Συνεντεύξεις

Δημήτρης Τσίκκης: «Το έργο της δημοτικής αρχής του Αντώνη Καμπουράκη, είναι πετυχημένο»

Επιτυχημένη από κάθε άποψη, θεωρεί την θητεία του κ. Αντώνη Καμπουράκη στον Δήμο Ρόδου (και με το δεδομένο της κακής συγκυρίας της διετούς υγειονομικής κρίσης που κλήθηκε να αντιμετωπίσει) ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης. Σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» μιλάει για τις επικείμενες εκλογές, για την εμπειρία του στην Αυτοδιοίκηση και κυρίως για τις δύο δημοτικές επιχειρήσεις (ΔΕΣ ΡΟΔΑ και ΔΕΥΑΡ) τις οποίες θεωρεί ‘αγαπημένες’ αφού έχει ασχοληθεί προσωπικά κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών.

• Κύριε Τσίκκη, έχουν μείνει λίγοι μήνες μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αν και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις εθνικές, που προηγούνται. Θα ήθελα ένα σχόλιο για την πορεία της δημοτικής αρχής του κ. Αντώνη Καμπουράκη, μέχρι την αναμέτρηση του προσεχούς Οκτωβρίου.
Θεωρώ ότι η θητεία του κ. Αντώνη Καμπουράκη, είναι πολύ πετυχημένη –και με το δεδομένο της κακής συγκυρίας της υγειονομικής κρίσης. Μην ξεχνάμε ότι αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2019 και μετά από ακριβώς πέντε μήνες, ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού και το πρώτο λοκντάουν στην Ελλάδα. Η υγειονομική κρίση χτύπησε όλο τον πλανήτη και φυσικά, την χώρα μας. Ωστόσο, εμείς σαν δημοτική αρχή, καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε την κρίση και τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν και να κάνουμε πράγματα που δεν είχαν γίνει μέχρι πρότινος.
Κατ’ αρχάς, καταφέραμε και βάλαμε μια τάξη στα οικονομικά. Καταφέραμε, πολλά έργα τα οποία είχαν σταματήσει για πολλούς λόγους, να ξεκινήσουν και να συνεχιστούν. Ακούγεται και λέγεται ότι τα έργα που έγιναν ήταν της προηγούμενης δημοτικής αρχής, του Φώτη Χατζηδιάκου. Ισχύει αυτό. Όμως, κατάφερε να τα «βαλτώσει» το 2019. Κι αυτό δεν είναι μομφή προς την προηγούμενη δημοτική αρχή (της οποίας υπήρξα και μέλος). Όταν ξεκίνησαν οι εκλογές, άφησαν πίσω τον προγραμματισμό του Δήμου Ρόδου. Κατόπιν, ήρθαμε εμείς και δώσαμε λύσεις. Τακτοποιήσαμε πολλά θέματα. Π.χ. εκκρεμότητες που αφορούσαν τον ΕΦΚΑ, για τον Δήμο, για τις επιχειρήσεις του κ.λπ.
Βρήκαμε ένα ταμείο, το οποίο ναι μεν είχε χρήματα (όπως έλεγαν είχε 40 εκ. ευρώ, από τα οποία, όμως, ο Δήμος χρωστούσε τα 30 εκ. ευρώ). Εμείς φτάσαμε σε σημείο να έχουμε ξεκινήσει τις πληρωμές και τακτοποιήθηκαν, αφενός πολλοί εργολάβοι, καθώς και οφειλές προς το Δημόσιο.
Τα χρέη στον ΕΦΚΑ ήταν περίπου 11 εκ. ευρώ που έπρεπε να διακανονιστούν, στην ΔΕΣ ΡΟΔΑ ήταν περίπου 250.000 ευρώ.
Συνεπώς, θεωρώ ότι το έργο της δημοτικής αρχής του Αντώνη Καμπουράκη, είναι πετυχημένο. Μην ξεχνάτε ότι τόσο μέσα στο 2021 όσο και στο 2022, καταφέραμε και εντάξαμε έργα σε διάφορα προγράμματα όπως το ‘Αντώνης Τρίτσης’ τα οποία ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Αν λοιπόν πρέπει να υπολογίσουμε τα χρήματα που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει αυτή η δημοτική αρχή χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψει ούτε ένα ευρώ, είναι άνω των 30 εκ. ευρώ –τουλάχιστον.
• Μέχρι σήμερα πάντως, παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις, διαπιστώνουμε ότι παρά τις συνεχείς προσπάθειες, δεν έχει συγκροτηθεί ένας ισχυρός πόλος που θα τεθεί απέναντι στον κ. Αντώνη Καμπουράκη. Και αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα που απασχολεί τόσο εκείνους που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και όσους θέλουν να συμμετέχουν. Τι λέτε γι αυτό;
Απέναντι σε έναν ισχυρό αντίπαλο, είναι λογικό να μην μπορεί να υπάρξει κάποιος αξιόλογος αντίπαλος. Και όταν λέω αξιόλογος, δεν αποτελεί μομφή προς τους υποψηφίους για τον Δήμο Ρόδου. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί, επαληθεύει αυτό που προανέφερα. Ότι δηλαδή, η περίοδος με τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε τόσο αναλαμβάνοντας σαν νέα δημοτική αρχή, όσο και εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης που ξέσπασε, είναι πολύ πετυχημένη. Συνεπώς, δύσκολα θα βρεθεί αντίπαλος ο οποίος θα ικανοποιήσει τον δυσαρεστημένο δημότη.
Υπάρχουν δυσαρεστημένοι δημότες, το γνωρίζουμε αυτό. Δεν λέμε ότι τα κάναμε όλα τέλεια (!). Θεωρούμε όμως, πως κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν και το καλύτερο –υπό τις παρούσες συνθήκες.
• Διατελέσατε πρόεδρος της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και μετά, επανήλθατε στην ΔΕΥΑΡ. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις δύο αυτές θέσεις και τα καθήκοντά σας.
Να ξεκινήσω από την ΔΕΣ ΡΟΔΑ, διότι εκεί με τοποθέτησε αρχικώς, ο δήμαρχος. Δεν σας κρύβω, ότι στενοχωρήθηκα –αφού ήθελα εξ αρχής να έρθω στην ΔΕΥΑΡ. Όμως, η απόφαση του δημάρχου αποδείχθηκε ότι ήταν σωστή. Μου είχε πει: «Εκεί θα προσφέρεις περισσότερα».
Βρήκα μια επιχείρηση, η οποία λειτουργούσε, τυπικά. Και αυτό δεν είναι μομφή προς τον τότε, προκάτοχο –ο οποίος, σημειωτέον, επανήλθε τώρα (!). Κι εκεί εκμεταλλευτήκαμε την κρίση και την ευκαιρία που μας δόθηκε, να έχουμε χρόνο, να σχεδιάσουμε, να προγραμματίσουμε και να προχωρήσουμε. Ανανεώσαμε σχεδόν το 60% του στόλου, καταφέραμε και είναι η πρώτη δημοτική επιχείρηση που θα αποκτήσει ηλεκτρικά λεωφορεία, καταφέραμε και μετατρέψαμε το κτήριο το πρώτο (σε ολόκληρο τον Δήμο) που είναι αυτόνομο από ηλεκτρικής άποψης. Καταφέραμε και εγκαθιδρύσαμε (με απόφαση του δημάρχου κ. Καμπουράκη) την ηλεκτροκίνηση μέσα στην Μεσαιωνική Πόλη –μια από κοινού δράση με σχεδιασμό του αντιδημάρχου κ. Στέφανου Δράκου. Είναι μια πολύ πετυχημένη, δωρεάν υπηρεσία. Ακόμη και στην Ιταλία που διαθέτει μεσαιωνική πόλη, η υπηρεσία αυτή δεν είναι δωρεάν…
Να έρθουμε τώρα στην ΔΕΥΑΡ. Η μεγάλη μου αγαπημένη, η δεύτερη αγαπημένη επιχείρηση. Δεν ξεχωρίζω καμία. Αυτό που μπορείς να ξεχωρίσεις, είναι ο χρόνος που πρέπει να αφιερώσεις. Η ΔΕΥΑΡ απαιτεί πολύ χρόνο. Έχει να κάνει με όλο το νησί, με κάθε χωριό, με κάθε νοικοκυριό, με κάθε επιχείρηση. Και όπως καταλαβαίνετε, το νερό είναι το πιο πολύτιμο και πιο αναγκαίο αγαθό. Βέβαια, όταν ήρθα βρήκα μια δημοτική επιχείρηση αλλαγμένη, ‘αποδεκατισμένη’, όσον αφορά στο προσωπικό. Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα, είναι γεγονός πως από τα 360 άτομα που θα έπρεπε να έχει η ΔΕΥΑΡ στο οργανόγραμμά της, αυτή την στιγμή το ενεργό προσωπικό είναι μόλις 164 άτομα. Κι αυτό γιατί αποχώρησαν (αναγκαστικά) λόγω της σχετικής δικαστικής απόφασης, 55 εργαζόμενοι που προέρχονται από τις πρώην ΔΕΥΑ Αρχαγγέλου και Ιαλυσού ενώ συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 20 άτομα, μέσα στο 2022 και αναμένουμε, τουλάχιστον 15 ακόμη άτομα να αποχωρήσουν μέσα στο 2023. Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε συνολικά περίπου 90 άτομα μέχρι το τέλος του έτους. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη λύση και είναι αδύνατο να γίνουν προσλήψεις. Ο μόνος τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε αυτό είναι να δίνουμε υπηρεσίες ‘outsourcing’ σε εξωτερικούς εργολάβους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κόσμο χωρίς νερό σε περίπτωση βλάβης σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Πάντως, για να επανέλθω στην αναφορά μου, διαπίστωσα ότι τα προβλήματα ήταν τα ίδια (όπως το 2014 και το 2015). Κι αυτό γιατί η ΔΕΥΑΡ είναι ένας ‘ζωντανός οργανισμός’ που συνεχώς πρέπει να επεκτείνεται, να παρέχει νερό και ποιοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες. Σίγουρα, αντιμετωπίσαμε λόγω της λειψυδρίας αρκετά προβλήματα πέρσι το καλοκαίρι, αλλά θεωρώ ότι τα περισσότερα, λύθηκαν. Θεωρώ πάντως ότι ο σχεδιασμός που κάναμε από τον περασμένο Αύγουστο κι έπειτα, και με τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή της Λίνδου, στα Λοθιάρικα της Λάρδου και στους Πεύκους, θα λυθεί κατά το 99% το πρόβλημα της διανομής του νερού, εκεί. Εκ παραλλήλου, περιμένουμε την β’ φάση του αγωγού από το Φράγμα του Γαδουρά, που το έχει αναλάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Όλα αυτά, σημαίνουν ότι θα έχουμε απρόσκοπτη παροχή νερού και δεν θα υπάρχουν πλέον προβλήματα για τα επόμενα χρόνια.
Αυτή την στιγμή, αναβαθμίζουμε τα δίκτυά μας, για να μπορούμε να διανείμουμε το νερό. Γιατί αν δεν κάναμε αυτές τις παρεμβάσεις, δεν θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε.
• Για να κλείσουμε, θα είστε ξανά υποψήφιος με τον κ. Αντώνη Καμπουράκη; Με την ευκαιρία να μου σχολιάσετε και τις μεταγραφές.
Εννοείται! Έχουμε ξεκινήσει δυναμικά και όπως βλέπετε, υπάρχει ήδη μεγάλος συνωστισμός, στο ψηφοδέλτιο. Είναι λυπηρό να βλέπεις, να… τρώνε τις σάρκες τους στην απέναντι μεριά, αλλά τελικά ενδυναμώνεται η παράταξη Καμπουράκη. Δεν ξέρω ποιος θα είναι αντίπαλός του, προσωπικά θα είμαι δίπλα του και μπροστάρης στην νέα του προσπάθεια.
Και να προσθέσω ότι αυτούς τους μήνες που οδεύουμε προς τις εκλογές, η δημοτική αρχή έχει θέσει ως προτεραιότητα, την καθημερινότητα του δημότη. Είναι ο πρώτος στόχος –και φυσικά, εκ παραλλήλου, τα μεγάλα έργα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου