Συνεντεύξεις

Χ. Ευθυμιάδης: «Εμείς έχουμε πολιτικές προτάσεις και ξεκάθαρο αφήγημα»

Κύριε Ευθυμιάδη, θέλω να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από την απόφασή σας να συμπορευτείτε με την παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ, η οποία απόφαση είναι αλήθεια ότι προκάλεσε αίσθηση.
Παρακολουθώντας το τελευταίο διάστημα όλα όσα συμβαίνουν στο νησί μας, και δεν αναφέρομαι μόνο στον τελευταίο χρόνο που όλα περιστρέφονται γύρω από τις εκλογές, είχα αποφασίσει ότι δεν μπορώ να παραμείνω αμέτοχος. Οσοι με γνωρίζουν και προσωπικά, αντιλαμβάνονται αυτό που σας λέω, δεν μπορούσα απλώς να παρακολουθώ τα όσα δυσάρεστα συμβαίνουν στο νησί μας από τον καναπέ μου ως απλός παρατηρητής. Εχουμε ευθύνη όσοι παρακολουθούμε τις εξελίξεις και δεν παρεμβαίνουμε ή δεν προσπαθούμε έστω να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα που μας ενοχλούν. Αποφάσισα λοιπόν να ασχοληθώ ξανά με τα κοινά για να μπορεί να ακουστεί η φωνή μου, για να μπορεί να ακουστεί μια διαφορετική φωνή μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Σε όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά, οι θέσεις μου και οι απόψεις μου ήταν πάντα σταθερές. Γι΄αυτό και κάθε φορά επιλέγω με προσοχή το μετερίζι από το οποίο θα «πολεμήσω» για τον τόπο μου. Η επιλογή μου λοιπόν να συστρατευθώ με την παράταξη του αγαπητού Τάκη Πότσου ήταν συνειδητή και ξεκάθαρη. Μπροστά σε αυτό το τοπίο το οποίο έχει διαμορφωθεί στην προεκλογική αρένα, διότι για αρένα πρόκειται, εγώ επέλεξα τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μακριά από συμφεροντολογικές συνεργασίες, αμφιβόλου κατάληξης συμπράξεις και κινήσεις που δείχνουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα και όχι οι θέσεις και οι αρχές μιας παράταξης. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς όλα αυτά τα κωμικοτραγικά που βλέπουμε να συμβαίνουν;
• Στις συνεργασίες των δημοτικών παρατάξεων αναφέρεστε;
Βεβαίως. Πώς μέσα σε ένα βράδυ αλλάζουν θέσεις, αλλάζουν στρατόπεδα, αλλάζουν αφήγημα; Τις θέσεις τους άραγε θα τις παρουσιάσουν; Θα μας πουν ποιο είναι το πρόγραμμά τους για το νησί; Ουσιαστικά μπήκαμε πια σε προεκλογική περίοδο, πότε θα ενημερώσουν τους πολίτες την ψήφο των οποίων ζητούν, για το τι πρεσβεύουν;
• Με το ίδιο σκεπτικό όμως, θα μπορούσε κάποιος να κρίνει και τη δική σας απόφαση για συνεργασία με την παράταξη του ΚΚΕ.
Δεν είναι καθόλου το ίδιο. Οι θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι σταθερές και παραμένουν αδιαπραγμάτευτες. Με τον Τάκη Πότσο μπορεί πολιτικά να μην συναντηθήκαμε ποτέ, αλλά πάντα εκτιμούσα την ευθύτητα με την οποία διατύπωνε τις απόψεις του. Σήμερα ο ίδιος και η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης που εκπροσωπεί, είναι οι μόνοι που διαχρονικά έχουν θέσεις και διατυπώνουν σταθερές προτάσεις για τα χρονίζοντα προβλήματα του τόπου μας, χωρίς «ναι μεν αλλά». Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σήμερα είναι η μόνη φωνή της λογικής, είναι η μόνη φωνή της τοπικής κοινωνίας. Ασκεί αντιπολίτευση υπέρ των συμφερόντων των πολιτών και όχι επιλεκτικά υπέρ ολίγων και εκλεκτών. Από την περίοδο που ήμουν πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ρόδου, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάκης Πότσος με τον οποίον είχαμε άριστη συνεργασία, ασκούσε γόνιμη αντιπολίτευση με θέσεις και προτάσεις υπέρ της τοπικής κοινωνίας. Μέσα σ’ αυτό το τοπίο υπάρχουν δύο επιλογές ή να σιωπήσεις και να αδιαφορήσεις, αφήνοντας κάποιους άλλους «να βγάλουν το φίδι από την τρύπα», ή να δηλώσεις «παρών» και να προσπαθήσεις να αντισταθείς συστρατευόμενος με ανθρώπους που έχουν ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις, χωρίς να κρύβονται. Γι΄αυτό και επέλεξα την Λαϊκή Συσπείρωση. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, γιατί δεν κοιτάμε όλοι το προσωπικό μας συμφέρον και γιατί, ναι, υπάρχει εναλλακτική επιλογή και αυτή είναι η «Λαϊκή Συσπείρωση». Δεν είναι δυνατόν να θέλουν κάποιοι να ασκήσουν πολιτική χωρίς πολιτικές προτάσεις. Εμείς έχουμε πολιτικές προτάσεις και ξεκάθαρο αφήγημα.
• Οι άλλες δημοτικές παρατάξεις δεν έχουν;
Μα εκτός από γενικόλογες ατάκες και ευφυολογήματα, είδατε εσείς πολιτικές προτάσεις; Επικαλούνται όλοι το καλό της Ρόδου χωρίς όμως κανένας από τους υποψήφιους να μας λέει ποιο είναι το καλό της Ρόδου κατά τον ίδιο και πώς θα το επιτύχει. Αυτά που ζούμε και βιώνουμε σε αυτή την περίοδο είναι πρωτόγνωρα, όμοιά τους δεν έχουμε ξαναδεί. Και αυτά συζητά ο κόσμος. Αντί το ενδιαφέρον να στρέφεται στις πολιτικές προτάσεις των υποψηφίων δημάρχων, όλοι συζητούν για τις «μεταγραφές», για την παντελή έλλειψη πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης, για απουσία πολιτικών αρχών και στόχων, για εκμαυλισμό συνειδήσεων και ξεπούλημα ιδεών. Εμείς που ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά με την κοινωνία, αυτά ακούμε. Ο κόσμος έχει και αντίληψη και συνείδηση και γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει, ας μην υποτιμούν κάποιοι την νοημοσύνη μας και πολύ περισσότερο την νοημοσύνη των ανθρώπων από τους οποίους ζητούν την ψήφο τους. Επιμένω, να μας πουν τις θέσεις τους. Ποιες είναι οι προτάσεις τους για τα προβλήματα του νησιού, τι θα κάνουν για την υγεία, την καθαριότητα, την ευταξία. Τι θα κάνουν για τις εξόφθαλμες παρανομίες που συντελούνται γύρω μας και που έχουν εξοργίσει τους πολίτες οι οποίοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι όλα συντελούνται με την ανοχή των τοπικών αρχόντων. Ολων. Γιατί ευθύνη δεν έχουν μόνο εκείνοι που έχουν την αρμοδιότητα και δεν παρεμβαίνουν αλλά κι εκείνοι που θα έπρεπε να αναδεικνύουν τις παρανομίες αλλά επιλέγουν να σιωπούν. Βέβαια, τώρα πια εξηγείται και γιατί δεν υπήρχε μια στιβαρή αντιπολίτευση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο για να προστατέψει τα συμφέροντα των δημοτών και των υγιών επαγγελματιών και όχι τα συμφέροντα των ολίγων και εκλεκτών. Τον τελικό λόγο όμως τον έχει ο λαός ο οποίος και θα μιλήσει στην κάλπη για όλα αυτά τα τραγελαφικά που βλέπουμε να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας.
• Ο στόχος που έχετε θέσει για τις εκλογές ποιος είναι;
Ο στόχος είναι η παράταξη να βγει ενισχυμένη από την εκλογική διαδικασία για να έχουμε ακόμα πιο δυνατή φωνή μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και βεβαίως να εκλεγώ κι εγώ για να υπάρχει μια σοβαρή, ουσιαστική και παραγωγική αντιπολίτευση την οποία στερείται ο ροδιακός λαός. Για τον λόγο αυτό ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου, ζητώ να με στηρίξουν για να μπορέσω κι εγώ να τους στηρίξω με τη φωνή μου μέσα στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο πρέπει να γίνει ξανά σπίτι του ροδιακού λαού και όχι κλειστό λόμπι των ημετέρων. Στις 8 του Οκτωβρίου λοιπόν, ψηφίζουμε Τάκη Πότσο και αλλάζουμε δήμαρχο και για δημοτικό σύμβουλο ψηφίζουμε Χαράλαμπο Ευθυμιάδη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου