Η «κόντρα» που ξέσπασε μεταξύ του πρώην περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και του πρώην δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, σχετικά με τις ευθύνες για την αστυνόμευση και τον καθαρισμό των ρεμάτων, αναμένεται να αναβιώσει με την έναρξη της κυρίας ανάκρισης για την πολύκροτη υπόθεση των θανατηφόρων πλημμυρών, που προκλήθηκαν στη Ρόδο, το Νοέμβριο του 2013.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η δικογραφία έχει τεθεί σε προτεραιότητα από την τακτική ανακρίτρια Ρόδου, που αναμένεται να προσωποποιήσει τις διώξεις, που ασκήθηκαν, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή, πλημμύρα από την οποίαν μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή και έκθεση, η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή, κατά παντός υπευθύνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και καποδιστριακών Δήμων, στα διοικητικά όρια των οποίων σημειώθηκαν πλημμύρες.
Θυμίζουμε ότι οι τρεις πραγματογνωμοσύνες, που διενεργήθηκαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε έλλειψη μελέτης, σχεδιασμού και κατόπιν κατασκευής ικανών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποίηση λανθασμένων επιλογών, όπως π.χ. κατασκευή δρόμου στο πρωτεύον ή δευτερεύον οδικό δίκτυο, εγκαρσίως μέσα σε ρέματα, παντελής έλλειψη αστυνόμευσης για τις παρεμβάσεις τρίτων στα υδατορέματα και τέλος απομείωση του πλάτους των υδατορεμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι πέραν των εκατοντάδων κατοίκων, που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες από τις καταστροφικές πλημμύρες, νεκροί είναι οι Κων/τίνος Αργυρόπουλος του Γεωργίου, ηλικίας τότε 50 ετών, η Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη, 36 ετών, η Καλλιόπη Παναγιώτου του Φειδία, 54 ετών και ο Ιωάννης Μπαϊράμης του Μικέ, 63 ετών, που παρασύρθηκαν από την ορμή των νερών του ποταμού, στις γέφυρες Παστίδας και Κρεμαστής, οι δίοδοι των οποίων δεν είχαν κλείσει, ενώ έπρεπε, το απόγευμα της 22ης Νοεμβρίου 2013.
Ο πρώην περιφερειάρχης εξεταζόμενος κατέθεσε στο πλαίσιο της έρευνας ότι από το Νοέμβριο του 2013 μέχρι και σήμερα τα ακραία και σπάνια καιρικά φαινόμενα δεν περιορίστηκαν μόνο στη Ρόδο αλλά υπήρξαν και σε άλλες χώρες της Μεσογείου.
Τόνισε ότι την 22α Νοεμβρίου 2013, όταν εκδηλώθηκαν οι πλημμύρες, βρισκόταν στην Αστυπάλαια και σε συνεργασία και συντονισμό με το Δήμο Ρόδου αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, εκδόθηκε άμεσα η απόφαση κήρυξης περιοχών της νήσου Ρόδου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Επεσήμανε ότι στο κατεπείγον έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας της 20ης Νοεμβρίου 2013 δεν υπήρχε πρόβλεψη για την 22α Νοεμβρίου 2013 αλλά για την προηγούμενη ημέρα.
Την 23η Νοεμβρίου 2013 μετακινήθηκε, όπως κατέθεσε, με ελικόπτερο στη Ρόδο και ανέλαβε τον συντονισμό των εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών.
Επικαλείται και την από 30 Νοεμβρίου 2013 τεχνική έκθεση του καθηγητή Ευθ. Λέκκα για τα πλημμυρικά φαινόμενα της Ρόδου με την οποία διαπιστώνεται η σπανιότητα του φαινομένου, αφού σε διάστημα μόλις 4 ωρών έπεσαν 19 μ. μ. νερού.
Αναφερόμενος στο έργο της γέφυρας της Κρεμαστής επεσήμανε ότι πρόκειται για σύνθετο έργο που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2003 και δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε.
Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των οργάνων της επεσήμανε ότι ο δρόμος που διέρχεται από τον Κρεμαστενό ποταμό δεν είναι επαρχιακός και ως εκ τούτου δεν έχει αρμοδιότητα ούτε για την συντήρηση και λειτουργία του, ούτε και για το κλείσιμο του.
Το ίδιο τόνισε και για την Παστίδα καθώς ο θάνατος του ζεύγους Μπαϊράμη όπως είπε, έγινε σε αγροτικό δρόμο.
Για την Ιαλυσό επεσήμανε ότι σημειώθηκαν ζημιές από την υπερχείλιση τοπικού ρέματος εντός του αστικού ιστού, που οφείλεται στη βιαιότητα του φαινομένου.
Την αρμοδιότητα αστυνόμευσης και καθαρισμού αυτού δεν την έχει, όπως τόνισε, η Περιφέρεια.
Ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς από την άλλη, συντασσόμενος με απόψεις που κατέθεσε και ο τότε προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών, υποστήριξε ότι ο σχεδιασμός, η μελέτη, η κατασκευή και συντήρηση εθνικών και επαρχιακών οδών, αντιπλημμυρικών έργων και ο καθαρισμός και η αστυνόμευση ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα, δεν είναι αρμοδιότητα των Δήμων.
Επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν θεσμικά να αναληφθούν τέτοιες αρμοδιότητες και να εκτελεστούν τέτοιες δράσεις από Δήμο.
Πρόσθεσε επιπλέον ότι οι νησιωτικοί Δήμοι, επρόκειτο από 1 Ιανουαρίου 2013 να αναλάβουν από τις Περιφέρειες, όχι βέβαια αντιπλημμυρικά έργα, αλλά μόνο την αρμοδιότητα και την αστυνόμευση των ρεμάτων και των απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα. Τελικά, όπως είπε, ούτε αυτή η αρμοδιότητα περιήλθε στους νησιωτικούς Δήμους επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Ρόδου είναι κατ’ εξοχήν νησιώτικος Δήμος και βέβαια δεν θα μπορούσε να είναι ορεινός Δήμος, σύμφωνα με τις αρχικές διατάξεις του «Καλλικράτη».
Εξήγησε ότι με τροποποίηση στο νόμο, το έτος 2012, περιήλθε και στους ορεινούς -μειονεκτικούς δήμους, παράλληλα όμως και πάλι με την οικεία Περιφέρεια, μεταξύ άλλων πρόσθετων αρμοδιοτήτων, ο καθαρισμός και η αστυνόμευση ρεμάτων, εννοώντας ορεινούς μειονεκτικούς Δήμους αυτούς που περιλαμβάνουν δημοτικές ή τοπικές κοινότητες που αναφέρονται σε Οδηγίες της Ε.Ο.Κ., στις οποίες ανήκουν και ορισμένες κοινότητες της Ρόδου.
Κατά λογική βέβαια ερμηνεία, όπως εξήγησε, δεν είναι δυνατόν οι αρμοδιότητες αυτές να ασκούνται και εκτός των Περιφερειών των χαρακτηρισμένων ως ορεινών – μειονεκτικών παλαιών κοινοτήτων, δηλαδή σε παραλιακές – πεδινές περιοχές ενός νησιωτικού Δήμου.
Πρόσθεσε επιπλέον ότι με υπόδειξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου (απόφαση 38/2012) και στη συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρόδου (απόφαση 842/19-12-2012) έλαβαν ομόφωνες αποφάσεις να μην αναληφθούν πρόσθετες αρμοδιότητες χωρίς προηγούμενη μεταφορά πόρων, αφού δεν θα ήταν δυνατόν να τις ασκήσουν και το μόνο που θα επιτυγχάνονταν θα ήταν να αποδυναμωθούν όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ