Ειδήσεις

Οι γεωστρατηγικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου το δεύτερο σεμινάριο που διοργανώνει η Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, Υποστήριξης της Εκπαίδευσης και Απασχόλησης της ΠΝΑΙ.
Ομιλητής στο σεμινάριο ήταν ο πρέσβης επί τιμή κος Παύλος Αποστολίδης που ανέπτυξε το θέμα: «Γεωστρατηγικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο». O κ. Αποστολίδης απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Είπε ότι μοιάζει η επίσκεψη αυτή να μην ήταν καλά προετοιμασμένη. Ανέφερε επίσης ότι λόγω των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου σχετικά με την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στον Αλέξη Παπαχελά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος αναγκαστικά πήρε θέση, ίσως όμως να υπερέβαλε, κατά τον κ. Αποστολίδη.
Αναλυτικά ο κ. Αποστολίδης δήλωσε: «Μοιάζει να μην έγινε καλός χειρισμός και προετοιμασία της επίσκεψης. Υποστηρίζω ότι οφείλουμε να έχουμε πάντα μία θετική αντιμετώπιση προς τις γειτονικές μας χώρες, ό,τι και αν συμβαίνει σε αυτές. Είμαστε γείτονες και τις όποιες συνέπειες στις χώρες αυτές θα τις υποστούμε κι εμείς. Καλό είναι να φροντίζουμε, με τις καλές σχέσεις που διατηρούμε, να τις απαλύνουμε.
Ο Ερντογάν σίγουρα έχει μετατραπεί σε έναν ηγέτη, ο οποίος μπορεί να τα έχει χάσει (“να του την έχει δώσει”) με την εξουσία. Πιστεύω ότι κακώς έγιναν από τον Αλέξη Παπαχελά στον Ερντογάν ερωτήσεις για τη συνθήκη της Λωζάνης που… πήγε γυρεύοντας. Βέβαια είχε δημοσιογραφική επιτυχία που προβλήθηκε έντονα από τον τηλεοπτικό σταθμό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγκάστηκε λόγω των δηλώσεων του κ. Ερντογάν να τοποθετηθεί. Κατά την προσωπική μου άποψη μπορεί βέβαια να υπερέβαλλε. Όλο αυτό κατέληξε άσχημα. Δεν έχει ξαναγίνει σε συνέντευξη τύπου σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών να ανταλλάσονται κατηγορίες. Ελπίζω ότι όλο αυτό θα εκτονωθεί και θα ελαττωθεί η όποια ένταση έχει δημιουργηθεί».
Αναφερόμενος στο θέμα που επέλεξε να αναπτύξει, ο κ. Αποστολίδης δήλωσε: «Πολύ συχνά στην Ελλάδα ασχολούμαστε αποκλειστικά με τα δικά μας θέματα. Τα μεγεθύνουμε και δεν βλέπουμε τον ευρύτερο χώρο στον οποίο ζούμε, όπου τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα από τα δικά μας. Η γνώση αυτών των εξελίξεων, μας βοηθά να τοποθετούμε τα δικά μας θέματα στο επίπεδο που τους αρμόζει. Έχουν συμβεί πολλές και σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι αλλαγές έχουν να κάνουν με την επέκταση της επιρροής του Ιράν μέχρι τη Μεσόγειο, την επανεμφάνιση της Ρωσίας ως αποφασιστικού παράγοντα στη διαμόρφωση των εξελίξεων στην περιοχή και ταυτόχρονα η απομάκρυνση ή η οπισθοχώρηση της Δύσης από την περιοχή και η άρνησή της να συνεχίσει να παίζει αποφασιστιικό ρόλο. Παράλληλα, έχουμε την εμφάνιση της ισλαμικής τρομοκρατίας εναντίον χριστιανικών και όχι μόνο στόχων, αλλά και το τεράστιο κύμα προσφύγων, που αφορά και τη δική μας περιοχή. Τέλος, έχουν να κάνουν με την απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση και την αύξηση της γεωπολιτικής σημασίας της Κύπρου».

Αναφορικά
με την Τουρκία
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία από το 2002 μέχρι σήμερα ο κ. Αποστολίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το κόμμα του Ερντογάν ήρθε στην εξουσία στα τέλη του 2002. Το 2003 ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών ο Νταβούτογλου και θα θυμάστε το βιβλίο που έγραψε με τίτλο “Στρατηγικό Βάθος”. Επανέβλεπε στην επανάκτηση της επιρροής της Τουρκίας στα εδάφη της Παλιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κυρίως στα Μουσουλμανικά. Μία από τις αρχές της στρατηγικής του Νταβούτογλου ήταν η πολιτική μηδενικών προβλημάτων, ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα με όλες τις χώρες και η Τουρκία θα ασκεί μία πολιτική θετικής πολιτιστικής επιρροής. Στην πράξη, αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το 2004 ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας με την Ευρώπη κι έγιναν μεταρρυθμίσεις τα πρώτα χρόνια. Υπήρξε δε μία μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.
Μετά τις εκλογές του 2007 άρχισε να φαίνεται η κρυφή ατζέντα του Ερντογάν για την οποία μιλούσαν οι πολιτικοί αντίπαλοί του. Υπήρχε μία τρομερά έντονη ενίσχυση στην Ευρώπη των μουσουλμανικών θρηκευτικών καταλοίπων και παρουσιών. Στην Τουρκία άρχισαν να ενισχύονται τα μουσουλμανικά σχολεία. Το αποκορύφωμα ήταν το πραξικόπημα το 2016, το οποίο απέτυχε. Ο Ερντογάν είχε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να ελέγξει την κρατική μηχανή και τον Στρατό. Μετά την επικράτηση του Ερντογάν, η αντζέντα πλέον η μουσουλμανική έγινε καθαρά αυταρχική. Υπάρχει ένας τρομερός αυταρχισμός στην Τουρκία, καταπίεση της ελευθερίας του λόγου κλπ. Αυτά όλα προκάλεσαν την απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση κι έτσι άρχισε να ψάχνει συμμαχίες με τη Ρωσία. Εμφανίζεται ως η προστάτιδα των Μουσουλμάνων ανά τον κόσμο… Απειλούν ότι θα διακόψουν σχέσεις με το Ισραήλ και ότι θα μεταφέρουν την πρεσβεία τους. Καλούν ισλαμική διάσκεψη κορυφής στην Κωνσταντινούπολη για να συντονίσουν και να κατευθύνουν όλο τον ισλαμικό κόσμο. Όλα αυτά στην ουσία πάγωσαν τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη».
Σωτήριος Ντάλης
Τα σεμινάρια ξεκίνησαν τον Νοέμβριο και θα συνεχιστούν μέχρι τον Απρίλιο του 2018. Απευθύνονται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, ερευνητές, στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν ενώ μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των σεμιναρίων θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Ο κ. Σωτήρης Ντάλης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (ΤΜΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανέφερε σχετικά με τα σεμινάρια: «Τα σεμινάρια ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα με τον πρέσβη κ. Σαββαϊδη, πρώην γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ, που μίλησε για τις θαλάσσιες ζώνες. Συνεχίσαμε με τον πρέσβη κ. Αποστολίδη, με σημαντική εμπειρία στη διεθνή πολιτική και στα θέματα της ελληνικής διπλωματίας. Έχει συντάξει ένα βιβλίο για την ιστορία των υπηρεσιών πληροφόρησης στην Ελλάδα. Το σεμινάριο το παρακολουθούν άνθρωποι που στελεχώνουν τη Δημόσια Διοίκηση, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες κλπ. Θέλουμε να φέρουμε σε επαφή το Πανεπιστήμιο με την τοπική κοινωνία, γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την οποία κι ευχαριστούμε. Στο επόμενό μας σεμινάριο στις 19 Ιανουαρίου θα έχουμε τον πρέσβη κ. Βασίλη Κασκαρέλη ο οποίος θα μιλήσει για το ρόλο του ΝΑΤΟ στη διεθνή πολιτική και ασφάλεια».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου