Ειδήσεις

Ειδική αποζημίωση στα μόνιμα στελέχη των ΕΔ που εργάζονται τις νυχτερινές ώρες 

Βούληση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η άμεση προώθηση νέου σχεδίου ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης), προκειμένου να ρυθμιστεί φέτος η καταβολή αποζημίωσης στο μόνιμο στρατιωτικό προσωπικότων Ενόπλων Δυνάμεων που εργάζεται τη νύχτα, ανέφερε ο υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Νίκου Παπαναστάση και Θανάση Παφίλη.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι το ΥΠΕΘΑ συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Οικονομικών, εξαντλώντας στη βάση της εκάστοτε υπάρχουσας δημοσιονομικής πραγματικότητας όλα τα περιθώρια, ενώ διευκρίνισε ότι, σε κάθε περίπτωση, η πολιτική που θα εφαρμοσθεί ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές, ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν λάβει καμία αμοιβή για τη νυχτερινή τους εργασία, όπως νομοθετήθηκε το 2017, καθώς και ότι από την 01/01/2017 δεν λαμβάνουν ούτε το επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας, εφόσον δεν καταβάλλεται η ως άνω αποζημίωση για τη νυχτερινή τους εργασία.

“Είναι προφανές ότι η άρνηση του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι σήμερα για την υπογραφή της οικείας πηγάζει από τις υφιστάμενες δημοσιονομικές συνθήκες και την υποχρέωση διαφύλαξης της ακεραιότητας του εκάστοτε εκτελούμενου προϋπολογισμού προκειμένου να αποτραπούν επιπτώσεις στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής των ετών 2019-2022”, σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι το μισθολόγιο των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, με το ν.4472/2017(τ.Α’74), είναι ειδικό και ως κριτήριο αμοιβής αποδέχεται την ανάγκη ειδικής μισθολογικής μεταχείρισης των στελεχών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, θεσπίστηκε η παράγραφος Β’ του άρθρου 127 του ως άνω νόμου, με την οποία χορηγήθηκε επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας σε ένδειξη αναγνώρισης της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων τους και της απασχόλησης τους χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν αυτού, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεσή του.

Επιπρόσθετα η ειδική αποζημίωση της παρ. Δ, του προαναφερόμενου άρθρου, θεσπίστηκε σε ένδειξη αναγνώρισης ότι λόγω της ιδιοτυπίας των συνθηκών, τα στελέχη προσφέρουν εργασία και κατά τις νυχτερινές ώρες.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου