Τοπικές Ειδήσεις

Δήλωσε «ικανοποιημένος» από την πορεία των έργων ο κ. Φ. Xατζηδιάκος

Την ικανοποίησή του για την πορεία εκτέλεσης των έργων στο νησί της Ρόδου –χωρίς να εντάσσονται όλα αυτά στην προεκλογική περίοδο, όπως επισήμανε- εξέφρασε χτες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος με αφορμή και την συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον γενικό γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιώργο Κασσάρα.
«Με την ευκαιρία των εορτασμών της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συναντήθηκα με τον κ. Κασσάρα και κάναμε έναν γόνιμο διάλογο για διάφορα θέματα του Δήμου Ρόδου. Τον ενημέρωσα για μια σειρά θεμάτων όπως τις εξελίξεις των έργων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και γενικότερα, είχα την χαρά να του δώσω μια εικόνα όλων όσων παρουσιάσαμε στις 24 Φεβρουαρίου στον ετήσιο δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων. Κάποιοι τον εμφανίζουν ως εικονική πραγματικότητα αλλά οι αριθμοί, τα έργα, οι δημοπρατήσεις κ.λπ. που ξεκίνησαν ύστερα από τόσες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, είναι μια πραγματικότητα. Μιλήσαμε για τα έργα που έχει εντάξει και προχωράει ο Δήμος Ρόδου –είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσω του Ειδικού Προγράμματος για τα Νησιά (που περιλαμβάνει την επέκταση του ξύλινου πεζόδρομου, την Ροδιακή Έπαυλη σε δύο εργολαβίες για τα κτηριακά και τον κήπο και την εργολαβία στην Μεσαιωνική Πόλη για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ). Είμαστε ο μόνος Δήμος που πείσαμε την πενταμελή υπουργική επιτροπή της κυβέρνησης, να υπογράψουν δύο αποφάσεις που εντάσσονται σε ΣΔΙΤ: Την μεγάλη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων 44εκ. ευρώ και τα 37εκ. ευρώ για τα 11 νέα σχολικά κτήρια συν τα δύ κλειστά γυμναστήρια», όπως είπε.
Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως οι χρηματοδοτήσεις είναι από συγκεκριμένες πηγές: το ΕΣΠΑ, προγράμματα Ιντερεγκ (Interreg) και τα ΣΔΙΤ (με ιδιωτικά κεφάλαια που επενδύονται και σε 25ετία αποσβένονται μέσω της κεντρικής διοίκησης και όχι από τους Δήμους). Επιπλέον, ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στο έργο αντικατάστασης των λαμπτήρων τύπου LED που είναι σε εξέλιξη καθώς και σε άλλα έργα που είτε εκτελούνται είτε είναι προς υπογραφή.
«Δεν παρέλειψα να θέσω τα ζητήματα των νησιών διότι ΔΕΝ απεμπολούμε κανένα δικαίωμά μας. Ούτε όσον αφορά τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ –αν και ακούσαμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα μικρά νησιά αλλά θέλουμε να επεκταθεί και στα υπόλοιπα- και γενικότερα τις πολιτικές που δεν είναι προνόμια για τα νησιά, αλλά ‘δικαιώματα’. Σε γενικές γραμμές, παρά το γεγονός πως σε δύο εβδομάδες έχουμε εκλογές, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε το έργο της δημοτικής αρχής και μέχρι την τελευταία μέρα, θα υπογράφουμε συμβάσεις και ό,τι χρειαστεί. Τίποτε από όσα γίνονται, δεν είναι για προεκλογικούς λόγους», τόνισε.
Ξεκαθάρισε πάντως, πως η πρόταση του Δήμου Ρόδου για τα ‘Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου’ εγκρίθηκε, τελικώς, 1,5 εκ. για το κέντρο της πόλης και 400.000 ευρώ κάτι που δίνει άλλες προοπτικές στη δημοτική αρχή.
«Αυτά δεν είναι εικονική πραγματικότητα» ανέφερε ο δήμαρχος.
Καταλήγοντας, μίλησε για την μελέτη του κυκλοφοριακού που έχει περάσει από διαβούλευση και έγκριση φορέων και επαγγελματιών και εγκρίθηκε τελικώς από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και οδεύει προς ΦΕΚ: «Δυστυχώς, μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου δεν μπορούμε να κάνουμε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Θα προσπαθήσουμε όσο πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες στο κέντρο και στην συνέχεια από τον Οκτώβριο θα εφαρμοστεί το νέο κυκλοφοριακό που θα αποσυμφορήσει το κέντρο. Ο επόμενος στόχος στο πλαίσιο της αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου στο καρνάγιο θα είναι η δημιουργία τριών μεγάλων χώρων στάθμευσης».

Ο Γιώργος Κασσάρας
Την ιδιαίτερη χαρά του, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιώργος Κασσάρας. Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, επικεντρώθηκε στην εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, λέγοντας: «Η Γ.Γ. έχει ρίξει το βάρος της στο Μεταφορικό Ισοδύναμο αλλά ΔΕΝ απεμπολούμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ κι ελπίζω, έστω και σταδιακά να ξεκινήσει η αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Ό,τι θεσπίζεται για να νησιά, αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από το Σύνταγμά μας για τη Νησιωτικότητα».
Ο κ. Κασσάρας, επέμεινε πως «ήταν μια ατυχής σύμπτωση να συμπέσει η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο έχει δρομολογηθεί και είναι αντιληπτό πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί ένα νέο μέτρο. Ευτυχώς, οι εργαζόμενοι στην Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής μπόρεσαν να ανταποκριθούν και είναι γνωστό ότι έχουν δει στην πράξη πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή του στην μείωση του κόστους μεταφοράς. Εκτιμώ πως το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και στα αεροπορικά εισιτήρια για τους νησιώτες. Ήδη έχουμε εφαρμόσει πιλοτικά το μέτρο της επιδότησης της μεταφοράς των καυσίμων, σε 33 μικρά νησιά. Αυτό αποτελεί μια νησιωτική πολιτική και θεωρώ πως ειδικά για τα καύσιμα, θα μπορούμε να επεκταθούμε από 1η Γενάρη του 2020 και σε όλα τα νησιά –μετά και το πέρας της φετινής τουριστικής περιόδου».
Είπε ακόμη πως η κυβέρνηση έχει καταβάλει σχεδόν 1εκ. ευρώ στα πρατήρια των 33 αυτών μικρών νησιών και είναι ένα μέτρο που έχει σοβαρό και άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών που στα 20 λίτρα κερδίζουν 5 ευρώ.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Εφορεία Αρχαιοτήτων με αφορμή την πρόθεση της Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής να προωθήσει ανασκαφές αρχαιολογικών χώρων ενώ είχε συνεργασία και με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για θέματα αρμοδιότητάς του.
«Όλα τα νησιά απαιτούν την ενίσχυση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε» όπως είπε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου