Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Αμφιθέατρο Δελφοί», του ξενοδοχείου «Rodos Palace», έγινε το βράδυ της Πέμπτης, 3 Μαΐου, η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Καρδιολογίας, βουλευτή Δωδ/σου και αντ/δρου της Βουλής κ. Δημ. Κρεμαστινού «Τώρα νικάμε τις καρδιοπάθειες».
Για το βιβλίο μίλησαν οι κ.κ. Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης, καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ και ο Ρόδιος καρδιολόγος Ανδρέας Κούκουλας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην μέχρι τώρα επιστημονική πορεία του κ. Κρεμαστινού, εκθειάζοντας τόσο το έργο του, όσο και την προσωπικότητά του, καθώς μάλιστα είχαν ίδιες εμπειρίες.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Γ. Ζαχαριάδης.
Χαιρετισμό απηύθυνε προηγουμένως ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος έκανε μια αναδρομή στην όλη πορεία του κ. Κρεμαστινού, ως ακαδημαϊκού, αλλά και πολιτικού δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο έργο που επιτέλεσε ως υπουργός Υγείας και ως βουλευτής Δωδ/σου. Άλλωστε δικό του έργο είναι το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Ο κ. Ηλιοδρομίτης, και αυτό είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του κ. Κρεμαστινού, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εμπειρία του ως ιατρού του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και στην διεθνή αναγνώριση που ετύγχανε και τυγχάνει μέχρι σήμερα.
Το βιβλίο του κ. Δημ. Κρεμαστινού «Τώρα νικάμε τις καρδιοπάθειες» είναι το τρίτο στη σειρά μετά τα βιβλία «Αναζητώντας τα μυστικά της καρδιάς» και «Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες». Έτσι, ο αναγνώστης θα μπορέσει να αντιληφθεί το τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο της καρδιολογίας.
Έχει μεγάλη σημασία αυτό που επισημαίνει ο κ. Κρεμαστινός εν κατακλείδι στο βιβλίο του: “Ακράδαντα πιστεύω ότι το να γνωρίζει παράλληλα με τον γιατρό και ο κάθε άνθρωπος, το πώς μπορεί να προφυλαχθεί από την πρώτη αιτία θανάτου του ανθρώπου, δηλαδή τις καρδιοπάθειες, συνιστά βασική υποχρέωσή του».
Το παρών έδωσε σχεδόν όλη η… Ρόδος, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι και αντιπεριφερειάρχες, γιατροί, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Χρήστος Μαντάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος, η κα Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού, στελέχη του Πασόκ όπως ο κ. Νίκος Ζωίδης, ο κ. Γιάννης Παρασκευάς, ο κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, ο κ. Βασίλης Παπανικόλας, ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ (και καρδιολόγος κ. Παύλος Μπακίρης), ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κώστας Σαρής, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου που έσπευσε να παραστεί στην εκδήλωση.
Μιλώντας στην «δημοκρατική» ο κ. Κρεμαστινός, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Aυτό που έχει σημασία είναι να δίνουμε όλοι μας την δέουσα προσοχή για να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες έγκαιρα. Ιδιαίτερα, άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό με την καρδιά, πρέπει να ελεγχουν συστηματικά την κατάσταση της υγείας τους από πολύ νεαρή ηλικία ακόμη και από πριν τα 25 τους χρόνια. Ωστόσο, μπορούμε να χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που υπάρχουν σήμερα με θεραπείες, φάρμακα και κ.λπ. αλλά να αποφεύγουμε τις επεμβάσεις που γίνονται –πολλές φορές- προληπτικά με στόχο να μην πάθουμε κάτι στο άμεσο μέλλον. Αυτό δεν βοηθά καθόλου. Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα. Oι επεμβάσεις γίνονται όταν εμφανιστεί το πρόβλημα. Η πρόβλεψη και η πρόληψη μπορεί να γίνει με φαρμακευτική θεραπεία και να ξεκινάει προτού εμφανιστεί το πρόβλημα. Το να προσφεύγουμε σε επεμβάσεις προληπτικά, αποτελεί ένα τεράστιο ιατρικό λάθος».
Ο καθηγητής υπογράμμισε πως στο πλαίσιο της πρόληψης σε πρωτογενές στάδιο είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την υγεία μας, την διατροφή μας, να ακολουθούμε πρόγραμμα στον τρόπο ζωής μας με άσκηση, να αποφεύγουμε το αλκοόλ, τσιγάρο, στρές κ.λπ.
«Αυτό αποτελεί πρόληψη σε πρωτογενή βαθμό. Σε δεύτερο βαθμό τα άτομα που έχουν βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό πρέπει να εξετάζονται και να αρχίζουν θεραπεία με φάρμακα κι εάν και εφόσον φτάσει η ώρα της επέμβασης, να προσφεύγουν σε αυτό» όπως ανέφερε.
«Όλοι πρέπει να ξεκινήσουμε από τα….γνωστά. Όχι κάπνισμα, μακριά από παχυσαρκία, όχι κακή διατροφή, προτίμηση στην μεσογειακή διατροφή με λάδι, φρούτα και λαχανικά και όσοι έχουν βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό να ξεκινούν εξετάσεις από νωρίς –ακόμη κ από τα 20 – 25 χρόνια».
Ο κ. Κρεμαστινός, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα εντυπωσιαμένος και ικανοποιημένος από την προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση που έγινε στο Ρόδος Παλάς, ενώ τόνισε πως επόμενος σταθμός για την παρουσίαση του βιβλίου θα είναι τα Χανιά της Κρήτης.

Η επιστημονική σταδιοδρομία του Δημήτρη Κρεμαστινού συνοπτικά:
• Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Αθηνών (MD, PHD, FACC, FESC, MASE)
• Εκλεγµένο µέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδηµίας Επιστηµών και Τεχνών
• Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας 2003-2005 και 2009-2011
• 2007-2008: Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
• 2003-2009: ∆ιευθυντής της Β’ Πανεπιστηµιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Πανεπιστηµιακό Γενικό Νοσοκοµείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»
• 1986-1993: ∆ιευθυντής του Καρδιολογικού Τµήµατος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκοµείο Αθηνών
• 1993-2003: ∆ιευθυντής Β’ Καρδιολογικού Τµήµατος Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου
• 1993-1996: Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
• 2009-2012: Πρόεδρος ∆ιαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
• 2015-σήµερα: Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ