Ειδήσεις

Θα χαθούν οι πόροι για τα αντιπλημμυρικά

Την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Σάκη Στάγκα, προκάλεσε η (αδιάφορη) στάση του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, όταν ο πρώτος έθεσε το ζήτημα με τους πόρους που υπάρχουν ως ‘αποθεματικά’ στην Τράπεζα Ελλάδας για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στο νησί της Ρόδου, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα!
Πρόκειται για 12,2εκ. ευρώ (!) τα οποία εάν δεν αξιοποιηθούν και δεν ετοιμαστούν έγκαιρα οι μελέτες, δεν θα απορροφηθούν, είτε θα μεταφερθούν σε άλλους κωδικούς.
Αν και κατά την διάρκεια της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Χατζηδιάκος, παραδέχτηκε μετά την παρέμβαση του κ. Στάγκα, ότι «υπάρχουν τα λεφτά» επικαλούμενος την γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις που διέπουν τα αντιπλημμυρικά έργα, ο αντιπρόεδρος του δ.σ. επανήλθε χτες με δηλώσεις του προς την «δ» εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για την στάση που επέδειξε ο δήμαρχος:
«Ο κ. Χατζηδιάκος, δεν μου έδωσε καμία απάντηση, αλλά παραδέχτηκε ότι τα λεφτά αυτά όχι μόνον υπάρχουν, αλλά….κάθονται στην Τράπεζα, χωρίς να ενδιαφέρεται η δημοτική αρχή μέσω των Τεχνικών Υπηρεσιών (των οποίων προΐσταται ο ίδιος ο δήμαρχος) για να προχωρήσει τις απαραίτητες μελέτες.
Η υπόθεση αφορά δύο παραμέτρους. Κατ’ αρχήν το ΕΣΠΑ που το 2016, βγήκαν στον ‘αέρα’ προτάσεις για έργα της τάξης των 3εκ ευρώ. Υπήρξε μία και μόνο πρόταση επί αντιδημαρχίας του κ. Δώρου Κωνσταντίνου στον Δήμο Ρόδου, της τάξης των 600.000 ευρώ για ένα ρέμα στα όρια του Δήμου Καλλιθέας προς Φαληράκι και για ένα μηχάνημα από τον δήμο Κω της τάξης των 200.000 ευρώ.
Έκτοτε, δεν σημειώθηκε άλλο ενδιαφέρον. Από εκεί και πέρα, επανήλθε η πρόταση, βγήκε ξανά στον ‘αέρα’ πέρσι τον Αύγουστο μέχρι και τον Νοέμβριο. Δυστυχώς, δεν κατατέθηκε καμία πρόταση από το Νότιο Αιγαίο ούτε την Ρόδο. Υπάρχει πάντως μια παράταση μέχρι το τέλος του Γενάρη 2018 αφού δεν κατατέθηκε καμία πρόταση για τέτοια έργα από το Νότιο Αιγαίο (τους Δήμους). Ελπίζουμε να μην χαθούν οι προθεσμίες γιατί θα χαθούν και τα χρήματα εφόσον κλείνουν οι κωδικοί. Ωστόσο, υπάρχει σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπου έχει κατατεθεί εδώ και κάποια χρόνια, στην Τράπεζα της Ελλάδας, το ποσό των 10εκ. ευρώ για τα αντιπλημμυρικά έργα. Δυστυχώς, δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, ούτε έχουν γίνει μελέτες ή κάποια προεργασία για το νησί της Ρόδου».
Όπως ανέφερε ο κ. Στάγκας, 3,3εκ. ευρώ αντιστοιχούν στα όρια του τέως Δήμου Αρχαγγέλου, 1,750 εκ. ευρώ είναι για τα Αφάντου, 1εκ. ευρώ για την περιοχή Ρόδου – Καλλλιθέας, 1,5εκ. ευρώ στην Ιαλυσό και 500.000 ευρώ για τον πρώην Δήμο Πεταλούδων / Παστίδα –πλην της γέφυρας Κρεμαστής.
«Δεν είναι δυνατό να ‘κάθονται’ 12,2εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και κανένας να μην ενδιαφέρεται. Στην Ιαλυσό είχε γίνει σχετική μελέτη αλλά ενώ κατέθεσα πρόταση στην πρώην νομαρχιακή αρχή (2001, 2003, 2005 δεν έτυχε έγκρισης χρηματοδότησης)» όπως ανέφερε.
Ο κ. Στάγκας, επέμεινε πάντως ότι αυτά τα χρήματα υπάρχουν και είναι διαθέσιμα για έκτακτες ανάγκες και για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων που ενώ έπρεπε να προταθούν κατά προτεραιότητα δεν δόθηκε η δέουσα σημασία: «Υπάρχουν προβλήματα όπως η διευθέτηση των χειμάρρων στις περιοχές του βορείου τριγώνου του νησιού καθώς και σε άλλες όπως στη Λίνδο, στα Λάερμα, Νότια Ρόδος κ.λπ. Πρέπει να ετοιμαστούν οι μελέτες για να αξιοποιηθούν.
Ειδάλλως, οι πόροι είτε θα μεταφερθούν σε άλλους κωδικούς, είτε δεν θα απορροφηθούν για έργα που είναι άκρως απαραίτητα» όπως είπε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου