Ρεπορτάζ

Τα σχέδια της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση σεισμών και πυρκαγιών

Πέρασαν κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, τα Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για σεισμούς και πυρκαγιές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Και τα δύο εισηγήθηκε ο κ. Θανάσης Δρόσος, Προϊστάμενος Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας ΠΝΑι.
Αναλυτικότερα:
Α. Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την εκδήλωση Σεισμών της Π.Ν.Αι:
Β. Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την εκδήλωση Δασικών Πυρκαγιών της Π.Ν.Αι.
Και για τα δύο Σχέδια, η ΠΝΑΙ θα κληθεί να ολοκληρώσει το σχεδιασμό Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων ή των Συνεπειών εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών.
Ο βασικός σκοπός των Σχεδίων, είναι η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκομένων οργανικών μονάδων της ΠΝΑΙ για:
• Την υλοποίηση προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων πολιτικής προστασίας, οι οποίες θα συμβάλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και μέσων της ΠΝΑΙ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και στην άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών ή πλημμυρικών φαινομένων
• Την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών ή πλημμυρικών φαινομένων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους και πραγματοποίηση δράσεων που έχουν ως σκοπό την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της ΠΝΑΙ.

Σκοπός/Στόχοι/Ανάλυση Κινδύνου/Ιδέα
Επιχειρήσεων
Σκοπός είναι η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων Φορέων σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο,όπως περιγράφεται ανωτέρω και προσδιορίζονται οι αντικειμενικοί στόχοι που είναι:
• Προσδιορισμός ρόλων και αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκομένων οργανικών μονάδων της ΠΝΑΙ σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο και σε όλες τις φάσεις κινητοποίησης του συστήματος Πολιτικής Προστασίας.
• Συντονισμένη δράση των εμπλεκομένων εκ της αποστολής τους Φορέων στην υποστήριξη του έργου της καταστολής των δασικών πυρκαγιών που αποτελεί ευθύνη του Πυροσβεστικού Σώματος, συμπεριλαμβανομένης και της αναγγελίας για την έγκαιρη κινητοποίηση του μηχανισμού με στόχο τον έλεγχο των επεισοδίων δασικών πυρκαγιών σε αρχικό στάδιο.
• Συντονισμένη δράση των εμπλεκομένων οργανικών μονάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών ή Πλημμυρικών Φαινομένων και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών τους.

Οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών ή Πλημμυρικών Φαινομένων είναι οι ακόλουθες:
• Η αποσαφήνιση των ρόλων και των αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκομένων οργανικών μονάδων της ΠΝΑΙ ανά δράση, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο
• Η αναθεώρηση – επικαιροποίηση – εναρμόνιση σχεδίων πολιτικής προστασίας των εμπλεκομένων οργανικών μονάδων της ΠΝΑΙ σύμφωνα με τα σχέδια και σύνταξη ή επικαιροποίηση των αντίστοιχων μνημονίων ενεργειών
• Ο προσδιορισμός του ανθρώπινου δυναμικού και μέσων που δύναται να διατεθούν σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πυρκαγιών ή πλημμυρικών φαινομένων.

• Η εξασφάλιση ετοιμότητας όλων των επιχειρησιακά εμπλεκομένων οργανικών μονάδων της ΠΝΑΙ σε κάθε στάδιο επιχειρήσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου