Συνεντεύξεις

A. Συρίγος: «Δυστυχώς για τη χώρα, έχουμε μια πολύ κακή κυβέρνηση»

«Έχουμε μια πολύ κακή κυβέρνηση» δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δ» ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Άγγελος Συρίγος, εκτιμώντας ότι παρά το γεγονός πως η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος είναι πολύ αρνητική για την χώρα, «οι εκλογές θα γίνουν τον προσεχή Οκτώβριο».
Ο κ. Συρίγος που είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών με την Νέα Δημοκρατία, μιλάει εφ όλης της ύλης για τα προβλήματα της χώρας, την ανομία που κυριαρχεί αλλά και για τα εθνικά μας θέματα, την Συμφωνία των Πρεσπών και την συνεχή προκλητικότητα των γειτόνων μας στο Αιγαίο.

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου 

Η συνέντευξη αναλυτικά:
 • Κύριε Συρίγο, κατεβαίνετε στην πολιτική σκηνή και μάλιστα σε μία δύσκολη περιφέρεια. Πώς αποφασίσατε κάτι τέτοιο; 
Πάντοτε θεωρούσα ότι ήμουν τμήμα του λαού μας. Από τα οχτώ μου χρόνια που συνειδητοποίησα την ύπαρξή μου, σε μια δύσκολη περίοδο το 1974 με την  τουρκική εισβολή μέχρι και σήμερα, θεωρώ ότι συμμετέχω σε αυτές τις αγωνίες του λαού, για ζωή, όπως λέει ο ποιητής. Οπότε, όταν μου έγινε η πρόταση, το σκέφτηκα, και ύστερα από αρκετή σκέψη αποφάσισα να δεχτώ. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι εδώ και αρκετά χρόνια και πρέπει να γυρίσουμε σελίδα.
• Η άποψή σας ποια είναι για τις εκλογές; Εκτιμάτε ότι πρέπει να στηθούν κάλπες τον προσεχή Μάιο μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές ή ότι θα πρέπει να περιμένουμε να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία; 
Θεωρώ ότι έχουμε μια πολύ κακή κυβέρνηση. Ασχέτως αυτού, είναι κακό γενικώς να βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Συνεπώς, οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό –πολλώ δε μάλλον εφόσον έχουμε αυτή την κακή κυβέρνηση. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν τον προσεχή Οκτώβριο.
 • Η αλήθεια είναι πως ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, προσπαθεί με κάθε τρόπο να καθυστερήσει όσο μπορεί τις εκλογές. Από την άλλη, εσείς εκτιμάτε ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, άνετα και θα επικρατήσει άνετα; Θα καταφέρει την αυτοδυναμία; 
Πιστεύω ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στην Βουλή. Λογικώς βλέποντας τα πράγματα, θα καταφέρει την αυτοδυναμία. Αλλά θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στην Βουλή. Εάν είναι πεντακομματική η Βουλή, τα πράγματα θα είναι πιο απλά και θα πετύχει πιο εύκολα την αυτοδυναμία. Εάν είναι εξακομματική, τα πράγματα δυσκολεύουν.
• Κατά την άποψή σας, ποια θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας, όταν κατακτήσει την εξουσία; 
Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που πρέπει να κοιτάξει η Νέα Δημοκρατία. Το ένα είναι το ζήτημα της Οικονομίας, το πιο βασικό αυτή την στιγμή. Πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις. Υπάρχει το θέμα της Παιδείας, επί παραδείγματι που έχει χρονίσει. Επιπροσθέτως, θεωρώ εξαιρετικά βασικό το να λειτουργήσουν σωστά σε κάθε περιφέρεια της χώρας, πρότυπα σχολεία που θα δώσουν την διέξοδο στους πολύ καλούς μαθητές, να έχουν διαφορετική εκπαίδευση. Το ζήτημα του μεταναστευτικού είναι πολύ σοβαρό, για το οποίο επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα και να λειτουργήσουν οι δομές και οι θεσμοί όπως έχουν θεσπιστεί εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά δεν λειτουργούν. Μην ξεχνάτε το δημογραφικό, που είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική δυνατότητα της χώρας. Η βελτίωση της Οικονομίας, αυξάνει και τις δυνατότητες παρέμβασης σε αυτό και στα άλλα ζητήματα. Οπότε, επανερχόμαστε στο πρώτο και βασικότερο που είναι η βελτίωση της Οικονομίας της χώρας.
 
• Κύριε Συρίγο, η κοινωνία βιώνει μια πρωτοφανή και άνευ προηγουμένου κατάσταση ανομίας. Αντιεξουσιαστικές ομάδες, αναρχικοί, κάνουν κυριολεκτικά ό,τι θέλουν με την ανοχή της κυβέρνησης ενώ χρησιμοποιούν και τα πανεπιστήμια ως ορμητήρια. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η ελληνική κοινωνία από το 1974 κι έπειτα, έχει μια γενικότερη ανοχή σε καταστάσεις βίας οι οποίες προέρχονται από τον χώρο της Αριστεράς, γενικώς. Αυτό έφτασε στο αποκορύφωμα με την τελευταία κυβέρνηση της Ελλάδας όπου έχουμε αυτό που περιγράφετε. Πρέπει να αλλάξει αυτή η αντίληψη της κοινωνίας απέναντι σε αυτό. Δεν είναι μόνο κάποια νομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Πρέπει να αλλάξει συνολικά η αντίληψη όπως π.χ. στην περίπτωση του ασύλου που έχει καταργηθεί από το 2011 μέχρι το 2017. Πόσες φορές μπήκε η αστυνομία αυτά τα χρόνια; Μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και μόνον σε ακραίες περιπτώσεις. Γιατί το άσυλο είναι μέσα στο μυαλό μας δεν είναι ένα νομικό κατασκεύασμα. Επομένως, καλούμεθα να ξεπεράσουμε τέτοιες καταστάσεις.
• Να περάσουμε στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και κατ’ επέκταση της εισδοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αυτό πυροδότησε μια σειρά από ανακατατάξεις, εξελίξεις στην πολιτική σκηνή και έδειξε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στην πράξη. 
Όχι, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έλυσε έστω και ατελώς το Μακεδονικό ζήτημα. Φοβούμαι ότι τα επόμενα χρόνια θα ξοδεύουμε πολύ φαιά ουσία ως προς το αν μιλάμε για Βόρεια Μακεδονία που καθορίζει και τα επίθετα της χώρας ή μιλάμε για κάτι Μακεδονικό που καθορίζει και το όνομα της χώρας. Εκεί θα αναλωθούμε στα επόμενα χρόνια.
• Η προκλητικότητα των «γειτόνων» μας, συνεχίζεται και εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων. Από ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική η Τουρκία. Κατά την άποψή σας, πώς θα πρέπει να το διαχειριστεί η χώρα μας; 
Κοιτάξτε, η Τουρκία έχει δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια ένα «γκρίζο» καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο το οποίο θα προσπαθήσει να διατηρήσει, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Ο λόγος είναι ότι αφορά μια κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες. Το πρόβλημα για την Τουρκία είναι η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο -πιθανότατα ανευρέσεως νέων πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Εκεί θα εντοπιστεί η δράση της τους επόμενους μήνες με κάθε τρόπο. Δηλαδή θα προσπαθήσει να στείλει ερευνητικά σκάφη, θα κάνει στρατιωτικές ασκήσεις, θα προσπαθήσει να περάσει τα μήνυμα πως ο,τι γίνεται στο ανατολικό Αιγαίο, θα πρέπει να έχει την δική της σύμφωνη γνώμη. Δεν θα σταματήσει την προκλητικότητα. Και ορίζω τον χώρο από την Πάφο (δυτικά της Κύπρου) μέχρι την Κρήτη. Και το λέω αυτό γιατί ακούω διαφόρους να λένε «τι θα γίνει στο Καστελόριζο». Δεν είναι μόνον το Καστελόριζο. Είναι ολόκληρη η περιοχή που ανέφερα.
• Μια τελευταία ερώτηση για το Brexit. Ολόκληρη η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις ενώ παρακολουθούμε ότι και οι ίδιοι οι Βρετανοί έχουν μετανιώσει για την ψήφο τους. Ωστόσο, θα υπάρχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και σίγουρα μια σειρά από εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Θα ήθελα το σχόλιό σας. 
Η Βρετανία είναι η χώρα που έχει την μεγαλύτερη δημοκρατική παράδοση στην Ευρώπη. Κι επίσης είναι μια χώρα, που τα τελευταία χρόνια, ευημερούσε. Υπό αυτή την έννοια αποτελεί έκπληξη η επιλογή τους να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν σκεφτούμε ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει περάσει αυτά που πέρασε η Ελλάδα η οποία έχασε το 25% του ΑΕΠ της, μέσα σε διάστημα δύο – τριών ετών, να καταρρεύσει οικονομικά κ.λπ. προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, η στάση των Βρετανών. Θεωρώ ότι η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται αυτή «παγιδευμένη» σε μια αδιέξοδη κατάσταση όπου πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου, δεν θέλουν πλέον να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα άλλο τμήμα θέλει να βγουν από την Ευρώπη και η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι προσπαθεί να βρει μια λύση έχοντας υπόψη της και τις διεκδικήσεις των Ιρλανδών καθώς και άλλων Ευρωπαίων. Το λέω αυτό, διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αναδεικνύεται από το Brexit το οποίο δεν το σκέφτηκε κανένας πριν το δημοψήφισμα είναι το τι θα γίνει με τα σύνορα ανάμεσα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βορείου Ιρλανδίας. Εκεί, η διεκδίκηση είναι, τα σύνορα να είναι ανοιχτά στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας ενώ την ίδια στιγμή, οι κυβερνητικοί βουλευτές που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, λένε ότι τα σύνορα πρέπει να είναι τα ίδια όπως παντού όπως όταν βγαίνει κάποιος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπαίνει σε ένα άλλο τρίτο κράτος. Είναι ένας φαύλος κύκλος και δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου