ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερντογάν: Δεν έχουμε προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν, ειδικά με τους γείτονές μας

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο Τούρκος πρό­ε­δρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, παρευ­ρέ­θηκε στην 14η Διά­σκεψη των Πρε­σβευ­τών που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στο προ­ε­δρικό μέγαρο στην Άγκυρα, όπου ξεδί­πλωσε το νέο του όραμα στην εξω­τε­ρική πολι­τική και παρου­σί­ασε τη γραμμή που ευαγ­γε­λί­ζε­ται ότι θα ακο­λου­θή­σει πλέον με τους γεί­το­νές του. Χωρίς να κατο­νο­μά­σει την Ελλάδα ή τις άλλες χώρες της περιο­χής, είπε ότι «ειδικά με τους γεί­το­νές μας, είμαστε έτοιμοι να βρούμε ένα κοινό σημείο συνεν­νό­η­σης».

«Δεν επι­διώ­κουμε να τσα­κω­θούμε με κανέναν. Προ­σπα­θούμε να αυξή­σουμε ακόμη περισ­σό­τερο τον αριθμό των φίλων μας. Δεν έχουμε κανένα πρό­βλημα που δεν μπορεί να λυθεί με κανέναν, ειδικά με τους γεί­το­νές μας. Είμαστε έτοιμοι να βρούμε ένα κοινό σημείο. Στόχος μας είναι να δημιουρ­γή­σουμε μια ζώνη ειρήνης, στα­θε­ρό­τη­τας και ευη­με­ρίας γύρω από τη χώρα μας. Ο διά­λο­γος και η διπλω­μα­τία θα είναι τα δύο σημα­ντι­κό­τερα εργα­λεία μας για την επί­τευξη αυτού του στόχου», είπε ο Τούρκος πρό­ε­δρος.

Η Τουρκία έχει γίνει play maker

Απευ­θυ­νό­με­νος στους Τούρ­κους πρε­σβευ­τές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν δήλωσε ότι η Τουρκία παίζει ενεργό ρόλο στο πεδίο αλλά και στο τραπέζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σεων και υπο­γράμ­μισε ότι «η Τουρκία έχει γίνει ένας play maker, o οποίος παρα­κο­λου­θεί­ται στενά».

«Η Τουρκία έχει γίνει μια χώρα play maker, που έχει αφήσει το στίγμα της στις διε­θνείς σχέσεις, επι­διώ­κει την ανά­μειξή της σε πολλά κρίσιμα θέματα και η στάση της παρα­κο­λου­θεί­ται στενά», δήλωσε.

«Απε­λευ­θε­ρώ­σαμε την Τουρκία από τα δεσμά της»

Ο Τούρκος πρό­ε­δρος εξήρε της 21χρονης δια­κυ­βέρ­νη­σής του υπο­στη­ρί­ζο­ντας μάλιστα ότι έσωσε τη χώρα του από τα δεσμά που της είχαν επι­βά­λει.

«Με τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις που εφαρ­μό­σαμε εδώ και 21 χρόνια, σώσαμε τη χώρα μας από τα δεσμά που της έχουν βάλει στα πόδια. Αλλά­ξαμε το πρόσωπο της Τουρ­κίας σε κάθε τομέα», είπε για να προ­σθέ­σει ότι «πλη­ρώ­σαμε το τίμημα για όλα όσα είχαμε. Προ­σπά­θη­σαν με κάθε τρόπο να δια­λύ­σουν την πατρίδα μας. Χρη­σι­μο­ποί­η­σαν όλα τα μέσα για να εμπο­δί­σουν την ανά­καμψη της Τουρ­κίας, αλλά ό,τι κι αν έκαναν δεν κατά­φε­ραν να πετύ­χουν τους στόχους τους».

Η τουρ­κική τηλε­ό­ραση στην υπη­ρε­σία της… ιστο­ρίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν δήλωσε υπε­ρή­φα­νος ακόμη και για την τουρ­κική τηλε­ό­ραση, η οποία μετα­δί­δει την ιστορία της Τουρ­κίας.

«Το τελευ­ταίο διά­στημα έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί επι­τυ­χη­μένα έργα στον χώρο της τηλε­ό­ρα­σης και του κινη­μα­το­γρά­φου. Οι ιστο­ρίες των μαρ­τύ­ρων μας μετα­φέρ­θη­καν στην οθόνη», ανέφερε.

«Κανένα από τα επι­τεύγ­ματά μας δεν παρου­σιά­στηκε σε χρυσή πιατέλα. Προ­σπα­θούμε να σχε­διά­σουμε το μέλλον μας αντλώ­ντας δύναμη από την ιστορία μας. Διευ­ρύ­ναμε τον ορί­ζο­ντα της εξω­τε­ρι­κής μας πολι­τι­κής για να καλύψει όλο τον κόσμο. Ανοί­ξαμε πριν από 2 χρόνια το Σπίτι της Τουρ­κίας, το οποίο είναι ένα έργο κύρους της χώρας μας. Αν προ­σπα­θή­σουμε να μετρή­σουμε, έχουμε φέρει αμέ­τρη­τες επι­τυ­χίες στη χώρα μας στον τομέα της διπλω­μα­τίας», πρό­σθεσε.«Η Τουρκία δεν παρα­κο­λου­θεί από τις κερ­κί­δες»

«Η Τουρκία, που βρί­σκε­ται στην καρδιά τριών ηπείρων, δεν μπορεί να παρα­κο­λου­θεί τα γεγο­νότα από τις κερ­κί­δες. Είναι υπο­χρέ­ωση μας να βρι­σκό­μα­στε στο γήπεδο. Παρεμ­βαί­νουμε στα γεγο­νότα της περιο­χής μας θέτο­ντας στο επί­κε­ντρο την Τουρκία. Προ­σπα­θούμε να προ­στα­τεύ­σουμε τα συμ­φέ­ρο­ντα της Τουρ­κίας χρη­σι­μο­ποιώ­ντας όλα τα μέσα της διπλω­μα­τίας, στοι­χεία σκληρής και ήπιας ισχύος. Το να είμαστε ενεργοί στο πεδίο και στο τραπέζι δεν είναι για μας επιλογή αλλά υπο­χρέ­ωση. Όπως δεν επι­διώ­κουμε την ένταση, έτσι δεν ενδί­δουμε και σε πιέσεις, υπο­μο­νε­τικά και έντιμα. Μας ενδια­φέ­ρει η προ­στα­σία των συμ­φε­ρό­ντων της Τουρ­κίας».

«Αν ο πόλεμος στη Μαύρη Θάλασσα εξα­πλω­θεί, θα είναι κατα­στροφή»

Ο Τούρκος πρό­ε­δρος υπεν­θύ­μισε ότι η στάση της Τουρ­κίας στην Ουκρα­νία έχει εκτι­μη­θεί ιδιαί­τερα σε όλο τον κόσμο.

«Από τις 17 Ιουλίου, συνε­χί­ζουμε να εργα­ζό­μα­στε για την πρω­το­βου­λία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασ­σας, η οποία είχε ανα­στα­λεί. Την περα­σμένη εβδο­μάδα, συνο­μί­λησα με τον Πούτιν και συζη­τή­σαμε το θέμα. Πιστεύω ότι μπο­ρούμε να βρούμε κοινό έδαφος σε αυτό το θέμα. Η θετική ατμό­σφαιρα που ξεκί­νησε με την πρω­το­βου­λία για τη Μαύρη Θάλασσα δεν έγινε καλά δεκτή από ορι­σμέ­νες χώρες. Αντι­θέ­τως, έριξαν λάδι στη φωτιά. Δεν θέλουμε αυτή η ένταση να συνε­χι­στεί περαι­τέρω. Θα συνε­χί­σουμε να εργα­ζό­μα­στε ειλι­κρινά με όλα τα μέρη. ??Ειδικά, αν ο πόλεμος εξα­πλω­θεί στη Μαύρη Θάλασσα, θα είναι κατα­στροφή.

Δεν επι­διώ­κουμε να πολε­μή­σουμε με κανέναν, επι­διώ­κουμε να αυξή­σουμε τον αριθμό των φίλων μας. Είμαστε απο­φα­σι­σμέ­νοι να δια­τη­ρή­σουμε τη θετική ατμό­σφαιρα που έχουμε δημιουρ­γή­σει με τις περι­φε­ρεια­κές χώρες, τους συμ­μά­χους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η αντί­ληψη κατά την οποία το κράτος απο­στα­σιο­ποιού­νταν από τους πολίτες του, τους περι­φρο­νούσε μόνο και μόνο λόγω των πεποι­θή­σεών τους έχει μπει ορι­στικά στο ράφι», υπο­στή­ριξε.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.