Συνεντεύξεις

Χάρης Δούκας: «Εχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα για όλους τους Ευρωπαίους…»

«Εχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα για όλους τους Ευρωπαίους εξαιτίας της σφοδρής ενεργειακής κρίσης». Αυτό τονίζει στην ‘δημοκρατική’ ο κ. Χάρης Δούκας, τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, εξηγώντας ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα, δεν έχουν καταφέρει να σταθούν στο ύψος της δύσκολης αυτής συγκυρίας.
Επίσης, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την τακτική της στο θέμα των υποκλοπών, ενώ για το ενδεχόμενο εκλογών, διαβεβαιώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα είναι έτοιμο όποτε και αν γίνουν εκλογές…».
• Κύριε Δούκα, να ξεκινήσουμε από το καυτό θέμα της ακρίβειας, όπου η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αγορά, ενώ την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας. Τι γίνεται τελικά; Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά;
Η σκληρή πραγματικότητα δυστυχώς επιβεβαιώνει τους φόβους και τις προβλέψεις μας. Η κυβέρνηση έχει αφήσει την ελληνική κοινωνία βορά στις αγορές και στην υπερκερδοσκοπία τους. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό και τον Σεπτέμβριο με τον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή να εκτινάσσεται στο 12,1%. Η ακρίβεια καλπάζει, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει στη λογική «βλέποντας και κάνοντας», ενώ στο καλάθι της ΔΕΘ δεν υπήρξε καθόλου χώρος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερος επαγγελματίες. Οι υπουργοί ζουν στον πλανήτη των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, όταν ως το τέλος του έτους οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ-μάρκετ θα επιβαρύνουν το μέσο καλάθι του νοικοκυριού κατά 15%. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει από την αρχή αυτής της κρίσης τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, τη λελογισμένη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μια νέα μορφή ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Οι φορολογικοί συντελεστές θα πρέπει να είναι περισσότερο κλιμακωτοί για να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη. Να προστατεύσουμε πραγματικά την πρώτη κατοικία, με οδηγό τον νόμο του ΠΑΣΟΚ του 2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με επικαιροποιημένα κριτήρια και ασφαλιστικές δικλείδες. Μιλήσαμε πρώτοι για την ανάγκη πρόσβασης των νέων και των φοιτητών σε προσιτή στέγη. Μέσα σε έναν χρόνο το κόστος στέγασης έχει αυξηθεί κατά 32,5%, ενώ τα ενοίκια φοιτητικών κατοικιών είναι ακριβότερα ως και 22%. Αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, να δημιουργήσουμε ένα απόθεμα δημόσιων κατοικιών προς ενοικίαση. Επίσης, να προσφέρουμε κίνητρα σε ιδιοκτήτες αναξιοποίητων ακινήτων ώστε να τα ανακαινίσουν και να τα διαθέσουν στην αγορά με προσιτό ενοίκιο. Σε αντίθεση με τις κυβερνητικές πολιτικές, οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και ικανές να αντιμετωπίσουν με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο την προελαύνουσα κρίση.
• Ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση με την ενέργεια. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες; Το κλίμα που κυριαρχεί είναι πολύ ανησυχητικό για τους επόμενους μήνες με τις τιμές στην ενέργεια.
Έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα για όλους τους Ευρωπαίους εξαιτίας της σφοδρής ενεργειακής κρίσης. Η Ευρώπη μέχρι στιγμής δεν έχει αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά για την Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Με τις αδιέξοδες πολιτικές τους, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, επί των ημερών του οποίου ξεκίνησε η βίαιη, χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, άφησαν τη χώρα απροστάτευτη απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης μια σειρά ρεαλιστικών προτάσεων για τη θωράκιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση όμως το μόνο που κάνει είναι να αναλώνεται εδώ και 14 μήνες σε προαναγγελίες για βασικά προγράμματα που έχουμε πολλές φορές εξειδικεύσει, όπως της ενεργειακής αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που μόλις πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε ο οδηγός, αλλά ακόμα δεν ξεκίνησε να τρέχει. Η επιδότηση για φωτοβολταϊκά και ηλιακούς θερμοσίφωνες στις στέγες παραμένει στη λίστα των «προσεχώς».
Όσον αφορά στο κόστος στο ρεύμα, εμείς προτείναμε εξαρχής να μπει πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, ώστε να μην πληρώνει μόνο ο πολίτης τις υπέρογκες αυξήσεις, αλλά να βάλουν το χέρι στην τσέπη και οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας που συνεχίζουν να παράγουν υπερκέρδη. Η κυβέρνηση όμως επιδοτεί τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιριών, μέσα από τα ανεπαρκή και αποσπασματικά μέτρα που μετατοπίζουν το βάρος στον δημόσιο προϋπολογισμό, δηλαδή στους φόρους των Ελλήνων πολιτών.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η ελληνική αγορά χονδρικής ενέργειας ήταν τον Σεπτέμβριο η τρίτη ακριβότερη στην Ευρώπη κοντά στα 420 €/MWh, ενώ, χωρίς τις επιδοτήσεις, τα τιμολόγια στο ρεύμα ήταν τα ακριβότερα στην Ευρώπη, πλησιάζοντας τα 800 €/MWh, με τη ΔΕΗ πρωταθλήτρια ακρίβειας. Μόνο τον Σεπτέμβριο ο μηχανισμός της Κυβέρνησης δημιούργησε νέα κέρδη 500 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές.
Όμως, ακόμα και σήμερα, που η αβάσταχτη για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς καθημερινότητα έχει δικαιώσει τις προτάσεις μας, ένα διαφανές και κλιμακωτό πλαφόν στη λιανική μπορεί να εφαρμοστεί, χρηματοδοτούμενο όχι μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και από την αγορά. Μιλήσαμε πρώτοι για την ανάγκη φορολόγησης των υπερκερδών των λίγων για να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες των πιο ευάλωτων.
Επιπλέον, ας προχωρήσει τώρα η κυβέρνηση σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, προωθώντας παραγωγικές επενδύσεις, εγχώριας προστιθέμενης αξίας, όπως η έκπτωση φόρου για ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων και η μείωση του ΦΠΑ για οικιακά ενεργειακά συστήματα, όπως ηλιακοί θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά οροφής. Ο ενεργειακός πόλεμος δεν περιμένει. Όσο όμως δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών, η κυβέρνηση ροκανίζει πολύτιμο χρόνο με διαπιστώσεις και αόριστες υποσχέσεις.
Στο θέμα με τις υποκλοπές, βλέπετε ότι υπάρχει φως στον ορίζοντα; Μέχρι σήμερα, δόθηκαν οι απαντήσεις που έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ; Πώς σχολιάζετε την στάση που τηρεί η κυβέρνηση;
Η τακτική της κυβέρνησης στο θέμα των υποκλοπών ήταν εξαρχής τακτική αδιαφάνειας, καθεστωτισμού και παρασκηνίου. Τα κυβερνητικά στελέχη επιδόθηκαν σε έναν αγώνα συσκότισης κι όταν έφτασε η ώρα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κρύφτηκαν πίσω από το «απόρρητο». Όμως εδώ έχουμε ένα διπλό σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο παράνομης παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, που «όλως τυχαίως» συνέπεσε με την απόπειρα παγίδευσής του με το predator. Κι ένα σκάνδαλο συγκάλυψης. Είναι σε εξέλιξη μια εξεταστική επιτροπή όπου δεν έχουν κληθεί οι βασικοί πρωταγωνιστές, ούτε τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται, για αυτό άλλωστε υπήρξαν και ηχηρές παραιτήσεις. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνέντευξή του στους “Sunday Times” ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ήταν αποπομπές. Έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία το μόνο πολιτικό πρόσωπο που έχει κληθεί να είναι το θύμα της υπόθεσης. Τα ερωτήματα παραμένουν. Πώς ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η παρακολούθηση είναι λάθος, όταν, όπως ισχυρίζεται, δεν ξέρει τους λόγους που αυτή ζητήθηκε; Ποιος ήταν τελικά ο λόγος της παρακολούθησης, ενώ βρίσκονταν μάλιστα σε εξέλιξη οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ; Ποιος έχει και για λογαριασμό ποιου χρησιμοποιεί το παράνομο λογισμικό predator των εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Ελλάδα;
• Όσο κι αν ο Κ. Μητσοτάκης το διαψεύδει, φαίνεται ότι ετοιμάζεται για εκλογές. Είστε έτοιμοι; Πότε αναμένονται τα ψηφοδέλτια του κόμματος και πώς θα πορευτείτε;
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα είναι έτοιμο όποτε και αν γίνουν εκλογές. Εμείς, κινούμενοι αξιακά σε όλα τα πεδία, θέλουμε να είμαστε η αξιόπιστη λύση απέναντι στην τοξικότητα και τον αδιέξοδο λαϊκισμό τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Με ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, που θα ενισχύει τη δημοκρατία και θα μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες, η Δημοκρατική Παράταξη θα γίνει ξανά ο γνήσιος εκφραστής των προοδευτικών πολιτών. Για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στις επόμενες γενιές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου