Η Άγκυρα προκαλεί και πάλι, αφού ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα αναγγέλλοντας στρατιωτικές ασκήσεις στην Ικαρία, την Πάτμο και τη Λέσβο «παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς τους» σύμφωνα με τις συνθήκες Λωζάνης και των Παρισίων!

Η Τουρκία για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, εκδηλώνει την επιθετικότητά της με αυτόν τρόπο. Ο σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε δύο Navtex στις 4 Μαΐου με τις οποίες εγκαλεί την Ελλάδα επειδή έχει προγραμματίσει στρατιωτικές ασκήσεις σε Ικαρία, Πάτμο και Λέσβο.

Οι ασκήσεις βέβαια στην Ικαρία στις 7 Μαΐου και στη Λέσβο στις 5 και Mαΐου –που έχουν προαναγγελθεί από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού– θα γίνουν κανονικά.

Όπως κανονικά θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και η μεγάλη άσκηση «Καταιγίδα» του Πολεμικού Ναυτικού σε ολόκληρο το Αιγαίο και με ανάπτυξη όλου του Ελληνικού Στόλου. Πρόκειται για μία εξέλιξη που είναι πρόδηλο ότι έχει εκνευρίσει την Άγκυρα η οποία δεν θα πραγματοποιήσει την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»…

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα με παρόμοιες Νavtex oι Τούρκοι ισχυρίζονταν και τότε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης και το «αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών Αν.Αιγαίου» επειδή επρόκειτο να κάνει ασκήσεις σε Αγ.Ευστράτιο, Ψαρά, Σαμοθράκη και Λέσβο.

Η Τουρκία πάντως παγίως εγείρει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι διατυπωμένος στον επίσημο κατάλογο του τουρκικού ΥΠΕΞ με τις διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας. Από καιρού εις καιρόν η τουρκική ηγεσία επαναφέρει αυτόν τον ισχυρισμό.

Το γεγονός όμως ότι η Άγκυρα επιλέγει και επιμένει να τον φέρνει ξανά στον προσκήνιο, σ’αυτή τη χρονική συγκυρία, φανερώνει ότι πρόθεσή της είναι να κλιμακώσει την προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Η Άγκυρα μπορεί να επιδιώκει και πάλι να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις. Ξεχνάει όμως πως σε ό,τι αφορά τα νησιά Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας, η συνθήκη της Λωζάνης πουθενά δεν προβλέπει καθεστώς αποστρατιωτικοποίησής τους.

Επίσης, η τουρκική ηγεσία παραβλέπει – όπως επισημαίνει το ελληνικό ΥΠΕΞ – ότι η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που η Τουρκία παραβιάζοντας κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο».

Πηγή: in.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ