Ειδήσεις

Απ. Τζιτζικώστας: «Απαιτείται μια ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική για τον τουρισμό»

Συνέντευξη στον
Δαμιανό Αθανασίου

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει “καταφέρει” δύο πράγματα: Αφενός είναι η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, αφού μας έχει γυρίσει στην αρχή της κρίσης, αφετέρου να έχει συσσωρεύσει πάνω της, όλες τις παθογένειες της μεταπολίτευσης».
Αυτά τονίζει σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική», ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος σήμερα θα βρίσκεται στη Ρόδο και το βράδυ θα μιλήσει στο ξενοδοχείο «Rodos Palace», για να αναπτύξει το πρόγραμμά του, αλλά και για να αναλύσει την πολιτική και οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Ο κ. Τζιτζικώστας, αφού επισημαίνει ότι «δεν μπορέσαμε ως κόμμα να αναχαιτίσουμε τη λογική που ΠΑΣΟΚ, που ηγεμόνευσε όλη την μεταπολίτευση», τονίζει: «Πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς για να μπορέσουμε να αλλάξουμε μετά και τη χώρα».
Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο κ. Τζιτζικώστας, λέει: «Απαιτείται άμεσα μια ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική, η οποία θα συμφωνηθεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, τον ιδιωτικό τομέα, επαγγελματικούς φορείς του τουρισμού και τις τοπικές αυτοδιοικησεις».
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Απ. Τζιτζικώστα, προς τη «δημοκρατική»:

• Χαρακτηρίσατε πρόσφατα την κυβέρνηση ως τη «χειρότερη της Μεταπολίτευσης». Όμως την ίδια στιγμή, οι πολίτες δεν δείχνουν να εμπιστεύονται και το κόμμα σας.  
Η κυβέρνηση Σύριζα έχει “καταφέρει” δύο πράγματα: Αφενός να είναι η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, αφού μας έχει γυρίσει στην αρχή της κρίσης, αφετέρου να έχει συσσωρεύσει πάνω της όλες τις παθογένειες της μεταπολίτευσης.
Για το λόγο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουμε στην κοινωνία πειστική αντιπρόταση. Τώρα που διαλύθηκαν οι ψευδαισθήσεις, είναι η στιγμή για να αναδειχθεί μια νέα, σύγχρονη Κεντροδεξιά. Να εκφραστεί όλος ο κόσμος που σήμερα δεν εκφράζεται. Γιατί, αυτή είναι η αλήθεια, η μεσαία τάξη δεν εκφράζεται ούτε με αριθμούς, ούτε με λαϊκισμούς, αλλά από λογικά βήματα για ένα νέο όραμα για τη χώρα. Από δουλειά, σοβαρότητα, αξιοπρέπεια για να μπούμε επιτέλους σε μια πορεία προόδου και ευημερίας. Δεν χάσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών απλά επειδή εμείς λέγαμε την αλήθεια και οι άλλοι τα ωραία λόγια. Την χάσαμε γιατί δεν μπορέσαμε να αναχαιτίσουμε τη λογική του ΠΑΣΟΚ, που ηγεμόνευσε όλη την μεταπολίτευση. Του πολιτικού συστήματος ΠΑΣΟΚ που γιγάντωσε τη διαφθορά, έκανε κανόνα την αναξιοκρατία, έκανε το κράτος κομματικό λάφυρο, ξόδευε απερίσκεπτα όλες τις ευκαιρίες της χώρας. Αυτή τη λογική δυστυχώς, εμείς δεν τη σταματήσαμε και κάποιες φορές τη μιμηθήκαμε. Για αυτό από την αρχή αυτού του αγώνα λέω πως “πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς για να μπορέσουμε να αλλάξουμε μετά και τη χώρα”.

• Το τελευταίο διάστημα ασκείτε μια ιδιαίτερα έντονη κριτική προς τον κ. Μεϊμαράκη. Θεωρείτε ότι έχει τη βασική ευθύνη για την ήττα του Σεπτεμβρίου;
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι φίλος μου και τον τιμώ για την ιστορική του προσφορά στην παράταξη. Από κει και πέρα, δεν μπορούμε να ωραιοποιήσουμε την πραγματικότητα. Σε μια τόσο κακή συγκυρία για τον κ. Τσίπρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να φυλλοροεί και με τη χώρα κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, η ΝΔ όχι απλά υπέστη μια μεγάλη ήττα, αλλά έχασε και 200.000 ψηφοφόρους από τις προηγούμενες εκλογές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε με συνταγές ήττας δίνοντας παράταση σε μεταβατικές ηγεσίες.
Πολύ κουβέντα γίνεται για τα ισοδύναμα που ψάχνει να βρει η κυβέρνηση. Αλήθεια, πιστεύετε ότι υπάρχουν ρεαλιστικά περιθώρια για αλλαγές σε διατάξεις του μνημονίου;
Το μόνο πραγματικό ισοδύναμο είναι να αρχίσει η χώρα να παράγει πλούτο, για να μπορεί να μοιράσει ξανά στους ανθρώπους της. Το μόνο ισοδύναμο τώρα είναι οι βαθιές αλλαγές. Ασφαλώς και υπάρχουν περιθώρια, το μνημόνιο δεν είναι ευαγγέλιο. Αρκεί όμως να έχουμε την τόλμη να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Στο ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται δογματικά να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές και δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και αντ’ αυτού προσφεύγουν στην εύκολη λύση και υπερφορολογούν τους πάντες και τα πάντα. Πάρτε για παράδειγμα την επιβολή του ΦΠΑ στα νησιά, που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί και δεσμευτεί, να μη γίνει, από εδώ από τη Ρόδο κιόλας. Στο δίλημμα πραγματικές μεταρρυθμίσεις και προσέλκυση επενδύσεων με στήριξη της πραγματικής οικονομίας ή αύξηση φορολογίας στα νησιά, προτίμησαν να υπονομεύσουν τη βασική πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας που πάνω από όλες δημιουργεί κάθε χρόνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

• Πώς βλέπετε το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ και πόσο αυτό θα επιφέρει πλήγμα στον τουρισμό;
Πέρα από την αξεπέραστη φυσική ομορφιά της χώρας και το φιλόξενο «DNA» των Ελλήνων, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα για να μπορεί να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο ευρύτερο περιβάλλον της ΝΑ Μεσογείου που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό. Χρειάζονται σοβαρές επενδύσεις σε υποδομές και στις υπηρεσίες ώστε να μπορούμε να παρέχουμε ένα αναβαθμισμένο και ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν.  Όμως, όλα αυτά προϋποθέτουν την ανάδειξη του τουρισμού ως ένα πραγματικά εθνικό θέμα, αποσυνδεδεμένο από οποιεσδήποτε πολιτικές εξελίξεις.
Και κυρίως την προστασία της νησιωτικότητας.
Όπως όμως τόνισα και παραπάνω αυτό είναι ζήτημα επιλογής για το “τι κράτος θέλουμε”. Η εμμονές των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ξαναχτίσει ένα συγκεντρωτικό, κομματικό κράτος οδήγησε στην επιβολή ΦΠΑ στα νησιά, επιφέροντας τεράστια ζημιά στην επιχειρηματικότητα, στερώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας από την τοπική κοινωνία, πλήττοντας την τοπική οικονομία και πάνω από όλα αποδυναμώνοντας το τουριστικό προϊόν. Δεν είναι απλά μια ακόμη λάθος απόφαση της κυβέρνησης. Είναι μια καταστρεπτική πολιτική για την οικονομία της χώρας.
Απαιτείται άμεσα μια ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική για τον τουρισμό η οποία θα συμφωνηθεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, τον ιδιωτικό τομέα , επαγγελματικούς φορείς του τουρισμού και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Μια στρατηγική που θα εφαρμόζεται ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και θα μπορεί να αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας μας. Μια τέτοια συμφωνία, ένα τέτοιο “modus operandi”, σε συνδυασμό με ένα σοβαρό και αποτελεσματικό  management από τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στην πραγματική απογείωση του ελληνικού τουρισμού.

• Τι απαντάτε σε αυτούς που σας ασκούν κριτική λέγοντας ότι η ΝΔ δεν μπορεί να λειτουργήσει με εξωκοινοβουλευτικό πρόεδρο;
Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί την Πρωθυπουργία της χώρας με μια ηγεσία ικανή, αποτελεσματική και κυρίως ανοιχτή στην κοινωνία.
Από το 2004 έως σήμερα έχουν απομακρυνθεί από τη Νέα Δημοκρατία περισσότεροι από 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Τους ρωτώ ευθέως; Που είναι το πρόβλημα; Στην παρουσία μας στη Βουλή ή στην κοινωνία; Τη μάχη λοιπόν τη χάσαμε στην κοινωνία. Και εκεί πρέπει να ξανακερδίσουμε.
Αναφορικά με τα θέματα του καθημερινού συντονισμού, έχω ήδη αναφέρει ότι ο ένας εκ των δύο αντιπροέδρων που θα ορίσω θα έχει αρμοδιότητα την εποπτεία των λειτουργιών Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο άλλος τη συγκρότηση ενός ρεαλιστικού σχέδιου για την Αναγέννηση της χώρας.
Τα συστήματα θέλουν μια Νέα Δημοκρατία φοβική και στάσιμη στο παρελθόν αδυνατώντας να καταλάβουν το μήνυμα της κοινωνίας. Εμείς θα αγωνιστούμε για μια παράταξη που θα συνομιλεί με την κοινωνία και θα τολμήσει να φέρει τις μεγάλες αλλαγές που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

• Ποια είναι η Νέα Δημοκρατία που οραματίζεστε;
Μια μεγάλη Κεντροδεξιά Παράταξη, ανοιχτή και σύγχρονη που θα πρωτοπορεί σε νέες και δημιουργικές ιδέες. Μια παράταξη ανανεωμένη σε ιδέες, πρόσωπα και προπαντός σε αντίληψη για του τι σημαίνει πολιτική. Με συμμετοχικές δομές που θα προσελκύουν τα καλύτερα μυαλά της χώρας, με δημοψηφίσματα των μελών για τις μεγάλες αποφάσεις, με καθορισμένη θητεία για τα μέλη του, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου. Ένα κόμμα που θα μιλά απευθείας και αδιαμεσολάβητα με την κοινωνία, ένα κόμμα που θα συσπειρώνει μια νέα πλατιά κοινωνική συμμαχία. Αυτή τη Νέα Δημοκρατία οραματίζομαι, αυτή τη Νέα Δημοκρατία δεσμεύομαι ότι θα κάνω πράξη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • nelbus    09.11.2015 15:42

    το 2019 θα εισαι ξανα στη βουλη….μεχρι τοτε θα αλωνιζει ανενοχλητος ο τσιπρας! θα αστειευεσαι κυρ αποστολη !!!!

  • Γιώργος    08.11.2015 11:40

    Είναι σοβαρός αρχηγός και μπορεί να νικήσει στις επόμενες εκλογές. Γι αυτό δεν ξέρω αν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα τον αφήσουν να βγει πρώτος.

Σχολιασμός άρθρου