ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαδικτυακές ημερίδες του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου

news room 3 λεπτά ανάγνωση
873

Με επι­τυ­χία ολο­κλη­ρώ­θη­καν οι δια­δι­κτυα­κές ημε­ρί­δες που διορ­γα­νώ­θη­καν από τον Φορέα Δια­χεί­ρι­σης Προ­στα­τευό­με­νων Περιο­χών Δωδε­κα­νή­σου στις 23, 25 και 26 Φεβρουα­ρίου 2021.

Στην 1η ημερίδα, που είχε θέμα «Εναλ­λα­κτι­κός Του­ρι­σμός και Προ­στα­τευό­με­νες Περιο­χές» πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν ειση­γή­σεις από ειδι­κούς και επαγ­γελ­μα­τίες που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στον τομέα του εναλ­λα­κτι­κού του­ρι­σμού ανά την Ελλάδα. Ο κ. Μανώλης Περ­ρά­κης, Προϊ­στά­με­νος του Τμή­μα­τος Θαλάσ­σιας Αλιείας της Διεύ­θυν­σης Αλιείας Δωδε­κα­νή­σου, παρου­σί­ασε στοι­χεία για τον αλιευ­τικό του­ρι­σμό στην Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Δημή­τρης Τσιά­κα­λος, Υπεύ­θυ­νος επι­κοι­νω­νίας της MΟm, παρου­σί­ασε το πρό­γραμμα Northern Aegean Dolphin Project, που υλο­ποιεί­ται στην Αλόν­νησο, ενώ στη συνέ­χεια, ο κ. Κώστας Τρια­ντα­φύλ­λου, Περι­φε­ρεια­κός Διευ­θυ­ντής της PADI για την περιοχή της Ελλάδας, μίλησε για τον κατα­δυ­τικό του­ρι­σμό. Ακο­λού­θη­σαν ειση­γή­σεις σχετικά με τον πεζο­πο­ρικό του­ρι­σμό και την ειδική περί­πτωση της Άνδρου, από την κα Αριάνα Μασέλου, ιδιο­κτή­τρια της One Foot Forward, και τον αναρ­ρι­χη­τικό του­ρι­σμό με επί­κε­ντρο το παρά­δειγμα της Καλύ­μνου, από τον κ. Άρη Θεο­δω­ρό­πουλο, οδηγό βουνού, εκπαι­δευτή ορει­βα­σίας και αναρ­ρί­χη­σης. Τέλος, ο κ. Αντώνης Τσα­κνά­κης από την Birding in Greece, μίλησε για τον ορνι­θο­του­ρι­σμό και ο κ. Νικό­λαος Φραν­τζε­σκά­κης, Πρό­ε­δρος της Αγρο­ξε­νία Hellas Agrotourism, για τον αγρο­του­ρι­σμό και τα πολυ­λει­τουρ­γικά αγρο­κτή­ματα.

Στην 2η ημερίδα, με θέμα «Καλές Πρα­κτι­κές επι­χει­ρή­σεων & πράσινη και γαλάζια επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα στην Κάρπαθο» πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν ειση­γή­σεις τόσο από τον κ. Γιώργο-Σταύρο Κρεμλή, Σύμ­βουλο του Πρω­θυ­πουρ­γού για θέματα ενέρ­γειας, κλί­μα­τος, περι­βάλ­λο­ντος και κυκλι­κής οικο­νο­μίας, ο οποίος ενη­μέ­ρωσε τους συμ­με­τέ­χο­ντες σχετικά με τις ευκαι­ρίες της γαλά­ζιας και της κυκλι­κής οικο­νο­μίας, όσο και από τον κ. Κων­στα­ντίνο Ζήφο, Διευ­θυ­ντή της Ανα­πτυ­ξια­κής Δωδε­κα­νή­σου Α.Ε, ο οποίος παρου­σί­ασε το επι­κεί­μενο χρη­μα­το­δο­τικό πρό­γραμμα CLLD/LEADER Αλιείας Δωδε­κα­νή­σου. Ενδια­φέ­ρου­σες παρου­σιά­σεις έγιναν επίσης από ντό­πιους επι­χει­ρη­μα­τίες και ενερ­γούς πολίτες της Καρ­πά­θου, οι οποίοι προ­έ­βα­λαν τις εναλ­λα­κτι­κές του­ρι­στι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες που είτε υπάρ­χουν ήδη δια­θέ­σι­μες, ή σχε­διά­ζο­νται στο νησί. Επι­πλέον, προ­βλή­θη­καν καλές πρα­κτι­κές επι­χει­ρή­σεων

της Καρ­πά­θου που δρα­στη­ριο­ποιού­νται με γνώμονα την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος, την προβολή του νησιού και την προ­ώ­θηση των ντόπιων γεύσεων και προ­ϊ­ό­ντων.

Οι συμ­με­τέ­χο­ντες, μέσα από τις 2 αυτές ημε­ρί­δες είχαν την ευκαι­ρία να ενη­με­ρω­θούν για πληθώρα εναλ­λα­κτι­κών δρα­στη­ριο­τή­των και καλών πρα­κτι­κών επι­χει­ρή­σεων, αλλά και να εντο­πί­σουν πιθανές ευκαι­ρίες που υπάρ­χουν στην αγορά της Καρ­πά­θου. Με αυτόν τον τρόπο, ο Φ.Δ.Π.Π.Δ. επε­δί­ωξε να δώσει τα κίνητρα για την προ­ώ­θηση του σχε­δια­σμού και υλο­ποί­η­σης ήπιων μορφών εναλ­λα­κτι­κού του­ρι­σμού στην ευρύ­τερη περιοχή των Προ­στα­τευό­με­νων Περιο­χών του νησιού..

Η ολο­κλή­ρωση των εκπαιδευτικών-ενημερωτικών εκδη­λώ­σεων πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε με την υλο­ποί­ηση της 3ης ημε­ρί­δας με τίτλο «Παρου­σί­αση της Υπο­θα­λάσ­σιας Δια­δρο­μής στα Παλάτια της νήσου Σαρίας». Στην ημερίδα παρου­σιά­στηκε από τους ερευ­νη­τές του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Θάνο Νταϊ­λιάνη και Δρ. Βασίλη Γερο­βα­σι­λείου, το υπο­βρύ­χιο τοπίο, ο βιό­κο­σμος και τα θαλάσ­σια σπήλαια που βρί­σκο­νται κατά μήκος της Υπο­θα­λάσ­σιας Δια­δρο­μής που σχε­διά­στηκε στο πλαίσιο της Πράξης. Επίσης, πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε η προβολή του video της υπο­θα­λάσ­σιας δια­δρο­μής και ανα­δεί­χθη­καν οι δυνα­τό­τη­τες προ­ώ­θη­σής της από τον Γεν. Διευ­θυ­ντή του KARPATHOS TRAVEL, κ. Μιχάλη Ρεΐση.

Στις ημε­ρί­δες πραγ­μα­το­ποί­η­σαν παρεμ­βά­σεις η Πρό­ε­δρος του Φ.Δ.Π.Π.Δ., κα Χαρί­κλεια Καρ­γιο­λάκη, η Έπαρχος Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου, κα Καλ­λιόπη Νικο­λα­ΐ­δου και ο Ειδικός Συνερ­γά­της του Δημάρ­χου Καρ­πά­θου σε θέματα Του­ρι­σμού, κ. Ανδρέας Τσα­γκά­ρης. Το σύνολο των εκδη­λώ­σεων προ­σέλ­κυ­σαν σημα­ντικό αριθμό ενδια­φε­ρό­με­νων επαγ­γελ­μα­τιών του του­ρι­σμού και πολιτών της Καρ­πά­θου και της Ηρωικής Νήσου Κάσου, αλλά και της ευρύ­τε­ρης περιο­χής των Δωδε­κα­νή­σων.

Οι ενδια­φε­ρό­με­νοι μπορούν να παρα­κο­λου­θή­σουν το video της υπο­θα­λάσ­σιας δια­δρο­μής στο link https://www.youtube.com/watch?v=aNRlQ0ECzwc.

Τα video από τις ημε­ρί­δες θα αναρ­τη­θούν τις επό­με­νες ημέρες στο κανάλι του Φ.Δ.Π.Π.Δ. στο YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCJTzr_F6z62Op1eHCt9WlFg).

 

Οι ημε­ρί­δες πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στο πλαίσιο της Πράξης «Δια­χει­ρι­στι­κές Παρεμ­βά­σεις στην Προ­στα­τευό­μενη Περιοχή Β. Καρ­πά­θου – Σαρίας», η οποία έχει εντα­χθεί στο Επι­χει­ρη­σιακό Πρό­γραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» και χρη­μα­το­δο­τεί­ται από το Ευρω­παϊκό Ταμείο Περι­φε­ρεια­κής Ανά­πτυ­ξης (ΕΤΠΑ) και από εθνι­κούς πόρους.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.