Σε ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας εξελίσσονται οι περιπτώσεις με τις αποζημιώσεις συμπολιτών μας που έχουν πληγεί είτε από φωτιές είτε από πλημμύρες. Μπορεί η διαδικασία των έκτακτων αποζημιώσεων για τις αποζημιώσεις των κτηρίων να προχωρά με ταχείς ρυθμούς για τους κατοίκους της Σύμης και να δρομολογούνται οι διαδικασίες για τακτικές αποζημιώσεις (σχετικά έγραψε χθες η «δ») όμως οι Ρόδιοι που επλήγησαν από τις πλημμύρες τους έτους 2013 μόλις… χθες πήραν στα χέρια τους τα έγγραφα με τα οποία βεβαιώνεται η αποζημίωση!


Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συμπολίτη μας, που η επιχείρησή του υπέστη ζημιές στην φονική πλημμύρα του Νοέμβρη του 2013 και χθες πήρε στα χέρια του έγγραφο με το οποίο ενημερώνεται ότι δικαιούται 141,15 ολόκληρα ευρώ!
Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση είχε υποστεί ζημιές, η αποκατάσταση των οποίων κόστισε πάνω από 1.500 ευρώ τα οποία ο ίδιος χρειάστηκε να καταβάλει από την τσέπη του για να καταστεί και πάλι λειτουργικό το κατάστημά του, αλλά από αυτά το κράτος του δικαιολογεί μόνο 141,15 ευρώ!
Στο διάστημα που μεσολάβησε από το έτος 2013 και μέχρι σήμερα, χρειάστηκε, όπως λέει, να προσκομίσει ένα κάρο έγγραφα και διάφορα δικαιολογητικά για να αποδείξει ότι… δεν είναι ελέφαντας μέχρι που πήρε στα χέρια του χθες το έγγραφο με το οποίο ενημερώνεται ότι τελικά μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία, την γραφειοκρατική διαδικασία, το κόστος αποκατάστασης των ζημιών αλλά και τα χρήματα που έχασε όσο το κατάστημα δεν λειτουργούσε, τελικά θα αποζημιωθεί με το… αστρονομικό ποσό των 141 ευρώ και 15 σεντς.
Οπως υποστηρίζει, αν γνώριζε ότι θα αποζημιωθεί με αυτό το ευτελές ποσό, δεν θα έμπαινε καν στη διαδικασία της υποβολής των δικαιολογητικών, αφού τα χρήματα που ξόδεψε σε καύσιμα για να επισκέπτεται τις υπηρεσίες όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να πηγαινοφέρνει… έγγραφα είναι πολλά περισσότερα από το ποσό το οποίο το κράτος απεφάνθη ότι δικαιούται.
Παρόμοιες ιστορίες υπάρχουν κι άλλες, και είναι πολλές, με τους πολίτες να φτάνουν στα όριά τους όταν πρόκειται να συνδιαλλαγούν με το κράτος, το οποίο ως φαίνεται είναι συνεπές μόνο όταν πρόκειται να εισπράξει και όχι όταν πρόκειται να δώσει χρήματα.

Ακόμα περιμένουν
στην Απολακκιά…
Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις οι κάτοικοι της Απολακκιάς, που τον Ιούνιο του 2016 είδαν τις καλλιέργειές τους να γίνονται στάχτη, από την φωτιά που ξέσπασε και κατέκαψε πάνω από 17.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων.
Ενώ η υποβολή των αιτήσεων για τις αποζημιώσεις ολοκληρώθηκε άμεσα από τον κάθε αγρότη ξεχωριστά στην αρμόδια εκπρόσωπο του ΕΛΓΑ και ενώ τότε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο, είχε δώσει ρητές διαβεβαιώσεις πως μαζί με τις αποζημιώσεις για την φωτιά της 18ης Ιουνίου 2016 θα καταβληθούν και οι αποζημιώσεις για ζημιές από την φωτιά του 2013, τελικά αποδείχθηκε πως το δημόσιο εξακολουθεί να κινείται στην Ελλάδα με ρυθμούς… χελώνας!
Μόλις πριν από μερικούς μήνες οι κάτοικοι πήραν «κουρεμένες» αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τη φωτιά του έτους… 2013 ενώ για τη φωτιά του 2016 ακόμα τους ζητούν να καταθέσουν δικαιολογητικά!
Οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δηλώνουν εξοργισμένοι και κάνουν λόγο για εμπαιγμό από πλευράς του κράτους, που για άλλη μια φορά δεν στέκεται συνεπές απέναντι στις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες, και καλούν την κυβέρνηση να τηρήσει τα υπεσχημένα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ