ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πολιτισμός και το περιβάλλον της Ρόδου, αντικείμενο έρευνας και εργασίας μαθητών του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης

news room 4 λεπτά ανάγνωση
μαθητές

Θερμό καλω­σό­ρι­σμα σήμερα από Δήμαρχο, στελέχη της Δημο­τι­κής Αρχής και των Διευ­θύν­σεων Του­ρι­σμού και Παι­δείας του Δήμου Ρόδου»

 Τους 52 μαθητές δύο τμη­μά­των του Αρσα­κείου Γυμνα­σίου Θεσ­σα­λο­νί­κης  και τους καθη­γη­τές τους, καλω­σό­ρι­σαν η αντι­δή­μαρ­χος Του­ρι­σμού κα Μαρίζα Χατζη­λα­ζά­ρου, ο αντι­δή­μαρ­χος Διοι­κη­τι­κών κος Στέργος Παρ­δα­λός και ο αντι­δή­μαρ­χος Παι­δείας, Δια Βίου Μάθησης και Προ­σχο­λι­κής Αγωγής κ. Γιάννης Κορω­ναίος, σε μία ξεχω­ρι­στή εκδή­λωση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε σήμερα το πρωί, στην αίθουσα συνε­δριά­σεων του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λίου.

Παρό­ντες στην εκδή­λωση ήσαν επίσης οι διευ­θυ­ντές των Διευ­θύν­σεων Του­ρι­σμού και Παι­δείας κα Βεα­τρίκη Σέβου και κος Δημή­τρης Κυπριώ­της αντί­στοιχα, καθώς και η προϊ­στά­μενη του Τμή­μα­τος Στρα­τη­γι­κού Σχε­δια­σμού και Ανά­πτυ­ξης Του­ρι­σμού κα Ειρήνη Χατζη­νι­κο­λάου και η  προϊ­στα­μένη του Τμή­μα­τος Επι­κοι­νω­νίας και Δημο­σίων Σχέσεων του Δήμου Ρόδου κα Μαρία Καρα­μπίνη.

Η επί­σκεψη των μαθητών του Αρσα­κείου Γυμνα­σίου Θεσ­σα­λο­νί­κης στη Ρόδο, έχει διττό χαρα­κτήρα, του­ρι­στικό και εκπαι­δευ­τικό.

Συγκε­κρι­μένα, οι 52 μαθητές επέ­λε­ξαν τη Ρόδο,  όχι μόνον για να περά­σουν τις δια­κο­πές της πεν­θή­με­ρης μαθη­τι­κής εκδρο­μής τους, αλλά και γιατί ο πολι­τι­σμός και το περι­βάλ­λον της Ρόδου απο­τέ­λε­σαν αντι­κεί­μενα έρευνας και εργα­σίας τους στο Αρσά­κειο Γυμνά­σιο Θεσ­σα­λο­νί­κης.

Στο σκοπό του ταξι­διού των μαθητών ανα­φέρ­θηκε η κα Μαρία Φωτίου, υπο­διευ­θύ­ντρια του σχο­λείου, που μαζί με άλλους  τέσ­σε­ρις εκπαι­δευ­τι­κούς συνο­δεύ­ουν τα παιδιά: «Είναι γνωστό σε όλους ότι η Ρόδος είναι ένα νησί με ιστορία αιώνων, σταυ­ρο­δρόμι λαών και πολι­τι­σμών, έχει μία από τις ωραιό­τε­ρες μεσαιω­νι­κές πόλεις της Μεσο­γείου, Μνημείο Παγκό­σμιας Πολι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς της UNESCO και πολλά αρχαία μνημεία. Παράλ­ληλα δια­θέ­τει και τοπία εξαι­ρε­τι­κού φυσικού κάλλους. Σε αυτά τα δύο πεδία εστιά­ζε­ται η έρευνα, η εργασία των μαθητών. Οι μαθητές του ενός τμή­μα­τος θα ασχο­λη­θούν με το αρχαιο­λο­γικό κομμάτι της έρευνας, την αρχι­τε­κτο­νική του νησιού και οι μαθητές του άλλου τμή­μα­τος με το περι­βάλ­λον, κυρίως το ανθρω­πο­γε­νές, με τι ασχο­λού­νται κατά κύριο λόγο δηλαδή οι κάτοι­κοι του νησιού».

Κατά τη διάρ­κεια της εκδή­λω­σης προ­βλή­θηκε στους μαθητές  βίντεο της Ρόδου.

Στο πλαίσιο δε της έρευνας τους, οι μαθητές θα επι­σκε­φθούν την Αρχαία Κάμειρο, τη Λίνδο, την Καλ­λι­θέα, τη Μεσαιω­νική Πόλη της Ρόδου, φυσικά την Κοιλάδα των Πετα­λού­δων, αυτό τον μονα­δικό βιότοπο που είναι και προ­στα­τευ­μένη περιοχή ενταγ­μένη στο NATURA 2000 , αλλά και χωριά όπως η Έμπωνα. Τέλος, θα επι­σκε­φθούν τη Μελισ­σο­κο­μική Δωδε­κα­νή­σου και το Μουσείο της Μέλισ­σας.

Ικα­νο­ποι­η­μένη από την επιλογή της Ρόδου ως τόπου για τη μαθη­τική τους εκδρομή αλλά και για την εκπό­νηση της θεμα­τι­κής τους έρευνας, εμφα­νί­σθηκε η αντι­δή­μαρ­χος Του­ρι­σμού, Διε­θνούς Προ­βο­λής  και Απο­δή­μων Ροδίων κα Μαρίζα Χατζη­λα­ζά­ρου που υπο­γράμ­μισε: «Η επιλογή της  Ρόδου απο­δει­κνύει ότι οι συνε­χείς προ­σπά­θειες της δημο­τι­κής αρχής για την προ­σέλ­κυση του μαθη­τι­κού του­ρι­σμού και πάλι στη Ρόδο, αρχίζει να  απο­φέ­ρει καρπούς. Οι μαθη­τι­κές εκδρο­μές στη Ρόδο μπορούν να απο­τε­λέ­σουν και πάλι ένα σημα­ντικό κομμάτι του του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος του νησιού, καθώς η Ρόδος έχει ιστο­ρικό και αρχαιο­λο­γικό ενδια­φέ­ρον, δια­θέ­τει πολι­τι­στικά μνημεία μονα­δι­κής κλη­ρο­νο­μιάς, περιο­χές ιδιαί­τε­ρου φυσικού κάλλους, άριστη ξενο­δο­χειακή υποδομή και πολλές δυνα­τό­τη­τες νυχτε­ρι­νής δια­σκέ­δα­σης. Η επα­να­φορά του μαθη­τι­κού του­ρι­σμού στη Ρόδο θα διευ­ρύ­νει  την του­ρι­στική περίοδο και θα ενι­σχύ­σει την τοπική οικο­νο­μία» επε­σή­μανε η κα Χατζη­λα­ζά­ρου.

Τους μαθητές και τους εκπαι­δευ­τι­κούς καλω­σό­ρισε με τη σειρά του και ο αντι­δή­μαρ­χος Διοι­κη­τι­κών κος Στέργος Παρ­δα­λός, που ως εκπαι­δευ­τι­κός και ο ίδιος, που σπού­δασε μάλιστα στη Θεσ­σα­λο­νίκη,  εστίασε  στη σπου­δαιό­τητα του να ανα­κα­λύ­πτουν έναν τόπο μέσα από την ιστορία, τον πολι­τι­σμό, το περι­βάλ­λον και τους κατοί­κους του.

 Ο αντι­δή­μαρ­χος  Παι­δείας, Δια Βίου Μάθησης και Προ­σχο­λι­κής Αγωγής κος Γιάννης Κορω­ναίος καλω­σό­ρισε τους μαθητές και τους εκπαι­δευ­τι­κούς τους, δίνο­ντας έμφαση σε στοι­χεία από το ιστο­ρικό παρελ­θόν της Ρόδου και τον σημε­ρινό πολι­τι­σμικό και φυσικό πλούτο της. Ανα­φέρ­θηκε επίσης στον χαρα­κτήρα των σχο­λι­κών εκδρο­μών, οι οποίες, όπως τόνισε, θα πρέπει να έχουν ουσια­στικό περιε­χό­μενο. Χαρα­κτη­ρι­στικά είπε: «[…] σας προ­τείνω να μην “κατα­να­λώ­σετε” τη Ρόδο, αλλά να τη βιώσετε». Τέλος, αφού ευχή­θηκε στους μαθητές καλή διαμονή και ό,τι καλύ­τερο για το μέλλον τους, εξέ­φρασε την ελπίδα μετά την επι­στροφή τους να γίνουν οι καλύ­τε­ροι πρε­σβευ­τές της Ρόδου στη Θεσ­σα­λο­νίκη και το ταξίδι τους αυτό να χαρα­χθεί στη μνήμη τους ως ξεχω­ρι­στή ανά­μνηση.

Μετά το πέρας της εκδή­λω­σης οι μαθητές και οι καθη­γη­τές γνώ­ρι­σαν και το  Δήμαρχο Ρόδου κο Φώτη Χατζη­διάκο, ο οποίος τους υπο­δέ­χθηκε στην αίθουσα εθι­μο­τυ­πίας, τους καλω­σό­ρισε, τους ευχή­θηκε καλή διαμονή στη Ρόδο και καλή επι­τυ­χία στις εργα­σίες τους.

Στους μαθητές μοι­ρά­σθη­καν ανα­μνη­στικά δώρα και έντυπο ενη­με­ρω­τικό υλικό από τη Διεύ­θυνση Του­ρι­σμού του Δήμου Ρόδου.

Αξίζει να σημειω­θεί ότι στη Ρόδο έχουν έλθει 1200 περίπου  μαθητές από 10 σχολεία της Βορείου Ελλάδος και 4 της Αθήνας, οι οποίοι  επέ­λε­ξαν το νησί  για την πεν­θή­μερη μαθη­τική εκδρομή.

Τέλος, υπο­γραμ­μί­ζουμε ότι η έρευνα και γενι­κό­τερα ολό­κληρη η εργασία των 52 μαθητών και των δύο τμη­μά­των του Αρσα­κείου Γυμνα­σίου Θεσ­σα­λο­νί­κης θα παρου­σια­σθεί  σε εκδη­λώ­σεις τόσο στο Αρσά­κειο, όσο και στο Δήμο Θεσ­σα­λο­νί­κης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.