Αθήνα, 3

Να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο Φεβρουάριο συμφώνησαν Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα επιβεβαιώνοντας έτσι το τελεσίγραφο που έχουν δώσει οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες Τσίπρας και Μέρκελ συζήτησαν και για τα ελληνοτουρκικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο να ενημερώνει τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία ενώ στη συζήτηση τέθηκαν θέματα που αφορούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό, που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωτουρκικών σχέσεων.

«Ο στόχος είναι να
ολοκληρωθεί η δεύτερη
αξιολόγηση του προγράμματος»
Γερμανική κυβέρνηση: Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική για το ελληνικό πρόγραμμα
Ουδέν σχόλιο για τις δηλώσεις Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος πρότεινε, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, τη χαλάρωση της απαίτησης προς την Αθήνα να διατηρήσει πλεόνασμα προϋπολογισμού ύψους 3,5% μεσοπρόθεσμα
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι έχει κοινή στάση σε ό,τι αφορά την άποψή της για την ανάγκη να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία παρά το δημοσίευμα που υποδηλώνει απόκλιση απόψεων μεταξύ των συντηρητικών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και των εταίρων τους στον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πρότεινε τη χαλάρωση της απαίτησης προς την Αθήνα να διατηρήσει πλεόνασμα προϋπολογισμού ύψους 3,5% μεσοπρόθεσμα. Η Ντέμερ δήλωσε ότι οι απόψεις του Βερολίνου παραμένουν αμετάβλητες.
«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος».
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε άλλη εκδήλωση, υπαινίχθηκε ότι εξαντλείται σιγά-σιγά η υπομονή του με τη διαδικασία και δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, διαφορετικά θα καταλήξει σε αδιέξοδη κατάσταση.
«Εάν η Ελλάδα επανειλημμένα δεν κάνει αυτό στο οποίο έχει δεσμευτεί, αυτό εντέλει δεν θα αποδώσει», δήλωσε ο Σόιμπλε σε επιχειρηματική συνάντηση στο Σααρμπρίκεν της δυτικής Γερμανίας.
Οι αναφορές για ρήγμα εντός της γερμανικής κυβέρνησης έρχονται την ώρα που η χώρα προετοιμάζεται για τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν αύξηση της στήριξης για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί να ανακτήσουν τον ηγετικό ρόλο στην κυβέρνηση.
Η Ντέμερ αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο ο Γκάμπριελ επέκρινε τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα σε επιστολή του προς την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τον προηγούμενο μήνα και πρότεινε τη χαλάρωση των απαιτήσεων για το πλεόνασμα.
Εκπρόσωπος του Γκάμπριελ αρνήθηκε να σχολιάσει «εσωτερικές συζητήσεις», προσθέτοντας ότι «Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να διασφαλίσουμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς…
Όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της». Δήλωσε ότι η Αθήνα είχε ήδη εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια αλλά είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των σχεδίων διάσωσης. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να έχει «ρεαλιστική, αναπτυξιακή και βιώσιμη προοπτική για την οικονομική της ανάπτυξη».

Ομιλία σε επιχειρηματική
εκδήλωση στη Γερμανία
Σόιμπλε: Σε δύσκολη θέση
η Ελλάδα αν δεν εφαρμόσει
τα συμφωνηθέντα
Αν η Ελλάδα συνεχίζει να μην εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα, τότε το πράγμα δεν θα δουλέψει, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,  ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση του στο Βερολίνο με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.
Μιλώντας σε επιχειρηματική εκδήλωση στο Saarbruecken της Γερμανίας, σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, διαφορετικά θα βρεθεί σε δύσκολη θέση».
Την ίδια ώρα χθες μέσω επιστολής ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αντιτίθεται στην πολιτική Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα και προτείνει συμβιβασμό. Το κόμμα του υποψιάζεται ότι ο Σόιμπλε εξωθεί την Ελλάδα και πάλι προς Grexit. Μια αλληλογραφία με «εκρηκτικό» περιεχόμενο για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, αποκαλύπτει στο φύλλο της Παρασκευής η εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ.
Αποστολέας είναι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομίας και παραλήπτης η Άνγκελα Μέρκελ. Στην επιστολή, η οποία έχει ημερομηνία 2 Ιανουαρίου, ο Γκάμπριελ εκφράζει παράπονο στην «προϊσταμένη» του για την πολιτική του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε έναντι της Ελλάδος και εκφράζει ανησυχία για τις συζητήσεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ