Ενώ βρισκόμαστε ήδη εδώ και πολλές μέρες μέσα στην χρονική περίοδο έξαρσης της νόσου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, κάνουμε έναν αρνητικό απολογισμό για τις ενέργειες τις Κυβερνήσεως, ως προς την πρόληψη και διαχείριση της καταστάσεως.

Λίγα έχουν γίνει στον τομέα της αντιμετώπισης του ιού της γρίπης και της ενημέρωσης των πολιτών από το Υπουργείο Υγείας.
Υγειονομικός σχεδιασμός, προγραμματισμός στην παραγγελία εμβολίων, λήψη μέτρων σε κεντρικό επίπεδο έγιναν καθυστερημένα και πλημμελώς από το Υπουργείο, με συνέπεια αυτή η έλλειψη προετοιμασίας και οργάνωσης να έχουν αφήσει αθωράκιστη την Υγεία των πολιτών σε μεγάλο βαθμό.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων είναι κάποιες δεκάδες ως σήμερα και αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ. Ανήσυχοι οι ασθενείς με εποχική γρίπη αναγκάζονται να αναζητήσουν θεραπεία με δικά τους έξοδα, καταφεύγοντας στον ιδιωτικό τομέα, καθότι οι δημόσιες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι είτε ανύπαρκτες ή υποστελεχωμένες και με ελλιπή εξοπλισμό. Μόνο το κουράγιο και οι φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού των νοσοκομείων και λοιπών δομών Π.Φ.Υ. παραμένει να τις κρατά σε κάποιο βαθμό αποτελεσματικότητας.

Η Υγεία είναι το ύψιστο αγαθό της ζωής και η Πολιτεία πρέπει να το έχει υψηλότερα από οτιδήποτε άλλο στις προτεραιότητές της. Έστω και αργά ας αναλάβει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τις ευθύνες της και να λάβει τα δέοντα μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών.

Κωνσταντίνος Γλεντής

Ταμίας ΝΟ.Δ.Ε. Δωδεκανήσου
Μέλος Τομέα Υγείας Ν.Δ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ