Ρεπορτάζ

Δημ. Κρητικός: Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των εμβολιασμών στη Ρόδο, το τείχος ανοσίας και την επιδημιολογική κατάσταση, όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι λόγω της μετάλλαξης ‘Δέλτα’, έκρουσε ο ιατρός (και επικεφαλής της παράταξης ‘Ρόδος Αξιών’ στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου) κ. Δημήτρης Κρητικός.
Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους υπογράμμισε πως βρισκόμαστε ακόμη στο 40% και θα πάρει πολύ καιρό για να χτιστεί το τείχος ανοσίας στη Ρόδο αφού οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ οι συμπολίτες μας, πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί καθώς η πανδημία του κορωνοϊού, δεν έχει ακόμη περάσει.
«Τα πράγματα δεν πάνε καλά και τα αίτια είναι πολλά. Κατ’ αρχήν, η πορεία των εμβολιασμών, που εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, η μη τήρηση των μέτρων προστασίας από πολλούς αλλά και η μετάλλαξη ‘Δέλτα’, που φαίνεται ότι είναι περισσότερο μεταδοτική και δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς θα εξελιχθεί το 4ο κύμα της πανδημίας που αναμένεται. Δυστυχώς, υπάρχουν πάρα πολλοί αρνητές απέναντι στον εμβολιασμό και λυπούμαι που έχει προσλάβει τέτοιες διαστάσεις το θέμα. Θεωρώ, ότι ασχολούνται με το θέμα πάρα πολλοί που δεν είναι ειδικοί, δεν είναι γιατροί και φυσικά, υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση –ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκτιμώ πως θα έπρεπε να υπάρχει μια επιτροπή και σε τοπικό επίπεδο αποτελούμενη από γιατρούς, φορείς και ξενοδόχους ώστε να βγαίνει προς τα έξω μια συντονισμένη προσπάθεια», τόνισε μεταξύ άλλων.
Συνέστησε στους συμπολίτες μας να είναι πολύ προσεκτικοί αφού και τα self test ίσως δεν δίνουν απόλυτα ασφαλή αποτελέσματα.
«Η μόνη λύση είναι το εμβόλιο. Το έχουν κάνει εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικό. Οι παρενέργειες είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ανεμβολίαστοι, που είναι ανοχύρωτοι απέναντι στον ιό.
Ειδικά για το ‘τείχος ανοσίας’ είπε πως στη Ρόδο είναι μόνο στο 40% περίπου, που σημαίνει πως θα πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών για να ξεπεράσουμε το 70% που απαιτείται ενώ ξεκαθάρισε πως ‘ο κορωνοϊός ανήκει σε μια οικογένεια ιών. Οπωσδήποτε ο εμβολιασμένος, ακόμη και να κολλήσει ή να νοσηλευτεί δεν θα διατρέξει κίνδυνο από τον ιό ή κάποια μετάλλαξη’.
Τόνισε πάντως πως οι εμβολιασμοί παραμένουν ένα βασικό κριτήριο για την προσέλκυση τουριστών και την οικονομία του νησιού, ενώ κάλεσε τους συμπολίτες μας να μην επιλέγουν να ενημερώνονται από ανθρώπους που δεν είναι ειδικοί και να μην παρασύρονται.
Τέλος, επισήμανε πως η χρήση μάσκας παραμένει επιβεβλημένη ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου