Συνεντεύξεις

Βασίλης Υψηλάντης: «Σταθερός προσανατολισμός της Ν.Δ. είναι η αυτοδύναμη και περήφανη πορεία της»

«Στα Δωδεκάνησα, έγιναν πολλά και προγραμματίζονται να γίνουν ακόμα περισσότερα. Μαζί όμως με την τεράστια αυτή προσπάθεια της κυβέρνησής μας, θεωρώ ότι απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της νησιωτικότητας και στήριξης των κατοίκων των νησιών μας», δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνεντευξη στην «δημοκρατική» ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Υψηλάντης.
Ο κ. Υψηλάντης, έχει έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα, τιμήθηκε από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, στη θέση του κοσμήτορα της Βουλής, του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αλλά και με την συμμετοχή του, ως ο πρώτος Δωδεκανήσιος βουλευτής, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, στην προκαταρκτική επιτροπή για τον Παπαγγελόπουλο και στην εξεταστική για τα ΜΜΕ. Επιπλέον, έχει συνεχή παρουσία τστην πολιτική ζωή του τόπου μας και όχι μόνον, εδώ και πολλά χρόνια.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, υπογραμμίζοντας πως «Η πρώτη Κυριακή των εκλογών είναι κρίσιμη διότι θα αποτελέσει το πρόκριμα της αυτοδυναμίας αλλά και της σειράς εκλογής των βουλευτών που επιθυμεί η πλειοψηφία του λαού μας», ενώ εκτιμά ότι, όπως το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019, στα Δωδεκάνησα, έδωσε ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία στην Νέα Δημοκρατία, αυτό θα επαναληφθεί και σε αυτές τις εκλογές.

• Κύριε Υψηλάντη, αν και ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη προκηρύξει επίσημα τις εθνικές εκλογές, όλα δείχνουν ότι θα διενεργηθούν τους επόμενους μήνες. Θα ήθελα την εκτίμησή σας για τη Ν.Δ. Θα έχει αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή;
Η απλή αναλογική είναι το εκλογικό σύστημα που δεν κατοχυρώνει ούτε κυβερνησιμότητα, ούτε πολιτική σταθερότητα. Και αυτή ήταν η επιλογή ΣΥΡΙΖΑ για τη χώρα μας. Με πλήρη ελαφρότητα και αδιαφορία για τις όποιες εξελίξεις, κυρίως για τρομακτικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας της πολυδιάσπασης που επιφέρει αυτό το εκλογικό σύστημα. Σταθερός προσανατολισμός της ΝΔ είναι η αυτοδύναμη και περήφανη πορεία της. Αυτονόητο παρεπόμενο η πρώτη Κυριακή να βρει τη χώρα σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Θα είναι όμως τόση η δυναμική, που με βεβαιότητα θα καταγραφεί, ώστε βάσιμα να προσδοκούμε ότι την δεύτερη εκλογή θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συνεπώς και η πρώτη Κυριακή των εκλογών είναι κρίσιμη διότι θα αποτελέσει το πρόκριμα της αυτοδυναμίας αλλά και της σειράς εκλογής των βουλευτών που επιθυμεί η πλειοψηφία του λαού μας.


• Ο νομός Δωδεκανήσου θα έχει και πάλι ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση; Πιστεύετε ότι δικαιώθηκε η επιλογή των συμπατριωτών μας στο πρόσωπό σας εκλέγοντάς σας ακόμα μια φορά στο αξίωμα του βουλευτή Δωδεκανήσου;
Το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019, στα Δωδεκάνησα, έδωσε δύναμη και ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία στην Νέα Δημοκρατία. Το ίδιο πιστεύω ότι θα επαναληφθεί και στις εκλογές 2023. Νομίζω ότι αυτή είναι και η λογική συνέπεια της σύγκρισης των δύο περιόδων διακυβέρνησης. Των Τσίπρα – Καμμένου από την μια και του Κυριάκου Μητσοτάκη από την άλλη. Αλλά μιλώντας και για την προσωπική κοινοβουλευτική μου δραστηριότητα πιστεύω ότι δικαίωσα τις προσδοκίες των συμπατριωτών μου. Με έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα, τιμήθηκα από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, στη θέση του κοσμήτορα της Βουλής, του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αλλά και συμμετείχα, ως ο πρώτος Δωδεκανήσιος βουλευτής, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, στην προκαταρκτική επιτροπή για τον Παπαγγελόπουλο και στην εξεταστική για τα ΜΜΕ. Με πλέον από 70 ομιλίες στην Ολομέλεια, εκατοντάδες ώρες ενεργούς και παρεμβατικής παρουσίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, πάνω από 150 προσωπικές ενέργειες κοινοβουλευτικού ελέγχου και σθεναρή εκπροσώπηση της Βουλής των Ελλήνων, ως επικεφαλής αντιπροσωπειών μας σε διεθνή φόρα. Μαζί με την πλούσια αυτή κοινοβουλευτική παρουσία θα προσθέσω τη διαρκή μου κινητικότητα σε όλα τα νησιά μας και στις προσπάθειές μου για την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων που μου υποβλήθηκαν αυτά τα χρόνια από τους συμπατριώτες μας. Με γνώση, ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα πιστεύω ότι έδρασα και συνέβαλα στην εδραίωση της Ν.Δ. Όλα αυτά με κάνουν να κοιτώ υπερήφανα στα μάτια όλους τους συμπατριώτες μας και να ζητώ και πάλι να με τιμήσουν με την ψήφο τους.
• Κατά την άποψή σας, η κυβέρνηση της Ν.Δ. έδωσε λύσεις στα προβλήματα των νησιών μας, στην διάρκεια της θητείας της;
Η τετραετία που πέρασε σημαδεύτηκε από πρωτόγνωρες κρίσεις που συνετάραξαν την ανθρωπότητα. Η υγειονομική, με την πανδημία του κορωνοϊού, η εθνική, με τις προσπάθειες εργαλειοποίησης, από την Τουρκία, των μεταναστών και των προσφύγων, ο πόλεμος στην Ουκρανία. Υπήρξε από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μεγάλη στήριξη στην κοινωνία, στις παραγωγικές και εργασιακές δυνάμεις της χώρας, έγινε ένα θαύμα στο χώρο της ψηφιακής διακυβέρνησης και δίνουμε πολύπλευρες μάχες αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων. Στην δύσκολη αυτή συγκυρία υπήρξαν δραστικές μειώσεις σε φόρους και εισφορές και επιδοτήθηκαν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού για να αντέξουν στις δύσκολες συγκυρίες. Παρόλα αυτά και τα νησιά μας δεν αφέθηκαν στην τύχη τους. Αντιθέτως, ισχυροποιήθηκαν οι συγκοινωνίες, ενισχύθηκαν οι υποδομές και έγιναν σπουδαία έργα και εντάσσονται και πολλά στο ταμείο ανθεκτικότητας και σε άλλα προγράμματα όπως το «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», ενώ πρωτοπορούν στον περιβαλλοντικό μετασχηματισμό της χώρας. Θέλω επίσης να τονίσω ότι οργασμός έργων υπάρχει σε όλα τα νησιά, ενώ ισχυροποιήθηκε η εκπαιδευτική και πολιτιστική ζωή πολλών από αυτά. Παραδειγματικά θα αναφέρω την ίδρυση του Τμήματος Μηχανικών στην ΑΕΝ Καλύμνου αλλά και την λειτουργία του μεταπτυχιακού τμήματος του ΠΑΔΑ στην Κω που έγινε με προσωπική μου φροντίδα.


• Ποιο ή ποια είναι τα καυτά ζητήματα της περιοχής μας, που πρέπει να αναδειχθούν από την επόμενη κυβέρνηση;
Στα Δωδεκάνησα, όπως προείπα, έγιναν πολλά και προγραμματίζονται να γίνουν ακόμα περισσότερα. Μαζί όμως με την τεράστια αυτή προσπάθεια της κυβέρνησής μας, θεωρώ ότι απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της νησιωτικότητας και στήριξης των κατοίκων των νησιών μας, με την εκπόνηση προγράμματος για την εφαρμογή ειδικών νησιωτικών πολιτικών. Ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, και θεμάτων στους τομείς της οικονομίας και της ανάπτυξης, της παιδείας, της υγείας, του τουρισμού και του πολιτισμού. Με την λογική αυτή πρόσφατα στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση για το νομοσχέδιο που προβλέπει την δυνατότητα εξαγοράς δημοσίων ακινήτων, πρότεινα κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο να εκπονηθεί ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τα Δωδεκάνησα. Έτσι θα υπάρξει ένα δεσμευτικό, για όλους κείμενο, που θα εξυπηρετεί όχι μόνον το σήμερα, αλλά και την προοπτική των νησιών μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου