ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλάζουν όλα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Αγρότες

Σημα­ντι­κές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο λει­τουρ­γίας που διέπει τους συνε­ται­ρι­σμούς της χώρας φέρνει το νομο­σχέ­διο που κατα­τέ­θηκε από την κυβέρ­νηση προς δημόσια δια­βού­λευση τέλος Δεκεμ­βρίου.

Σημειώ­νε­ται πως το νομο­σχέ­διο για τους συνε­ται­ρι­σμούς απο­τέ­λεσε προ­ε­κλο­γική δέσμευση του πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσο­τάκη και συμπε­ρι­λή­φθηκε στον μπλε φάκελο που παρέ­δωσε στον υπουργό Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων, Μάκη Βορίδη κατά την ανάληψη των καθη­κό­ντων του.

Μεταξύ άλλων, μέσω του σχεδίου νόμου που έχει αναρ­τη­θεί στη Διαύ­γεια και θα τίθεται προς δια­βού­λευση έως και την επόμενη Τρίτη, 14 Ιανουα­ρίου, θα παρέ­χο­νται αυξη­μέ­νες δυνα­τό­τη­τες στα μέλη των αγρο­τι­κών συνε­ται­ρι­σμών ώστε, μέσω των δια­τά­ξεων του Κατα­στα­τι­κού που εκείνα θα ορίσουν, να δια­μορ­φώ­σουν το κατάλ­ληλο γι’ αυτούς πλαίσιο λει­τουρ­γίας του Αγρο­τι­κού Συνε­ται­ρι­σμού ως ιδιω­τι­κής και αυτό­νο­μης επι­χει­ρή­σεως, η οποία θα έχει πρό­σβαση σε όλες τις επι­χει­ρη­μα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες που δεν αλλοιώ­νουν τον αγρο­τικό χαρα­κτήρα της.

Παράλ­ληλα, θα δίδεται η δυνα­τό­τητα συμ­με­το­χής ιδιωτών επεν­δυ­τών στο Διοι­κη­τικό Συμ­βού­λιο των αγρο­τι­κών συνε­ται­ρι­σμών σε ποσοστό μέχρι 35%. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό μέσω αυτής της κίνησης θα ενι­σχυ­θεί η θέση των Συνε­ται­ρι­σμών έναντι του αντα­γω­νι­σμού, καθώς επι­τρέ­πει την είσοδο αυξη­μέ­νων κεφα­λαίων με σκοπό να μπο­ρέ­σουν αυτοί να σταθούν δίπλα στους μεγά­λους παίχτες της ελλη­νι­κής αγοράς.

Σε 10 έναντι 20 που ισχύει μέχρι σήμερα θα ανέρ­χε­ται ο ελά­χι­στος αριθμός των προ­σώ­πων που απαι­τού­νται για την ίδρυση ενός συνε­ται­ρι­σμού από 20 σε 10, ενώ σε περιο­χές με λιγό­τε­ρους από 3.500 κατοί­κους δεν θα υπάρχει αριθ­μη­τι­κός περιο­ρι­σμός.

Επίσης, απλο­ποιεί­ται η δια­δι­κα­σία ίδρυσης Αγρο­τι­κών Συνε­ται­ρι­σμών, καθώς οι ενδια­φε­ρό­με­νοι θα μπορούν να υπο­βάλ­λουν μία διοι­κη­τική πράξη που εκδί­δε­ται από το αρμόδιο Υπουρ­γείο και όχι με δικα­στική απόφαση όπως προ­έ­βλεπε μέχρι τώρα ο νόμος.

Σύμφωνα με διάταξη του νομο­σχε­δίου προ­βλέ­πε­ται το «πάγωμα» για μια πεντα­ε­τία των διώξεων που αντι­με­τω­πί­ζουν μέλη των Διοι­κη­τι­κών Συμ­βου­λίων των Συνε­ται­ρι­σμών που τελούν υπό εκκα­θά­ριση, εξυ­γί­ανση ή πτώ­χευση και αφορούν την μη κατα­βολή εισφο­ρών ή/και φόρων στο δημόσιο. Υπο­γραμ­μί­ζε­ται ωστόσο, ότι η παρα­πάνω διάταξη δεν αφορά περι­πτώ­σεις που αντι­με­τω­πί­ζουν δίωξη για υπε­ξαί­ρεση και κατά­χρηση όπως επίσης και οφειλές προς τρα­πε­ζικά ιδρύ­ματα.

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με τους «συνεταιρισμούς-φαντάσματα» όπως είχε σημειώ­σει σε πρό­σφατη συνέ­ντευξή του ο κ. Βορίδης, έχει δοθεί ήδη η εντολή εκκα­θά­ρι­σης του μητρώου των συνε­ται­ρι­σμών, στο οποίο σήμερα συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται περί τους 6.000 συνε­ται­ρι­σμοί. Σύμφωνα με τις εκτι­μή­σεις μετά την ολο­κλή­ρωση της δια­δι­κα­σία ανα­μέ­νε­ται να προ­κύ­ψουν 5.000 από τους οποίου οι 800 είναι αυτή τη στιγμή ενεργοί. Έχει τονίσει παράλ­ληλα ότι σε πραγ­μα­τικά μεγέθη οικο­νο­μίας οι ισχυροί συνε­ται­ρι­σμοί ανέρ­χο­νται σε 60, σημειώ­νο­ντας ωστόσο ότι υπάρ­χουν αρκετοί μικρο­με­σαίοι συνε­ται­ρι­σμοί για τους οποίους υπάρχει προ­ο­πτική.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.