Συνεντεύξεις

Mαίρη Tριανταφυλλοπούλου: Mε απασχολεί η αυριανή ημέρα των νησιών

Η κα Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, είναι γνωστή στους Δωδεκανήσιους. Γεννημένη στον Πειραιά, με καταγωγή από τη Σύρο, παντρεύτηκε τον ξενοδόχο Αντώνη Τριανταφυλλόπουλο και μετακόμισε μόνιμα στην Κω. 
Ασχολήθηκε με τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία πάνω από 30 χρόνια.
Είναι γ.γ. του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, πρόεδρος Οινοποιών Αιγαίου, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και πρέσβειρα γυναικείας επιχειρηματικότητας. Έχει δυναμική παρουσία  στα κοινά και το 2012 συμμετείχε στη λίστα των υποψήφιων βουλευτών της Ν.Δ. για τα Δωδεκάνησα και το 2013 ανέλαβε σύμβουλος στη Γραμματεία Αγροτικού στα θέματα αμπελουργίας και οίνου. Σήμερα, είναι αναπληρώτρια γραμματέας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ, μέλος του Τομέα Τουρισμού και επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Τομέα «Τουρισμός & Αγροδιατροφή».
Η ανακοίνωση του ονόματός της όταν συμπεριελήφθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη για εκείνη καθώς η απόφαση του προέδρου κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν αιφνιδιαστική!
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει στην «δ» για την υποψηφιότητά της, τα προβλήματα των νησιών που πρέπει να προωθηθούν, την ανάγκη αξιοποίησης εργαλείων ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι «η Ν.Δ. άρχισε να συσπειρώνεται και να ενισχύεται από την στιγμή που τα ψέματα που ειπώθηκαν στον ελληνικό λαό αποκαλύφθηκαν».

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Τριανταφυλλοπούλου, είστε υποψήφια ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ήταν κάτι που το περιμένατε; Σας αιφνιδίασε η απόφαση του προέδρου κ. Κυριάκου Μητσοτάκη;
Η αλήθεια είναι ότι με εξέπληξε ευχάριστα. Βέβαια, από την πρώτη στιγμή της εκλογής του στην ηγεσία της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, έδωσε σαφές στίγμα της πρόθεσής του να προχωρήσει σε γενναία ανανέωση του κόμματος, δίνοντάς ευκαιρίες σε νέα και παλιά στελέχη να αναλάβουν ευθύνες. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να δείχνει την προτίμησή του σε ανθρώπους της αγοράς, του αγώνα της καθημερινότητας, της εγγύτητας με την κοινωνία. Συνεπώς, είναι τιμή για εμένα να αποτελώ προσωπική επιλογή του προέδρου, μέσα από μία μεγάλη δεξαμενή ικανότατων και ιδιαιτέρως δημιουργικών ανθρώπων από όλη την επικράτεια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. απορρίπτοντας έμπρακτα τη χρόνια λογική των «κλειστών κύκλων» εντός των κομμάτων, δίνουν απλόχερα τη δυνατότητα σε καθημερινούς ανθρώπους να γίνουν συνδιαμορφωτές της πολιτικής τους, να αγωνιστούν εκ των έσω για την καλυτέρευση των συνθηκών στη χώρα μας. Νιώθω μεγάλη τιμή και ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη να εργαστώ αποτελεσματικά για την προώθηση ζητημάτων και την επίλυση προβλημάτων, που είναι ακριβώς αυτά που και εγώ συναντώ καθημερινά στην μέχρι τώρα πορεία μου στους τομείς ενασχόλησής μου. Όπως ήδη γνωρίζετε, τα πεδία στα οποία χρόνια δραστηριοποιούμαι αφορούν στον τουρισμό, στην περιφερειακή – νησιωτική ανάπτυξη, στον πρωτογενή τομέα και σαφώς στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Όπως καταλαβαίνετε, είμαι υπέρμαχος της λογικής «έκαστος στο είδος του». Κάθε τομέας της ζωής και της πολιτικής έχει τη δική του λογική, απαιτεί συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες, είναι ένα ξεχωριστό πεδίο μαχών. Προσωπικά, έπειτα από τόσα χρόνια συστηματικής δουλειάς, έχω την τεχνογνωσία και πάνω από όλα τη θέληση να εργαστώ για την ανάπτυξη των τομέων αυτών αλλά κυρίως την επίλυση ζητημάτων που θα βελτιώσουν αισθητά τις συνθήκες. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη που μου δίνει αυτή τη δυνατότητα.

• Είστε επιχειρηματίας, άνθρωπος της αγοράς και μάλιστα σε διαφορετικούς τομείς, όπως προαναφέρατε. Ποια θέματα θα πρέπει να προωθηθούν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα νησιά μας; Είναι γνωστό πως υπάρχουν χρηματοδοτικά «εργαλεία» για την επιχειρηματικότητα αλλά και την ενίσχυση τομέων όπως ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας κ.λπ.
Οι δυνατότητες και τα οικονομικά πεδία στα οποία -δυστυχώς ίσως- μέχρι σήμερα δεν έχουμε δώσει το βάρος που θα έπρεπε για να αξιοποιηθούν, είναι ομολογουμένως αρκετά. Η καταγραφή και η κωδικοποίησή τους, προκειμένου να είμαστε σε θέση να κάνουμε ενέργειες προς τη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των δυνατοτήτων μας, καταλαμβάνει ίσως το μεγαλύτερο κομμάτι των σκέψεων μου για την αυριανή ημέρα των νησιών αλλά και του τόπου μας γενικότερα.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι διευκολύνσεις που μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας από την Ε.Ε., με την κατάλληλη εκμετάλλευσή τους, αφορούν σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντός μου, ενώ έμφαση δίνω στη σύνδεση μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ως δυνατός τουριστικός προορισμός που ήδη είμαστε, μπορούμε με τις κατάλληλες ενέργειες να στηρίξουμε  τα τοπικά προϊόντα (πρωτογενής τομέας), αλλά και τα τυποποιημένα (μεταποίηση) ενδυναμώνοντας την τοπική οικονομία με ισορροπία, δίνοντας έμφαση στην αειφορία.
Με την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών της Ε.Ε. για την τοπική παραγωγή, στόχος είναι να επιτύχουμε μεγαλύτερη ποσότητα, καλύτερη ποιότητα και σε ανταγωνιστικότερη τιμή. Μπορούμε τότε να προσφέρουμε στον επισκέπτη εμπλουτισμένη εμπειρία η οποία με βεβαιότητα θα τον οδηγήσει στο ράφι των σούπερ μάρκετ της χώρας του ώστε να αναζητήσει τα ελληνικά προϊόντα.
Ένα ακόμη πεδίο σημαντικών δυνατοτήτων για τα νησιά μας, είναι η αξιοποίηση εργαλείων ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα, ο οικοτουρισμός, ο οινοτουρισμός και ο τουρισμός υπαίθρου, για παράδειγμα, μπορεί να συνδεθεί με δράσεις αγροτο-διατροφικές. Επισημαίνω στο σημείο αυτό, ότι μελέτες δείχνουν πάρα πολύ μεγάλη αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση των εν λόγω προϊόντων και δράσεων τα επόμενα χρόνια.

• Κατά την άποψή σας, αυτές οι ευρωεκλογές θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης;
Οι ευρωεκλογές ανέκαθεν ήταν ιδιαιτέρως σημαντικές, καθώς το ευρωκοινοβούλιο είναι ένα όργανο με ουσιαστικές εξουσίες και ως εκ τούτου, η σύνθεσή του είναι αυτή που απαντά σε μεγάλο βαθμό το ερώτημα: Ποια Ευρώπη θέλουμε;
Κάτι που ο πολύς κόσμος συχνά δεν γνωρίζει, είναι ότι το ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει για το 80% περίπου των νομοθετημάτων της Ε.Ε. Οι ευρωπαϊκοί αυτοί νόμοι ακολουθούνται σε όλα τα κράτη – μέλη και κατά συνέπεια διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούμαστε τόσο ως πολίτες (πχ. προστασία του περιβάλλοντος, του καταναλωτή κα), όσο και ως επαγγελματίες (αγροτική πολιτική, βιομηχανική πολιτική κα). Ως εκ τούτου, καθίσταται σημαντική η επιλογή των προσώπων που θα εκλέξουμε, ώστε να εξασφαλίσουμε για τη χώρα μας μια ποιοτική και ουσιαστική εκπροσώπηση.
Το άλλο κρίσιμο ζήτημα που διαφοροποιεί αυτές τις ευρωεκλογές από των προηγούμενων ετών, είναι οι ιδιαίτερες προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η ευρωπαϊκή μας οικογένεια.
Brexit, μεταναστευτικές ροές, εσωτερικές ανισότητες, τάσεις ανόδου της ακροδεξιάς, αντιευρωπαϊκές, εθνικιστικές φωνές, είναι από τα μεγαλύτερα ζητήματα που προβληματίζουν για το μέλλον της Ευρώπης. Κεντρικό θέμα των εκλογών θα είναι το εάν θα προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση και ποια μορφή θα πάρει.
Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Δεν υπάρχει εναλλακτική γεωπολιτική στρατηγική. Η Ε.Ε. είναι ο χώρος που εξασφαλίζει για τη χώρα μας εδώ και σχεδόν 40 χρόνια τις πρωταρχικές προϋποθέσεις για την ευημερία: την ειρήνη και την ασφάλεια. Τα υπόλοιπα φτιάχνονται. Με δημοκρατία, αλληλεγγύη και τα μαθήματα που πήραμε όλες οι χώρες τα τελευταία χρόνια, είμαι πεπεισμένη πως όλοι οι λαοί της Ευρώπης θα προχωρήσουμε στο μέλλον, προτάσσοντας αυτά που μας ενώνουν.

• Είστε αισιόδοξη ότι η Ν.Δ. θα βγει ενισχυμένη από τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις; 
Η Ν.Δ. άρχισε να συσπειρώνεται και να ενισχύεται από την στιγμή που τα ψέματα που ειπώθηκαν στον ελληνικό λαό αποκαλύφθηκαν. Οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις μένει να αποτυπώσουν τη στήριξη του κόσμου στην παράταξη της σοβαρότητας, της αλήθειας και της ευθύνης. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και μαγικές συνταγές. Η λαϊκή στήριξη στην Ν.Δ. σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για δουλειά, κ. Ντόκου. Τώρα, είναι η ώρα να δουλέψουμε, σοβαρά, υπεύθυνα, μονιασμένα για την ισχυρή Ελλάδα μέσα στην ισχυρή Ευρώπη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου