Ειδήσεις

Με wifi, κάρτα και ωράριο εισόδου εξόδου τα νέα κλειστά κέντρα για τους μετανάστες

Με κάρτα και ωράριο εισόδου και εξόδου για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες θα λειτουργούν οι κλειστές δομές στη χώρα.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου “τρέχει” τις διαδικασίες ώστε έως τέλος του χρόνου να έχουν ανοίξει οι δύο πρώτες κλειστές δομές σε Μαλακάσα και Σάμο όπου θα φιλοξενηθούν περισσότερα από 4.500 άτομα. Ο στόχος είναι να μετατραπούν σε κλειστές όλες οι δομές που βρίσκονται στη χώρα.

Ο υπουργός εξήγησε χθες στη Βουλή ότι θα κλείσουν οι 60 από τις 93 δομές (Κέντρα Υποδοχής και λοιπές μονάδες διαμονής) ώστε μετανάστες και πρόσφυγες να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν σε χώρους ελεγχόμενους, αλλά κυρίως ασφαλείς για τους ίδιους.

Η κατάσταση στις υπάρχουσες δομές είναι άλλωστε γνωστή. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες, τα επεισόδια που φτάνουν μέχρι και σε τραυματισμούς και δολοφονίες συχνά, η ασφάλεια για γυναικόπαιδα προβληματική.

Όσο για τους διαμένοντες δεν υπάρχει κανένας έλεγχος αφού μπαίνουν και βγαίνουν ότι ώρα θελήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί στα Κέντρα Υποδοχής έως και ρομά, ενώ ο όποιος έλεγχος γίνεται από την Δευτέρα έως την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο είναι υποτυπώδης.

Την κατάσταση αυτή θέλει να αλλάξει εντελώς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι εργασίες σε Μαλακάσα και Σάμο έχουν ξεκινήσει και σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο χώροι αλλά και κατ΄επέκταση όλες οι δομές στο μέλλον θα είναι διαμορφωμένες ως εξής.

Θα υπάρχει κεντρική είσοδος που τόσο εκεί όσο και σε ολόκληρη την περίμετρο του camp θα λειτουργεί 24 ωρες το 24ωρο ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας με διπλή περίφραξη.

Θα υπάρχει ωράριο λειτουργίας, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κέντρα θα παραμένουν τελείως κλειστά για τους διαμένοντες (θα δίνονται μόνο ειδικές άδειες για εξαιρετικές περιπτώσεις) από τις επτά κάθε απόγευμα έως τις οκτώ το πρωί της επόμενη ημέρας.

Και τις υπόλοιπες όμως ώρες η είσοδος και η έξοδος δεν θα είναι ανεξέλεγκτες. Όλοι οι διαμένοντες θα έχουν κάρτα που θα είναι καταγεγραμμένα όλα τα προσωπικά τους στοιχεία τα οποία και θα δίνουν στην κεντρική είσοδο. Έτσι δεν θα μπορεί να μπαίνει στα κέντρα ουδείς άλλος πλην εκείνων που διαμένουν εκεί ή έχουν σχέση με το camp.

Η προσπάθεια που γίνεται, είναι να λειτουργεί μια οργανωμένη κοινότητα, ένα “αυτόνομο κέντρο” με πρατήριο τροφοδοσίας, πρωτοβάθμιο κέντρο φροντίδας ώστε να μην επιβαρύνονται τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, με ξεχωριστούς χώρους για όσους αναμένουν να καταγραφούν, για εκείνους που έχουν καταθέσει αίτημα για τη χορήγηση ασύλου, αλλά και για εκείνους που θα απελαθούν.

Στο χώρο θα υπάρχουν αυστηρά ξεχωριστοί κοινόχρηστοι χώροι για άνδρες και γυναίκες, ενώ θα υπάρχει και δωρεάν WI-FI.

Το μοντέλο θα αυτό θα είναι κοινό τόσο για τα νησιά όσο και για την ενδοχώρα.

Σε έλεγχο όμως μπαίνουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα κατά την διακυβέρνηση της χώρας επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νότης Μηταράκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “η προηγούμενη Κυβέρνηση δηλαδή είχε παραδώσει τα κλειδιά στις ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονταν κατευθείαν ευρωπαϊκά κονδύλια”.

Αποκάλυψε ότι προσλάμβαναν υπαλληλικό προσωπικό, χιλιάδες μετακλητούς, με διαδικασίες για τις οποίες το κράτος είχε παντελή άγνοια, με μισθούς πολύ μεγαλύτερους του ελληνικού δημοσίου και πραγματοποιούσε προμήθειες με έναν απόρρητο τρόπο ως προς το ελληνικό δημόσιο.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δημιούργησε Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο οποίο έχουν ήδη δημιουργήσει λογαριασμό 245 ΜΚΟ και έχουν στείλει στοιχεία 118, πολύ λιγότερες από τις 450 ΜΚΟ που είχαν καταθέσει αίτηση στο παλιό μητρώο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κ. Μηταράκης έδωσε στοιχεία και για τους διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής των νησιών οι οποίοι όπως είπε έχουν μειωθεί κατά 16% από την αρχή του έτους. Συνολικά 13.728 άτομα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Σήμερα στα νησιά βρίσκονται 32.000 αντί 38.000 στις αρχές Ιανουαρίου. “Η αποσυμφόρηση είναι μια σταθερή διαρκής διαδικασία που θα έχει αποτελέσματα σε όλο το 2020” δήλωσε.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου