Τη Λαμπρή βδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεγάλη εκστρατεία καθαρισμού των παραλιών με πρωτοβουλία του Δήμου Ρόδου και σε συνεργασία με την κοινοπραξία των ομπρελάδων. Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Σάββας Διακοσταματίου, οι διαδικασίες για την εκμίσθωση των παραλιών σε ιδιώτες ολοκληρώθηκαν μόλις την 31η Μαρτίου και μέχρι τότε δεν ήταν εφικτή η οποιαδήποτε παρέμβαση.
Μπορεί βέβαια φέτος οι πλειστηριασμοί των πόστων των ομπρελάδων να έγιναν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, λόγω της πρόωρης έναρξης της σεζόν, δεν κατέστη ωστόσο και πάλι εφικτός ο ευπρεπισμός των παραλιών πριν φτάσουν στο νησί οι πρώτοι επισκέπτες.
“Ο διαγωνισμός παραχώρησης των παραλιών για τις οποίες είναι υπεύθυνος ο Δήμος Ρόδου ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου. Στις 18 και 19 Απριλίου θα ολοκληρωθούν οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί που θα κάνει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Έπρεπε να ολοκληρωθούν πρώτα οι διαγωνισμοί αυτοί πριν ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στις παραλίες. Την άλλη εβδομάδα λοιπόν με πρωτοβουλία του Δήμου και σε συνεργασία με την κοινοπραξία των ομπρελάδων, θα γίνει μία μεγάλη εκστρατεία καθαρισμού που θα ανακοινώσουμε τη Λαμπρή Τρίτη. Αυτές οι παρεμβάσεις θα είναι φιλικές προς την παραλία και εν γένει προς το περιβάλλον. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι κάποιες παραλίες, όπου υπάρχει παρουσία τουριστών, έχουν συγκεκριμένες ανάγκες. Εκεί θα παρέμβουμε με ακτοκαθαριστή. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε βέβαια άλλα μηχανήματα. Παρόλο που δεν είναι δικό μου αντικείμενο αυτό, θέλω να καλέσω τους συμπολίτες μας να σταματήσουν να πετούν απορρίμματα στις παραλίες και να επιπλήττουν όσους βλέπουν να το κάνουν», δήλωσε ο κ. Διακοσταματίου στη «δημοκρατική».

Άλλος βασικός λόγος που δεν επιτρέπει την προετοιμασία των παραλιών από νωρίς είναι ο κίνδυνος για την εκδήλωση νοτιάδων που θα δημιουργούσαν και πάλι πρόβλημα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Διακοσταματίου, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: “Λάβετε υπόψη ότι ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να σημειωθούν νοτιάδες που θα ξαναβγάλουν στις παραλίες σκουπίδια, κλαδιά και οτιδήποτε άλλο. Αν βέβαια στο μεταξύ ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους οι ομπρελάδες, ή όσοι έχουν πάρει το προτιμησιακό δικαίωμα, θα είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό των πόστων τους.
Για δύο λόγους οι παραλίες δεν παραμένουν καθαρές. Ο ένας είναι οι νοτιάδες και ο άλλος είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Οφείλω να ομολογήσω ότι τους χειμερινούς μήνες, ίσως να ήταν καλό να υπήρχε κάποιος άνθρωπος ο οποίος να παρακολουθεί τις συνέπειες των νοτιάδων ώστε στη συνέχεια τα συνεργεία να παρεμβαίνουν όπου υπάρχει πρόβλημα. Αυτό βέβαια, επαναλαμβάνω ότι δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Θα πρέπει να επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες”.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ