Οι ανεξέλεγκτες χωματερές, οι οποίες αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» για το νησί της Ρόδου, ήταν το θέμα αιχμής της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου, που πραγματοποιήθηκε χτες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του αντιδημάρχου κ. Αγαπητού Πάλλα, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι του Στρατού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Δασών, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της ΔΕΥΑΡ, εκπρόσωποι εθελοντικών σωματείων και συλλόγων και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Πάλλας υπογράμμισε πως «η παρατεταμένη ανομβρία που εμφανίζεται στην Ρόδο, μας ανησυχεί και ίσως να δημιουργήσει προβλήματα. Είναι η κατάλληλη περίοδος για να συζητήσουμε τις προτάσεις μας ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου» είπε, εξαίροντας την επιτυχή αντιμετώπιση των πυρκαγιών από όλες τις υπηρεσίες, σώματα ασφαλείας, αρχές κ.λπ. πάντα υπό την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής και σε συντονισμένες ενέργειες.
Ο κ. Πάλλας ζήτησε να υπάρχουν λίστες με ονόματα όλων των χειριστών μηχανημάτων και εθελοντικών ομάδων για να βρίσκονται όλοι σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή.
Είπε ακόμη, ότι «από την προσεχή Τετάρτη ξεκινούν εργασία 40 άτομα που θα βοηθήσουν στην πυροπροστασία, με δίμηνες συμβάσεις κάτι που θα συμβάλει στην προσπάθεια πρόληψης εκτάκτων αναγκών».
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του διοικητή της Πυροσβεστικής, αντιπύραρχου κ. Ιωάννη Τσιτσικά ο οποίος επικεντρώθηκε στο μεγάλο πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών:
«Αποτελεί ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα για το νησί της Ρόδου καθώς από εκεί ξεκινούν οι περισσότερες πυρκαγιές. Αυτό το φαινόμενο κάποτε πρέπει να ελεγχθεί και να σταματήσει. Τις ελέγχουμε συνεχώς, αλλά δεν σταματούν. Δυστυχώς, αυξάνονται και εμφανίζονται συνεχώς και νέες. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε πάντα έτοιμοι και αξιόμαχοι για οτιδήποτε συμβεί. Βεβαίως, τα μέσα που έχουμε δεν είναι πολλά. Τα οχήματα αντιμετωπίζουν έλλειψη σε συντηρήσεις ενώ απαιτείται η συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου. Όσον αφορά το οδικό δίκτυο δεν είναι το πρόβλημα στο νησί. αλλά με την έλλειψη συντήρησης, δεν θα είναι προσβάσιμοι. Αν δεν μπει η…. μπότα του πυροσβέστη, δεν πρόκειται να σβήσει καμία φωτιά» όπως είπε.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και εκπρόσωπος της 95 ΑΔΤΕ που δήλωσε πως ο Στρατός είναι πάντα έτοιμος σε κάθε έκκληση ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ.
Τον προβληματισμό της εξέφρασε η κα Μίκα Κιότου, από την Διεύθυνση Δασών η οποία τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η υπηρεσία μας είναι εδώ, έτοιμη για ό,τι χρειαστεί. Ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια για προσλήψεις. Μας έχουν δώσει 24.000 ευρώ για να καλύψουμε την Ρόδο, την Κω και την Κάρπαθο και να κάνουμε καθαρισμούς σε δασικούς δρόμους (τα οποία δεν θα έχουμε λάβει ακόμη…) Καταλαβαίνετε ότι για την φετινή περίοδο, όχι μόνον δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα κονδύλια, αλλά δεν θα κάνουμε και προσλήψεις.
Άπαντες ωστόσο, συμφώνησαν ότι «η πρόληψη είναι το παν» και πως πάντα με την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής θα συντονίζονται όλοι όσοι συμμετέχουν σε έκτακτες ανάγκες.
Να σημειωθεί πως όσον αφορά το ζήτημα που έθιξε ο κ. Τσιτσικάς με τις ανεξέλεγκτες χωματερές, ο αντιδήμαρχος κ. Πάλλας δεσμεύτηκε πως θα ξεκινήσουν ακόμη πιο εντατικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του Δήμου Ροδου, αν και όπως τόνισε επαφίεται στην ευαισθητοποίηση του πολίτη, καθώς όσο κι αν τις καθαρίζουν, δημιουργούνται καινούργιες και αποτελούν «βόμβες» σε όλο το νησί.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ