Τοπικές Ειδήσεις

ΠΑΜΕ: Αποκαλυπτική για τους εργαζόμενους η στάση της πλειοψηφίας της Διοίκησης του ΕΚΡ

Η τελευταία συνεδρίαση της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου αλλά και η ίδια η ανακοίνωση της διορισμένης Διοίκησης της ΓΣΕΕ στις 5/2, είναι πραγματικά αποκαλυπτική για τους εργαζόμενους.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός εργασίας, τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί στη βουλή και μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό. Πολλά γράφονται και ακούγονται αυτό το διάστημα προκειμένου να μπερδέψουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, να τους καλλιεργήσουν προσδοκίες για αυξήσεις για αναδρομικά, για να παρουσιάσουν το μαύρο άσπρο. Η αλήθεια βέβαια δεν είναι εύκολο να κρυφτεί γιατί και η εργατική τάξη έχει συγκεντρώσει πείρα από τα απανωτά χτυπήματα που έχει δεχτεί.

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό διατηρεί τις ανατροπές του νόμου Κατρούγκαλου, προχωρά πιο αποφασιστικά το σχεδιασμό για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, για παραμονή των εργαζομένων στη δουλειά ακόμα και μετά τη συνταξιοδότηση, για σπρώξιμο των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τα επόμενα χρόνια.

Αυτό το διάστημα οι συνεπείς συνδικαλιστικές οργανώσεις σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται σε αναβρασμό, συνεδριάζουν, προετοιμάζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις για να απαντήσουν αγωνιστικά. Ήδη άλλωστε έχει προηγηθεί σημαντική αντίστοιχη δραστηριότητα με κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις συσκέψεις.

Στη συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, υπήρχε μεν στην ημερήσια διάταξη ως θέμα το ασφαλιστικό αλλά καθώς φαίνεται είχε… εγκυκλοπαιδικό χαρακτήρα! Όταν η συζήτηση ήρθε στο «δια ταύτα», η πλειοψηφία απέφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι να παρθεί απόφαση για απεργία.

Η ΔΑΣ πρότεινε να αποφασίσει η Διοίκηση απεργία με ανοιχτή ημερομηνία και να εξουσιοδοτηθεί η εκτελεστική επιτροπή να την προσδιορίσει τις επόμενες μέρες σε συντονισμό με εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε. Τα προσχήματα που επιχείρησε να αξιοποιήσει η Διοίκηση ήταν πραγματικά γελοία, του τύπου «να περιμένουμε», «να δούμε» κλπ.

Ωστόσο με ανακοίνωσή της η ηγεσία της ΓΣΕΕ με πιο ξετσίπωτο τρόπο ξεκαθάρισε τα πράγματα. Δεν πρόκειται ούτε να αποφασίσει, πολύ περισσότερο να οργανώσει καμία κινητοποίηση. Λέει χαρακτηριστικά:

(…)(σσ Η ΓΣΕΕ )δεν πρόκειται να εντάξει την αντίδρασή της στις προωθούμενες ασφαλιστικές ρυθμίσεις, σε κανένα κομματικό σχεδιασμό καμίας παράταξης. Διατηρώντας την αυτονομία της (sic!), επιδιώκει εξαντλητικό, σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο για τη διασφάλιση ενός ασφαλιστικού συστήματος που θα εγγυάται τις παρούσες και τις επόμενες γενιές…»

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ, παράρτημα της οποίας είναι και η ηγετική ομάδα που καθοδηγεί την πλειοψηφία του ΔΣ στο Εργατικό Κέντρο της Ρόδου, δίνει διαπιστευτήρια στο υπουργείο εργασίας. Λογικό βέβαια αφού όπως φαίνεται προσδοκούν ανταλλάγματα το αμέσως επόμενο διάστημα, θέλουν να επαναλάβουν την προσπάθεια τους για συνέδριο με μαϊμού αντιπροσώπους υπό την προστασία των ΜΑΤ αυτή τη φορά. Να θυμίσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που δρουν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός το τελευταίο διάστημα. Πριν από λίγους μήνες έπαιζαν τον…παπά με την ημερομηνία της απεργίας και τελικά δεν οργάνωσαν τίποτα!

Ήδη έχουν πάρει απόφαση για απεργία στις 18 Φεβρουαρίου μια σειρά Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, αλλά και η ΑΔΕΔΥ. Καλούμε τα Σωματεία της περιοχής μας να ζητήσουν άμεσα συνεδρίαση του ΕΚΡ και προκήρυξη απεργίας στις 18 Φεβρουαρίου.

6 Φεβρουαρίου 2020 Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου