ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις μνήμης για την Κύπρο στη Ρόδο – 52 χρόνια από την τουρκική εισβολή και 30 χρόνια από τη θυσία Ισαάκ και Σολωμού

Νατάσα Παμπρή 1 λεπτό ανάγνωση
485134824_1087446136759418_8699867385398579374_n
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Με εκ­δη­λώ­σεις μνή­μης θα τι­μη­θούν στη Ρόδο τα 52 χρό­νια από το πρα­ξι­κό­πη­μα και την τουρ­κι­κή ει­σβο­λή στην Κύπρο, καθώς και τα 30 χρό­νια από τη θυσία των Τάσου Ισαάκ και Σο­λω­μού Σο­λω­μού.
  • Η κε­ντρι­κή εκ­δή­λω­ση θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στο Δη­μο­τι­κό Θέ­α­τρο Ρόδου με ομι­λή­τρια την πρό­ξε­νο της Κυ­πρια­κής Δη­μο­κρα­τί­ας και θα πε­ρι­λαμ­βά­νει κα­τά­θε­ση στε­φά­νων και μου­σι­κό αφιέ­ρω­μα.
  • Η Πρω­το­βου­λία Μνή­μης Ισαάκ-Σο­λω­μού θα κα­τα­πλεύ­σει στη Ρόδο, με­τα­φέ­ρο­ντας το μή­νυ­μα της ελευ­θε­ρί­ας και της δι­καιο­σύ­νης, με ένα συμ­βο­λι­κό τα­ξί­δι μνή­μης.
  • Οι εκ­δη­λώ­σεις στο­χεύ­ουν στη δια­τή­ρη­ση της συλ­λο­γι­κής μνή­μης και στην από­δο­ση τιμής στους ήρωες που αγω­νί­στη­καν για την ελευ­θε­ρία της Κύ­πρου.

Με σειρά εκ­δη­λώ­σε­ων μνή­μης και τιμής θα τι­μη­θεί στη Ρόδο την προ­σε­χή Κυ­ρια­κή η συ­μπλή­ρω­ση 52 χρό­νων από το πρα­ξι­κό­πη­μα και την τουρ­κι­κή ει­σβο­λή στην Κύπρο, καθώς και τα 30 χρό­νια από τη θυσία των ηρω­ο­μαρ­τύ­ρων Τάσου Ισαάκ και Σο­λω­μού Σο­λω­μού. Τις εκ­δη­λώ­σεις διορ­γα­νώ­νει ο Σύλ­λο­γος Κυ­πρί­ων Ρόδου, σε συ­νερ­γα­σία με την Ομο­σπον­δία Κυ­πρια­κών Ορ­γα­νώ­σε­ων Ελ­λά­δας και υπό την αι­γί­δα του Δήμου Ρόδου, την Κυ­ρια­κή 12 Ιου­λί­ου.

Το πρό­γραμ­μα θα ξε­κι­νή­σει στις 19:00 με τρι­σά­γιο και κα­τά­θε­ση στε­φά­νων στον Βωμό της Πα­τρί­δας, ενώ στις 20:00 θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η κε­ντρι­κή εκ­δή­λω­ση στο Δη­μο­τι­κό Θέ­α­τρο Ρόδου. Κε­ντρι­κή ομι­λή­τρια θα είναι η πρό­ξε­νος της Κυ­πρια­κής Δη­μο­κρα­τί­ας, Χρι­στιά­να-Στέλ­λα Κων­στα­ντί­νου-Ζήγκα, ενώ θα ακο­λου­θή­σει ομι­λία-φόρος τιμής από εκ­πρό­σω­πο της Πρω­το­βου­λί­ας Μνή­μης Ισαάκ-Σο­λω­μού, με αφορ­μή τη συ­μπλή­ρω­ση τριών δε­κα­ε­τιών από τη θυσία των δύο ηρώων και από­δο­ση τιμής σε εκ­προ­σώ­πους των οι­κο­γε­νειών τους.

Στο πλαί­σιο της εκ­δή­λω­σης θα απο­νε­μη­θούν τι­μη­τι­κές δια­κρί­σεις σε εκ­προ­σώ­πους των οι­κο­γε­νειών τους, ενώ η βρα­διά θα ολο­κλη­ρω­θεί με μου­σι­κό αφιέ­ρω­μα, με τρα­γού­δια αφιε­ρω­μέ­να στους ήρωες και στην Κύπρο, σε μια εκ­δή­λω­ση που φι­λο­δο­ξεί να ενώ­σει τη μνήμη με τον σε­βα­σμό προς την ιστο­ρία και τις θυ­σί­ες του Ελ­λη­νι­σμού.

Οι εκ­δη­λώ­σεις απο­τε­λούν έναν ελά­χι­στο φόρο τιμής προς όσους αγω­νί­στη­καν και θυ­σιά­στη­καν για την ελευ­θε­ρία της Κύ­πρου, δια­τη­ρώ­ντας ζω­ντα­νή τη συλ­λο­γι­κή μνήμη και το δια­χρο­νι­κό αί­τη­μα για δι­καιο­σύ­νη και ει­ρή­νη.

30 χρό­νια Ισαάκ-Σο­λω­μού: Εν πλω για τη μνήμη και τη δι­καιο­σύ­νη

Ιδιαί­τε­ρο συμ­βο­λι­σμό απο­κτά η φε­τι­νή διορ­γά­νω­ση, καθώς στη Ρόδο θα κα­τα­πλεύ­σει και η Πρω­το­βου­λία Μνή­μης Ισαάκ-Σο­λω­μού, συ­νε­χί­ζο­ντας το οδοι­πο­ρι­κό της με αφορ­μή τη συ­μπλή­ρω­ση 30 χρό­νων από τα γε­γο­νό­τα του Αυ­γού­στου του 1996 στη Δε­ρύ­νεια.

Με τις μο­το­σι­κλέ­τες φορ­τω­μέ­νες στο πλοίο με προ­ο­ρι­σμό τον Πει­ραιά, τα μέλη της Πρω­το­βου­λί­ας ξε­κί­νη­σαν ένα τα­ξί­δι μνή­μης, με­τα­φέ­ρο­ντας το μή­νυ­μα της ελευ­θε­ρί­ας, της αξιο­πρέ­πειας και της δι­καιο­σύ­νης. Το τα­ξί­δι αυτό απο­τε­λεί έναν συμ­βο­λι­κό φόρο τιμής στις αξίες που υπη­ρέ­τη­σαν με τη ζωή τους ο Τάσος Ισαάκ και ο Σο­λω­μός Σο­λω­μού.

Στη δια­δρο­μή πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται ιστο­ρι­κοί σταθ­μοί του Ελ­λη­νι­σμού, όπως η Κε­ρύ­νεια, ο Κα­ρα­βάς, η Σα­λα­μί­να, η Ρόδος και το Κα­στελ­λό­ρι­ζο, συν­δέ­ο­ντας τό­πους και αν­θρώ­πους μέσα από την κοινή ιστο­ρι­κή μνήμη. Όπως ανα­φέ­ρουν οι διορ­γα­νω­τές, το τα­ξί­δι δεν απο­τε­λεί μόνο μια δια­δρο­μή πάνω στη θά­λασ­σα, αλλά μια διαρ­κή υπεν­θύ­μι­ση του χρέ­ους απέ­να­ντι στην ιστο­ρία και της ανά­γκης να πα­ρα­μέ­νει ζω­ντα­νό το αί­τη­μα για δι­καιο­σύ­νη και απε­λευ­θέ­ρω­ση της Κύ­πρου.

Οι εκ­δη­λώ­σεις στη Ρόδο ανα­μέ­νε­ται να συ­γκε­ντρώ­σουν εκ­προ­σώ­πους αρχών, φο­ρέ­ων και πο­λί­τες, οι οποί­οι θα απο­τί­σουν φόρο τιμής στα θύ­μα­τα της κυ­πρια­κής τρα­γω­δί­ας και στους δύο ήρωες που, τριά­ντα χρό­νια μετά τη θυσία τους, εξα­κο­λου­θούν να απο­τε­λούν σύμ­βο­λα αντί­στα­σης, αξιο­πρέ­πειας και αγώνα για την ελευ­θε­ρία. «Η ιστο­ρία ενώ­νει τους συμ­με­τέ­χο­ντες με όσους πε­ρι­μέ­νουν με ανυ­πο­μο­νη­σία και η μνήμη με­γα­λώ­νει ως πυ­ξί­δα για τον με­γά­λο αγώνα της απε­λευ­θέ­ρω­σης. Πάντα με μπρο­στά­ρη­δες τον Τάσο και τον Σολή. Πάντα με τη σκέψη στην Κε­ρύ­νεια, στον Κα­ρα­βά, στη Σα­λα­μί­να», ση­μειώ­νει η Πρω­το­βου­λία Μνή­μης Ισαάκ-Σο­λω­μού.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.