Συνεντεύξεις

Θεόδωρος Κόντες : Περισσότεροι κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων το 2015

Στοιχεία σετικά με τη διακίνηση επιβατών από τα λιμάνια της Ρόδου, της Κω, της Σύμης, της Χίου, της Μυτιλήνης και της Λήμνου στα παράλια της γειτονικής Τουρκίας θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας κ. Θεόδωρος Κόντες στη συνεδρίαση του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.
Στην ουσία πρόκειται για μια κοινή διυπουργική σύσκεψη στην οποία θα συμπροεδρεύσουν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία των δυο Πρωθυπουργών, δεν αναμένεται να τεθούν διμερή θέματα υψηλής πολιτικής. Επίσης, δεν αναμένεται να προκύψουν νέες συμφωνίες. Διπλωματικές πηγές επισήμαναν ήδη, ότι, το ζητούμενο είναι να υπάρξει πρόοδος σε συμφωνίες, που έχουν ήδη υπογράψει οι δυο χώρες στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Οι συμφωνίες αυτές αφορούν τη διμερή συνεργασία στην οικονομία, στον τουρισμό, τον πολιτισμό και στην από κοινού αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Η διοίκηση της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας με την παρουσίαση στο ξενοδοχείο Hilton την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου επιδιώκει να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη  του θαλάσσιο τουρισμού και να διασφαλίσει τη συνεργασία με τη γειτονική χώρα.
«Για να αυξηθεί το ρεύμα των τουριστών που ταξιδεύουν από την Ελλάδα προς την Τουρκία και το αντίστροφο θα πρέπει να απλοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες για τις θεωρήσεις εισόδου. Οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν τον Ιανουάριο και όχι τον Απρίλιο, από τους αρμοδίους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χειρίζονται το θέμα. Έτσι θα έχουν το χρόνο τα τουριστικά πρακτορεία να εργαστούν. Θα πρέπει το αίτημα αυτό να στηριχθεί όμως και από την Ελλάδα και από την Τουρκία», δήλωσε στη «δ» ο κ. Θεόδωρος Κόντες.
«Στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία καθώς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, θα συνοδεύεται και από δεκάδες επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από τα λιμάνια της Ρόδου και της Κω διακινούνται προς τα παράλια της Τουρκίας 300.000 άτομα. Η μεταφορά των επιβατών γίνεται με επτά πλοία. Το καλοκαίρι του 2015 γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσουν ημερήσιες εκδρομές και από τη Σύμη με προορισμό τη Ντάτσα», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Κόντες.
Σε ερώτηση για τον αριθμό των επιβατών που διακινούνται από τα λιμάνια της Μυτιλήνης της Χίου και της Λήμνου, ο κ. Θεόδωρος Κόντες δήλωσε:
«Οι επιβάτες που διακινούνται από τα λιμάνια της Μυτιλήνης, της Χίου και της Λήμνου προς τα παράλια της Τουρκίας είναι 70.000». Θέλουμε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου. Έτσι θα μπορούν να ταξιδεύουν ευκολότερα οι Τούρκοι, οι Κινέζοι και οι Ρώσοι τουρίστες. Οι άδειες θα πρέπει να ισχύουν για τρία χρόνια».
Η διοίκηση της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας ζητά να επεκταθεί το δίκτυο για τα υδροπλάνα, ώστε να περιλαμβάνει και λιμάνια της γειτονικής Τουρκίας.
«Το δίκτυο μελλοντικά θα πρέπει να περιλαμβάνει και λιμάνια της Τουρκίας. Η Ρόδος και η Κως δηλαδή θα πρέπει να συνδέονται με το Μπόντρουμ που κάθε χρόνο συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών υψηλού οικονομικού επιπέδου», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Κόντες.
Σε ερώτηση σχετικά με το θαλάσσιο τουρισμό για το έτος 2015 ο κ. Θεόδωρος Κόντες δήλωσε πως θα πραγματοποιηθούν περισσότεροι κατάπλοι κρουαζιεροπλοίων.
«Τα στοιχεία μας δείχνουν πως και η Ρόδος θα έχει περισσότερους κατάπλους κρουαζιεροπλοίων το καλοκαίρι του 2015. Η φετινή σεζόν όμως δεν πήγε κα τόσο καλά για το θαλάσσιο τουρισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας.
Ο κ. Θεόδωρος Κόντες δήλωσε επίσης πως η εταιρεία Costa θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το λιμάνι της Ρόδου ως πύλη εισόδου- εξόδου για τους επιβάτες της το καλοκαίρι του 2015.
Ο κ. Κόντες θα παρουσιάσει στοιχεία για το θαλάσσιο τουρισμό και στο Forum: «Θαλάσσιος Τουρισμός και Κρουαζιέρα» που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης «Greek Tourism Expo» που θα διεξαχθεί στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες, η δυναμική και η σημασία του τουρισμού κρουαζιέρας, αλλά και η αναγκαιότητα αλλαγών για την εκμετάλλευση του Home Ρorting.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου