ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο Φεβρουάριο συμφώνησαν Μέρκελ-Τσίπρας

news room 4 λεπτά ανάγνωση
1

Αθήνα, 3

Να ληφθούν πρω­το­βου­λίες ώστε να κλείσει η αξιο­λό­γηση μέσα στο Φεβρουά­ριο συμ­φώ­νη­σαν Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ στη συνά­ντηση που είχαν στο περι­θώ­ριο της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα επι­βε­βαιώ­νο­ντας έτσι το τελε­σί­γραφο που έχουν δώσει οι δανει­στές στην ελλη­νική κυβέρ­νηση.

Κατά τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρίες Τσίπρας και Μέρκελ συζή­τη­σαν και για τα ελλη­νο­τουρ­κικά με τη Γερ­μα­νίδα καγκε­λά­ριο να ενη­με­ρώ­νει τον Έλληνα πρω­θυ­πουργό για τις συνο­μι­λίες της με την τουρ­κική ηγεσία ενώ στη συζή­τηση τέθηκαν θέματα που αφορούν την ειρήνη και τη στα­θε­ρό­τητα στην περιοχή, το προ­σφυ­γικό και το Κυπριακό, που συζη­τή­θη­καν στο πλαίσιο των ευρύ­τε­ρων ευρω­τουρ­κι­κών σχέσεων.

«Ο στόχος είναι να

ολο­κλη­ρω­θεί η δεύτερη

αξιο­λό­γηση του προ­γράμ­μα­τος»

Γερ­μα­νική κυβέρ­νηση: Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολι­τική για το ελλη­νικό πρό­γραμμα

Ουδέν σχόλιο για τις δηλώ­σεις Ζίγκμαρ Γκά­μπριελ, ο οποίος πρό­τεινε, σύμφωνα με δημο­σί­ευμα εφη­με­ρί­δας, τη χαλά­ρωση της απαί­τη­σης προς την Αθήνα να δια­τη­ρή­σει πλε­ό­να­σμα προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ύψους 3,5% μεσο­πρό­θε­σμα

Η γερ­μα­νική κυβέρ­νηση δήλωσε σήμερα ότι έχει κοινή στάση σε ό,τι αφορά την άποψή της για την ανάγκη να στα­θε­ρο­ποι­η­θεί η ελλη­νική οικο­νο­μία παρά το δημο­σί­ευμα που υπο­δη­λώ­νει από­κλιση απόψεων μεταξύ των συντη­ρη­τι­κών της καγκε­λα­ρίου Άνγκελα Μέρκελ και των εταίρων τους στον κυβερ­νη­τικό συνα­σπι­σμό Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών.

Η κυβερ­νη­τική εκπρό­σω­πος Ουλρίκε Ντέμερ αρνή­θηκε να σχο­λιά­σει δημο­σί­ευμα εφη­με­ρί­δας σύμφωνα με το οποίο ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ζίγκμαρ Γκά­μπριελ πρό­τεινε τη χαλά­ρωση της απαί­τη­σης προς την Αθήνα να δια­τη­ρή­σει πλε­ό­να­σμα προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ύψους 3,5% μεσο­πρό­θε­σμα. Η Ντέμερ δήλωσε ότι οι απόψεις του Βερο­λί­νου παρα­μέ­νουν αμε­τά­βλη­τες.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολι­τική της γερ­μα­νι­κής κυβέρ­νη­σης», δήλωσε η κυβερ­νη­τική εκπρό­σω­πος Ουλρίκε Ντέμερ σε τακτική ενη­μέ­ρωση των δημο­σιο­γρά­φων. «Ο στόχος είναι να ολο­κλη­ρω­θεί η δεύτερη αξιο­λό­γηση του προ­γράμ­μα­τος».

Ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών της Γερ­μα­νίας Βόλφ­γκανγκ Σόιμπλε, μιλώ­ντας σε άλλη εκδή­λωση, υπαι­νί­χθηκε ότι εξα­ντλεί­ται σιγά-σιγά η υπομονή του με τη δια­δι­κα­σία και δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύ­σεις της, δια­φο­ρε­τικά θα κατα­λή­ξει σε αδιέ­ξοδη κατά­σταση.

«Εάν η Ελλάδα επα­νει­λημ­μένα δεν κάνει αυτό στο οποίο έχει δεσμευ­τεί, αυτό εντέλει δεν θα απο­δώ­σει», δήλωσε ο Σόιμπλε σε επι­χει­ρη­μα­τική συνά­ντηση στο Σααρ­μπρί­κεν της δυτικής Γερ­μα­νίας.

Οι ανα­φο­ρές για ρήγμα εντός της γερ­μα­νι­κής κυβέρ­νη­σης έρχο­νται την ώρα που η χώρα προ­ε­τοι­μά­ζε­ται για τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμ­βρίου, με τις δημο­σκο­πή­σεις να δεί­χνουν αύξηση της στή­ρι­ξης για τους Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, οι οποίοι έχουν δεσμευ­θεί να ανα­κτή­σουν τον ηγετικό ρόλο στην κυβέρ­νηση.

Η Ντέμερ αρνή­θηκε να σχο­λιά­σει δημο­σί­ευμα της εφη­με­ρί­δας Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο ο Γκά­μπριελ επέ­κρινε τους χει­ρι­σμούς της γερ­μα­νι­κής κυβέρ­νη­σης για την Ελλάδα σε επι­στολή του προς την καγκε­λά­ριο Άνγκελα Μέρκελ τον προη­γού­μενο μήνα και πρό­τεινε τη χαλά­ρωση των απαι­τή­σεων για το πλε­ό­να­σμα.

Εκπρό­σω­πος του Γκά­μπριελ αρνή­θηκε να σχο­λιά­σει «εσω­τε­ρι­κές συζη­τή­σεις», προ­σθέ­το­ντας ότι «Μας ενδια­φέ­ρει ιδιαί­τερα να δια­σφα­λί­σουμε ότι το ελλη­νικό πρό­γραμμα θα ολο­κλη­ρω­θεί επι­τυ­χώς…

Όλοι συμ­φω­νούμε ότι θέλουμε να βοη­θή­σουμε την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της». Δήλωσε ότι η Αθήνα είχε ήδη εφαρ­μό­σει μεταρ­ρυθ­μί­σεις τα τελευ­ταία χρόνια αλλά είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υπο­χρε­ώ­σεις της στο πλαίσιο των σχεδίων διά­σω­σης. Εκπρό­σω­πος του υπουρ­γείου Οικο­νο­μίας δήλωσε ότι είναι σημα­ντικό για την Ελλάδα να έχει «ρεα­λι­στική, ανα­πτυ­ξιακή και βιώσιμη προ­ο­πτική για την οικο­νο­μική της ανά­πτυξη».

Ομιλία σε επι­χει­ρη­μα­τική

εκδή­λωση στη Γερ­μα­νία

Σόιμπλε: Σε δύσκολη θέση

η Ελλάδα αν δεν εφαρ­μό­σει

τα συμ­φω­νη­θέ­ντα

Αν η Ελλάδα συνε­χί­ζει να μην εφαρ­μό­ζει τα συμ­φω­νη­θέ­ντα, τότε το πράγμα δεν θα δου­λέ­ψει, δήλωσε ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Βόλφ­γκανγκ Σόιμπλε,  ένα 24ωρο μετά τη συνά­ντηση του στο Βερο­λίνο με τον επι­κε­φα­λής του Ευρω­παϊ­κού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.

Μιλώ­ντας σε επι­χει­ρη­μα­τική εκδή­λωση στο Saarbruecken της Γερ­μα­νίας, σημεί­ωσε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να εκπλη­ρώ­σει τις μνη­μο­νια­κές της δεσμεύ­σεις, δια­φο­ρε­τικά θα βρεθεί σε δύσκολη θέση».

Την ίδια ώρα χθες μέσω επι­στο­λής ο μέχρι πρό­τι­νος υπουρ­γός Οικο­νο­μίας Ζίγκμαρ Γκά­μπριελ αντι­τί­θε­ται στην πολι­τική Σόιμπλε στο ελλη­νικό ζήτημα και προ­τεί­νει συμ­βι­βα­σμό. Το κόμμα του υπο­ψιά­ζε­ται ότι ο Σόιμπλε εξωθεί την Ελλάδα και πάλι προς Grexit. Μια αλλη­λο­γρα­φία με «εκρη­κτικό» περιε­χό­μενο για τη συνοχή του κυβερ­νη­τι­κού συνα­σπι­σμού στο Βερο­λίνο, απο­κα­λύ­πτει στο φύλλο της Παρα­σκευής η εφη­με­ρίδα Handelsblatt του Ντί­σελ­ντορφ.

Απο­στο­λέας είναι ο Ζίγκμαρ Γκά­μπριελ, μέχρι πρό­τι­νος υπουρ­γός Οικο­νο­μίας και παρα­λή­πτης η Άνγκελα Μέρκελ. Στην επι­στολή, η οποία έχει ημε­ρο­μη­νία 2 Ιανουα­ρίου, ο Γκά­μπριελ εκφρά­ζει παρά­πονο στην «προϊ­στα­μένη» του για την πολι­τική του υπουρ­γού Οικο­νο­μι­κών Β. Σόιμπλε έναντι της Ελλάδος και εκφρά­ζει ανη­συ­χία για τις συζη­τή­σεις γύρω από το ελλη­νικό πρό­γραμμα διά­σω­σης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.