Τοπικές Ειδήσεις

Aλέξης Κούγιας: “Δεν επιθυμώ ως αμοιβή ούτε ένα ευρώ για την σύνταξη της μηνυτήριας αναφοράς για τις φωτιές στη Ρόδο”!

Ο γνωστός ποινικολόγος κ. Αλέξης Κούγιας απέστειλε σήμερα στον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και κοινοποίησε στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου την ακόλουθη επιστολή:

“Όπως σας είναι γνωστό, ο Δήμαρχος του δήμου Ροδίων κ. Καμπουράκης Αντώνης μού έκανε την τιμή να με επιλέξει να εκπροσωπήσω τον δήμο Ροδίων και να συντάξω μηνυτήρια αναφορά εις βάρος αγνώστων δραστών για τα κακουργήματα του κοινού εμπρησμού, του εμπρησμού δάσους και της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο, πράξεις οι οποίες διεπράχθησαν στις γνωστές δασικές και οικιστικές περιοχές της Ρόδου το τελευταίο χρονικό διάστημα (18-28.7.2023).
Προ ολίγων ημερών μού τηλεφώνησε η γραμματέας του Δήμαρχου Ροδίων κα Κυπριώτου, η οποία μου ζήτησε να κοστολογήσω τις προσφερθείσες από εμέ και τους συνεργάτες μου νομικές υπηρεσίες και να αποστείλω και σχετικό παραστατικό, ώστε να εγκριθεί η πληρωμή μου από το Δ.Σ του δήμου Ροδίων.
Με την παρούσα επιστολή μου θέλω να σας δηλώσω κατηγορηματικά ότι λόγω της προσωπικής μου σχέσεως από 10ετιών με τον κο Δήμαρχο και την οικογένειά του, αλλά και λόγω της στενής μου σχέσης από δεκαετιών με όλη την κοινωνία της Ρόδου δεν επιθυμώ ως αμοιβή ούτε ένα ευρώ και θέλω ακόμη να δηλώσω κατηγορηματικά ότι αποτέλεσε τιμή για εμένα και τους στενούς συνεργάτες μου, δικηγόρους του γραφείου μου, ότι μας επέλεξαν, για να εκπροσωπήσουμε το σύνολο της κοινωνίας των Ροδίων πολιτών τόσο ενώπιον του Άρειου Πάγου, του οποίου την Εισαγγελία ενημερώσαμε, όσο και οιασδήποτε άλλης αρχής σε αυτές τις καταστροφικές στιγμές για το ηρωικό νησί σας.
Μου αρκεί ένας ηθικός έπαινος και μόνο και δηλώνω κατηγορηματικά ότι θα είμαι παρών και πάντοτε χωρίς αμοιβή μαζί με τους εκλεκτούς συναδέλφους μου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου στην οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία μού ζητηθεί.
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΟΥΓΙΑ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
Αθήνα, 4/8/2023
Με εκτίμηση και Σεβασμό
Αλέξιος Κούγιας”.

Ολόκληρη η μηνυτήρια αναφορά του δημάρχου Ρόδου για τους εμπρησμούς στο νησί της Ρόδου

Η “δημοκρατική” είχε δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς που έχει ως εξής:

Υποβλήθηκε από τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, δια του ποινικολόγου κ. Αλέξη Κούγια, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπαιτίου για τους εμπρησμούς στο νησί της Ρόδου.
Ο δήμαρχος Ρόδου ζητά την ποινική δίωξη κατά παντός υπαιτίου για τα αδικήματα:
Α. του εκ προθέσεως εμπρησμού σε δάση, εκ του οποίου μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση ή είχε ως επακόλουθο σοβαρή η ευρεία ρύπανση ή υποβάθμιση ή σοβαρή η ευρεία οικολογική περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή (ά. 265 παρ.1β,γ ΠΚ)
B. του εκ προθέσεως κοινού εμπρησμού, εκ του οποίου μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο και προέκυψε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας (ά. 264 παρ.1 α, β,γ ΠΚ) και
Γ. της απόπειρας ανθρωποκτονίας (με άμεσο ή ενδεχόμενο δόλο) κατά συρροή κατά των μονίμων κατοίκων της Ρόδου και των προσωρινά διαμενόντων στο νησί με οποιαδήποτε ιδιότητα (εποχιακά εργαζομένων, τουριστών, φιλοξενουμένων σε καταλύματα, πυροσβεστών κλπ) στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές (ά. 42 παρ.1, 299 παρ. 1 ΠΚ).
Αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Από τις 18 Ιουλίου 2023 έως και την 28 Ιουλίου 2023 η Ρόδος αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη ίσως οικολογική καταστροφή στην ιστορία της, εξαιτίας πυρκαγιών που ξεσπούσαν, εξαπλώνονταν και αναζωπυρώνονταν ανεξέλεγκτες, παρά την πρωτοφανή κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από ξηράς, θαλάσσης και αέρος, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών, Ελλήνων και αλλοδαπών, αλλά και των εθελοντών που συνέδραμαν με όλες τους τις δυνάμεις, να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα, προτού αυτή βρει το φυσικό της τέλος με την εξάντληση της καύσιμης ύλης, δηλ. την ολοσχερή καταστροφή του δασικού πλούτου του νησιού μας.
Ευρισκόμενος εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικολογικής και ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς πέραν των ανυπολόγιστων επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον συντελείται και η καταστροφή – δυσφήμηση ενός παγκόσμιου τουριστικού προορισμού, με κίνδυνο τον οικονομικό μαρασμό της τοπικής οικονομίας τους προσεχείς μήνες, αναγκάζομαι να προσφύγω σε Σας και να Σας ζητήσω να προβείτε σε κάθε νόμιμη ενέργεια, αλλά και να ενεργήσετε προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να παραγγείλετε τη δέουσα διενέργεια όλων των απαιτούμενων προανακριτικών, εισαγγελικών και ανακριτικών πράξεων για την ποινική διερεύνηση των ανωτέρω εκτιθέμενων αδικημάτων».


Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης αναφέρεται ακολούθως στο ιστορικό της πυρκαγιάς ανά ημέρα και στην πορεία εξέλιξης αυτής:
18 Ιουλίου 2023
Περίπου στις 7 το απόγευμα ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική περιοχή μεταξύ των κοινοτήτων Απολλώνων και Λαέρμων ΠΕ Καμείρου Δήμου Ρόδου. Λόγω ισχυρών ανέμων η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και ζητήθηκε η συνδρομή εναερίων μέσων. Λόγω ισχυρών ανέμων η φωτιά μεταφέρεται και υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις που καθιστούν δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Στο νοσοκομείο με εγκαύματα μεταφέρθηκε το βράδυ ο πρώην κοινοτάρχης Απολλώνων και πρώην αντιδήμαρχος του δ.σ. δήμου Καμείρου, κ. Βασίλης Πιπέρης ο οποίος τραυματίστηκε συμμετέχοντας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα στο χωριό του. Την 19 Ιουλίου επέστρεψε στην οικία του για ανάρρωση.
19 Ιουλίου 2023
Στις 3 τα ξημερώματα λόγω ενίσχυσης των ανέμων κινδύνευσαν να εγκλωβιστούν 8 άτομα πεζοπόρου τμήματος.
Η φωτιά το πρωί ήταν εκτός ελέγχου και είχε χωριστεί σε δύο μέτωπα, το ένα προς την περιοχή «Στεφανιές» των Λαέρμων και το άλλο προς την περιοχή του Αρταμίτη. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν χαρακτηρίζονται ως ευνοϊκές για το έργο της δασοπυρόσβεσης, καθώς δεν υπάρχουν ενισχυμένοι άνεμοι.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν, με απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου οι Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου λόγω της πυρκαγιάς που πλήττει την περιοχή. Σχετικό αίτημα υπεβλήθη χθες από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον δήμαρχο Ρόδου.
Από αέρος επιχειρούν 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και ένα ΣΙΝΟΥΚ της πολεμικής αεροπορίας. Στο έδαφος επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές, χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες της περιφέρειας και του δήμου και πολλές εθελοντικές ομάδες.
Εκκενώθηκαν τα χωριά Σάλακος, Ελεούσα και Διμυλιά και το ξενοδοχείο «Έλαφος» στον Προφήτη Ηλία. Έκλεισε ο αρχαιολογικός χώρος της Καμείρου.
20 Ιουλίου 2023
Περιορίζονται οι αναζωπυρώσεις. Από το πρώτο φως της ημέρας έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής δήλωσε ότι η εικόνα είναι καλή και τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, καθώς υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις στο δυτικό κομμάτι από τον Προφήτη Ηλία προς Έμπωνα. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι, γεγονός που βοηθά στον έλεγχο της πυρκαγιάς.
21 Ιουλίου 2023
Λόγω ισχυρών ανέμων σημειώνεται μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο προς Λάερμα και έτσι δίδεται εντολή εκκένωσης του χωριού. Από αέρος επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Άφιξη 25 πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη.
22 Ιουλίου 2023
Η φωτιά μαίνεται στα χωριά Λαέρμα, Λάρδος, Κιοτάρι. Άφιξη πυροσβεστών από Σλοβακία, οχημάτων και πυροσβεστών από Ρουμανία και ενός ελικοπτέρου από Ιορδανία. Καίγονται σπίτια, δάσος και ξενοδοχεία. Εκκενώνονται τα χωριά Πυλώνα, Λάρδος, Ασκληπιείο και Κιοτάρι.
Ξεκινάει η εκκένωση 19 χιλιάδων ανθρώπων (κατά μεταγενέστερη εκτίμηση 30.000 ανθρώπων) κυρίως τουριστών, η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας. Από το ΕΚΑΒ αναφέρονται 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα. Και οι οκτώ, 6 ενήλικες και δύο παιδιά, αποχώρησαν με ιατρική βεβαίωση χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Εκτιμάται ότι περισσότερα από 50.000 στρέμματα δάσους έχουν ήδη καεί.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για την Ιερά Μονή της Παναγίας Υψενής. Μολονότι δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης της μονής, οι μοναχές αρνήθηκαν να την εγκαταλείψουν. Στο σημείο έφτασε ένα πυροσβεστικό όχημα με πυροσβέστες και τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να πείσουν τις μοναχές να εκκενώσουν το μοναστήρι, περικυκλώθηκαν από τις φλόγες και κατέφυγαν σε υπόγειο καταφύγιο. Τελικά η ηγουμένη Μαριάμ πήρε την απόφαση να εκκενωθεί η μονή και έτσι όλοι απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια. Η φωτιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα παλιά κελιά γύρω από το καθολικό και δυστυχώς κατέκαψε το περιβάλλον δάσος, αλλά ο νέος ναός, ως εκ θαύματος, παρέμεινε ανέπαφος.
23 Ιουλίου 2023
Οι προσπάθειες της πυροσβεστικής επικεντρώνονται σε τρία ενεργά μέτωπα:
Συγκεκριμένα, στο μέτωπο στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι επιχειρούν επίγειες δυνάμεις ενώ γίνονται χωματουργικές εργασίες για να μην περάσει το ρέμα. Από αέρος επιχειρούν 3 «τράκτορες», ένα Mi-8, 2 Chinook και ένα συντονιστικό ΒΚ-117, επιπρόσθετα στα Λάερμα επιχειρεί ένα ελικόπτερο S-64.
Στο μέτωπο από Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί βορειότερα προς το πυκνό δάσος.
Στο μέτωπο ανατολικά της τεχνητής λίμνης Γαδουρά, γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί η φωτιά προς Κάλαθο.
Σχετικά με τη φωτιά στα Λάερμα η πυροσβεστική αναφέρει ότι δεν κάηκαν σπίτια (όπως είχε αναφερθεί νωρίτερα σε κάποια δημοσιεύματα), αλλά ότι το χωριό είναι ανέπαφο και μόνο περιμετρικά έχουν καεί μία ή δύο εγκαταλελειμμένες αποθήκες.


Συνολικά επιχειρούν 16 ομάδες πεζοπόρων, 266 πυροσβέστες, 49 υδροφόρα οχήματα, ενώ αναμένεται να φτάσουν ακόμη 10 οχήματα με 60 άτομα και άλλα 5 οχήματα το απόγευμα. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 5 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη (7 ελληνικά, 1 κροατικό και 2 τουρκικά).
Εκκενώθηκαν οι περιοχές Μάσαρη, Μαλώνα, Χαράκι, Γεννάδι, Κιοτάρι, Λίνδος και Κάλαθος.
Στο Κιοτάρι έχουν παραδοθεί στις φλόγες ξενοδοχεία, καταστήματα, οχήματα και έχουν εκκενωθεί ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής.
Αναφέρεται ότι προσήχθη ένα άτομο μετά από καταθέσεις και μαρτυρίες εθελοντών (αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί καμία σύλληψη).
Χιλιάδες άτομα απεγκλώβισε το λιμενικό διά θαλάσσης από τις περιοχές Γεννάδι και Κιοτάρι, ενώ στην προσπάθεια συνέδραμαν και ιδιωτικά σκάφη. Συνολικά υπολογίζεται ότι έχουν απεγκλωβιστεί 2.500 άτομα, που φιλοξενούνται σε γυμναστήρια, πλοία και σχολεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στο Γεννάδι όσο και στο Κιοτάρι υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούν εκατοντάδες τουρίστες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους κατευθύνθηκαν προς τις παραλίες προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκε εθελοντής πυροσβέστης και μεταφέρθηκε με εγκαύματα σε νοσοκομείο. Επίσης, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα 3 πολίτες από το Γεννάδι Ρόδου.

24 Ιουλίου 2023
Εκκενώνονται οι περιοχές Γεννάδι και Βάτι. Στο Ασκληπιείο η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων.
Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κα.
Υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν, ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.
Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.
Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καίει συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.
Επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 55 οχήματα 16 ομάδες πεζοπόρων.
Πλέον ολόκληρο το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Συγκεκριμένα, το πρώτο αίτημα υποβλήθηκε την 19η Ιουλίου 2023 και αφορούσε στις δημοτικές ενότητες Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων ενώ η απόφαση κήρυξης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εκδόθηκε την 20ή Ιουλίου 2023.
Την 22α Ιουλίου 2023 υποβλήθηκε νέο αίτημα για τη Νότια Ρόδο και η συναφής απόφαση εκδόθηκε την 23η Ιουλίου 2023 και την 23η Ιουλίου 2023 υποβλήθηκε αίτημα για το υπόλοιπο της Ρόδου ενώ η απόφαση εκδόθηκε την 24η Ιουλίου 2023.

25 Ιουλίου 2023
Εκτιμάται ότι έχουν καεί πάνω από 107.000 στρέμματα δάσους, εκ των οποίων 12.000 αντιστοιχούν σε περιοχές NATURA, με ώριμα κυπαρισσοδάση, δάση τραχείας πεύκης και παλιές αναδασώσεις. Από πλευράς πανίδας έχουν ήδη εντοπισθεί 10 νεκρά πλατώνια ελάφια που ανασύρθηκαν νεκρά από ασφυξία.
Η μεγάλη μάχη δίνεται 200 μέτρα μακριά από τον οικισμό Βάτι, ο οποίος, εκκενώνεται, μετά από μεγάλη αναζωπύρωση. Οι πύρινες γλώσσες συνεχώς αναπτύσσονται και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους κάνουν την κατάσταση δύσκολη.
Στόχος πυροσβεστών και εθελοντών είναι να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο ώστε να μην φθάσει μέσα στον οικισμό. Το άλλο στοίχημα, να μην περάσει η φωτιά από την άλλη όχθη του ποταμού, δυστυχώς δεν ήταν δυνατό να κερδηθεί. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά πέρασε το ποτάμι που βρίσκεται στο χωριό και ο άνεμος το οδηγεί στο Γεννάδι. Στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχει δρόμους για τα πυροσβεστικά. Έτσι, μόνο τα εναέρια μέσα μπορούν να επιχειρήσουν.
Την εκκένωση του χωριού Λαχανιά και της τουριστικής περιοχής Πλημμύρι αποφάσισε για προληπτικούς λόγους το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, για το πύρινο μέτωπο στην Ρόδο. Ήδη οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ειδοποιηθεί μέσω του 112 να αναχωρήσουν προς το χωριό Απολακκιά.
Δεκάδες αναζωπυρώσεις σε Προφήτη Ηλία, Πλατάνια, Μασάρη, Μαλώνα, Βάτι κοντά στο Θάρρι.
26 Ιουλίου 2023
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι με κατεύθυνση προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έθεσε σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονταν στην περιοχή. Ωστόσο δεν απειλήθηκαν οικισμοί και δεν χρειάστηκε να σταλεί μήνυμα από το 112.
Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.
Τα μέτωπα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εστιάζονται στην περιοχή της Μαλώνας, του Βατίου καθώς και στην περιοχή του Γενναδίου.
Το μεσημέρι έφτασε στη Ρόδο το πυροσβεστικό και ερπυστριοφόρο άρμα JUMBO TRACK MULTI της εταιρείας RAM EUROPE, κατόπιν πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Δωδεκανήσου.
Κατά την διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις κοντά στα χωριά Βάτι και στο Γεννάδι. Πυροσβέστες και δεκάδες ομάδες εθελοντών έδιναν τη μάχη στις περιοχές αυτές και κατάφεραν να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς σε Λαχανιά, Προφύλια αλλά και στο Ασκληπιείο, όταν υπήρξε νωρίτερα το βράδυ μεγάλη αναζωπύρωση.

27 Ιουλίου 2023
Το ανατολικό μέτωπο είναι σε ύφεση. Στο νοτιοδυτικό γίνονται επιχειρήσεις βόρεια από τα Λάερμα και νοτιοδυτικά από Βάτι. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από το πρωί ένα S-64, 2 Mi-8, 2 CL-415 και ένα ΒΚ-117. Επίσης, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Βάτι, Προφύλια και Ιερά Μονή Θάρρι και, όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, αυτό το μέτωπο μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ πρόσθεσε ότι οι υπόλοιπες αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται.
Οι επίγειες δυνάμεις το πρωί ενισχύθηκαν με 40 πυροσβέστες και 10 οχήματα από τη Ρουμανία, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για τον εναέριο συντονισμό τους.
Από τις βραδινές ώρες της 27.7 και εξής αντιμετωπίζονται διάφορες αναζωπυρώσεις χωρίς να κινδυνεύει κάποιος οικισμός ή χωριό του.

Από την Τρίτη 25.7 έχει ξεκινήσει η καταγραφή των υλικών ζημιών από πραγματογνώμονες μηχανικούς σε κτήρια, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αναφορικά με τις υποδομές της η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι από τη φωτιά καταστράφηκαν πάνω από 110 στύλοι και 3 υποσταθμοί.

28 Ιουλίου 2023
Όλα τα μέτωπα της φωτιάς στο νησί είναι υπό έλεγχο, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή λόγω κινδύνου αναζωπυρώσεων.

Ακολούθως τονίζει ότι υφίστανται ενδείξεις εγκληματικών ενεργειών που έχουν μέχρι σήμερα δημοσιοποιηθεί.
Πιο συγκεκριμένα:
«1.- Στις 23.7.2023 ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής κ. Γιάννης Αρτοποιός σε δημόσιες δηλώσεις του έκανε λόγο για ενδείξεις εμπρησμού, διότι «ενώ ο άνεμος κινούνταν [από] βορειοδυτικά ξαφνικά είχαμε κηλιδώσεις στο πίσω μέρος του μετώπου», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες, αναφέροντας ότι το ανακριτικό τμήμα της υπηρεσίας του ήδη έχει καλέσει προς εξέταση άτομα και ότι θα συνεχίσει να καλεί και τις επόμενες ημέρες. Ανέφερε επίσης ότι η απογευματινή ώρα ως χρόνος έναρξης μιας πυρκαγιάς συνεπάγεται αντικειμενική αδυναμία των εναέριων μέσω να επιχειρήσουν έγκαιρα προς κατάσβεσή της πριν τη δύση του ηλίου (σχ. 25 και δύο συνημμένα βίντεο από το OPEN NEWS, στο πρώτο εκ των οποίων, προς το τέλος του βίντεο, γίνονται αναφορές σε μαρτυρίες για εμπρησμούς και σε γκαζάκια, ενώ στο δεύτερο βίντεο, στο 5ο λεπτό, ο κ. Αρτοποιός μιλά για τις κηλιδώσεις).
2.- Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ υπάρχουν μαρτυρίες για εκρήξεις από γκαζάκια πριν το ξέσπασμα των πυρκαγιών και σε σημεία που δεν υπήρχε μέτωπο, αλλά και για ύποπτες κινήσεις αγνώστων κοντά στα μέτωπα με μηχανάκια, οι οποίοι μάλιστα προσήχθησαν από τις τοπικές αστυνομικές αρχές. (23-24.7.2023 σχ. 28, 30). Παρόμοιες αναφορές έγιναν και στο ρεπορτάζ του OPEN (οράτε προηγούμενη παράγραφο).
3.- Από τον τηλεοπτικό σταθμό EΡT και τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ προβλήθηκε βίντεο που δείχνει το ξέσπασμα εστίας φωτιάς σε δασική έκταση το βράδυ της 23.7.2023 στην περιοχή Λάρδος, όπου δεν υπήρχε ενεργό πύρινο μέτωπο, και σε κοντινή απόσταση να φαίνεται η οθόνη κάποιας συσκευής (μάλλον κινητού) – σχ. 26-27.
4.- Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ έχουν βρεθεί μπουκάλια με βενζίνη σε διάφορα σημεία που έκαιγε η φωτιά (σχ. 27). Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων του νησιού ότι οι φωτιές μπήκαν από αλλοδαπούς (Πακιστανούς) σε συντονισμό με άγνωστο μεσήλικα άνδρα που επέβαινε σε μηχανή, προβάλλοντας μάλιστα φωτογραφίες από γκαζάκια και από μια μοτοσικλέτα που κατά το ρεπορτάζ συνδέεται με πυρκαγιά στο Φαληράκι στις 22.7.2023 (σχ. 29, 30).
5.- Σε μένα προσωπικά από κάτοικο της περιοχής έχουν σταλεί τρεις φωτογραφίες: η μία δείχνει γκαζάκι που έχει εκραγεί στην περιοχή της Ψάλτου (η έκρηξη έγινε ορατή από το ξενοδοχείο Lindos Memories) και δύο φωτογραφίες από τη διασταύρωση Χαράκι – Μαλώνα (υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές αυτές εκκενώθηκαν στις 23.7.2023), οι οποίες δείχνουν με διαφορά ελάχιστων λεπτών μία μεγάλη εστία πυρκαγιάς σε εξέλιξη στο κέντρο και στα αριστερά και μετά την εκδήλωση μιας δεύτερης ανεξάρτητης εστίας στα δεξιά, στοιχείο που δείχνει δράση εμπρηστών (σχ. 31). Επίσης, μου εστάλη μέσω facebook φωτογραφική καταγγελία ότι συγκεκριμένη μοτοσικλέτα με αριθμό κυκλοφορίας ΡΥΒ 553 έχει κλαπεί και εμπλέκεται σε εμπρησμούς στους οικισμούς Μαλώνα και Μάσαρη (σχ. 32).
6.- Τέλος, στις 24.7.2023 έγινε γνωστό ότι στη Ρόδο βρίσκονται δύο ειδικά κλιμάκια, το πρώτο αποτελείται από στελέχη της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής και το δεύτερο είναι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Σημειωτέον ότι το σενάριο πρόκλησης των πυρκαγιών από πρόσωπα συνεργαζόμενα με τη γείτονα χώρα ακούγεται με ιδιαίτερη ένταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το επιχείρημα ότι η οικολογική καταστροφή και η δυσφήμηση της Ρόδου δεν ωφελεί σε τίποτα τους ντόπιους, αλλά θα ωφελήσει οπωσδήποτε τους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς στην Τουρκία στα επόμενα χρόνια.
Επειδή εκ των ως άνω προκύπτουν ενδείξεις ότι τελέστηκαν τα αδικήματα του εμπρησμού δάσους, του κοινού εμπρησμού και της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, ιδιωτικές περιουσίες, επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, ενώ παράλληλα κινδύνεψαν και ανθρώπινες ζωές αλλά και η φυσική πανίδα του νησιού».
Ο δήμαρχος Ρόδου προσκόμισε εξάλλου και επικαλείται 41 δημοσιεύματα από ΜΜΕ πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας αλλά και στοιχεία όπως βίντεο και μαρτυρίες

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου