε­τί­δης.

Ειδικά για τα σφαγεία, αξίζει να σημειω­θεί ότι υπάρχει μόνον ένα δια­θέ­σιμο που λει­τουρ­γεί στο Τσαϊρι και ανήκει στην Περι­φέ­ρεια.

Το σφαγείο στην Δημο­τική Κοι­νό­τητα Έμπωνας, που ανήκει στον Δήμο Ρόδου, λει­τουρ­γεί μόνον κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα –για να καλύψει τις ανάγκες της περιό­δου κάθε χρόνο. Αυτό απαιτεί ανα­βάθ­μιση στις εγκα­τα­στά­σεις του ώστε να τηρεί τις απα­ραί­τη­τες προ­δια­γρα­φές που ζητά η Ευρω­παϊκή Ενωση, προ­κει­μέ­νου να λει­τουρ­γεί καθη­με­ρινά και να εξυ­πη­ρε­τεί τις ανάγκες που έχουν οι κτη­νο­τρό­φοι του νησιού μας, οι οποίοι δια­θέ­τουν αιγο­πρό­βατα, χοι­ρί­δια και βοοειδή.

Να σημειω­θεί ακόμη ότι αυτή την περίοδο, βρί­σκο­νται σε εξέλιξη εργα­σίες στο σφαγείο στο Τσαΐρι, για τον εκσυγ­χρο­νι­σμό του. Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, πρό­κει­ται για μια εργο­λα­βία η οποία εκτε­λεί­ται και αφορά εσω­τε­ρι­κές παρεμ­βά­σεις, δια­μόρ­φωση χώρων, εκσυγ­χρο­νι­σμό εγκα­τα­στά­σεων κ.λπ.

Η ευθύνη της χωρο­θέ­τη­σης για την λαϊκή αγορά και την δημιουρ­γία ιχθυα­γο­ράς, ανήκει στον Δήμο Ρόδου, ενώ την χρη­μα­το­δό­τηση ανα­λα­βά­νει η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου και θα γίνει μέσω υπο­γρα­φής σχε­τι­κής προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης.

Στα σχέδια της Περι­φέ­ρειας, είναι να γίνουν ανά­λο­γες παρεμ­βά­σεις για τις ανάγκες του πρω­το­γε­νούς τομέα σε όλα τα νησιά ευθύνης της, όπου απαι­τού­νται, σε συνερ­γα­σία με τους οικεί­ους Δήμους.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.