Σκληρή  επίθεση στην κυβέρνηση, τόσο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, όσο και για την δεύτερη αξιολόγηση εξαπέλυσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Μυτιλήνη.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξαπάτησε τους κατοίκους των νησιών με ψεύτικες υποσχέσεις, τόνισε ότι το κόστος για την τοπική κοινωνία έγινε αβάσταχτο και πρόσθεσε:

«Απέτυχαν στη φύλαξη των συνόρων.  Απέτυχαν στην υλοποίηση όσων έπρεπε να γίνουν. Απέτυχαν και ως προς τις ευθύνες που έχει αναλάβει η ελληνική Κυβέρνηση για την υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Απέτυχαν παντού, παρότι έχουν περίπου απεριόριστους πόρους από την Ε.Ε. Παρά το ότι είχαν τη στήριξη όλων σχεδόν των ελληνικών κομμάτων. Παρά τη συγκινητική συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας και των χιλιάδων εθελοντών, που κατέθεσαν την ψυχή τους για να βοηθήσουν πονεμένους και κατατρεγμένους ανθρώπους.  Το καταλαβαίνουν πλέον οι πάντες. Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν ούτε θέλουν, ούτε ξέρουν, ούτε μπορούν να λύνουν τα προβλήματα του τόπου. Δεν μπορούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δεν μπορούν σε ολόκληρη τη χώρα.  Τους λέμε, λοιπόν, ξεκάθαρα: Εάν δεν μπορούν, ας κάνουν στην άκρη. Αν δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα, να έρθουν κάποιοι άλλοι να προσπαθήσουν».

Σχέδιο πέντε σημείων για το προσφυγικό

Ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι το προσφυγικό είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, από τον περασμένο Ιούνιο, καταθέσαμε μια δέσμη προτάσεων, την οποία και επικαιροποιούμε συνέχεια. Και αυτές οι προτάσεις συγκροτούν ένα συνεκτικό και τεκμηριωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος. Η πρότασή μας  στηρίζεται σε πέντε βασικά σημεία:

1.    Στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτή είναι η κρίσιμη λέξη: Αποσυμφόρηση. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος μόνα τους. Ειδικά τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, έχουν ξεπεράσει τη δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Και αυτό πρέπει να αλλάξει.

2.    Επιτάχυνση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών. Είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση στην διαδικασία ελέγχου αιτημάτων ασύλου, τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στην δευτεροβάθμια επιτροπή.  Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για το ότι συσσωρεύονται στα νησιά περισσότεροι απ’ όσοι φεύγουν. Έρχονται κάθε μέρα  – και σήμερα πληροφορήθηκα ότι είχαμε σχεδόν 100 αφίξεις – αλλά δεν φεύγουν με την ίδια ταχύτητα. Αναπόφευκτα ο αριθμός μεγαλώνει και συσσωρεύονται δυστυχώς στο νησί αριθμοί, οι οποίοι δεν είναι πια διαχειρίσιμοι. Εμείς δεσμευόμαστε ότι τις διαδικασίες ασύλου θα τις επιταχύνουμε … Όσοι δικαιούνται θα παίρνουν τα έγγραφα και θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στη χώρα … Όσοι οικονομικοί μετανάστες δεν δικαιούνται status πρόσφυγα, πρέπει να φυλάσσονται σε κλειστούς προαναχωρησιακούς χώρους μέχρι να επιστραφούν, είτε στην Τουρκία, είτε στις χώρες από τις οποίες προήλθαν, είτε εθελοντικά.

3.    Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους παραμένοντες σε κλειστές και ανοιχτές δομές στη Μόρια και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Η κατάσταση, την οποία είδαμε, δεν δικαιολογείται με κανέναν απολύτως τρόπο. Υπάρχουν σημαντικοί πόροι διαθέσιμοι. Γνώριζε πάρα πολύ καλά ο αρμόδιος Υπουργός ότι έρχεται χειμώνας. Γνώριζε ότι έρχεται κακοκαιρία και πάρα ταύτα εικόνες όπως οι χιονισμένες σκηνές, τις οποίες είδαμε, δυσφήμησαν, για άλλη μια φορά, την εικόνα του νησιού, σε μια εποχή που κάνει η τοπική κοινωνία μια τεράστια προσπάθεια να ανατάξει την εικόνα της Μυτιλήνης στην παγκόσμια και στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά. Μπορούμε να παρέχουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε αυτούς τους ανθρώπους. Διαχειριστικό είναι το πρόβλημα και η διαχειριστική ανικανότητα της Κυβέρνησης, που επιτρέπει στα hot spots και εδώ στη Μόρια, αλλά και σε άλλα σημεία της Ελλάδος, να είναι σε αυτή την κατάσταση.

4.    Καταγραφή και έλεγχος όλων των Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Οι καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες και κακοδιαχείριση είναι πολύ σοβαρές. Δεν θέλω να είναι άδικες. Ξέρω ότι υπάρχουν Μ.Κ.Ο. που κάνουν τεράστιο έργο και εθελοντές που δίνουν την ψυχή τους στην προσπάθεια να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Θα ήταν άδικο για όλους αυτούς τους ανθρώπους να τους κατατάξουμε σε μια κατηγορία προβληματικών Μ.Κ.Ο. Όμως υπάρχουν και επώνυμες καταγγελίες για διορισμούς κομματικών φίλων που δεν πατάνε το πόδι τους. Για αναθέσεις τεράστιων ποσών σε «δικά τους παιδιά».  Τα χρήματα αυτά έχουν δοθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όχι για να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο πελατειακό του μηχανισμό.  Έχουμε ήδη καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, αλλά απάντηση δεν έχουμε πάρει. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα υπάρξει έλεγχος, ότι θα μπει τάξη στις Μ.Κ.Ο., ότι θα υπάρχει μητρώο Μ.Κ.Ο., ότι θα υπάρχει ένας υπεύθυνος σε κάθε δομή και ότι κάθε Μ.Κ.Ο. που θα μπαίνει, θα ελέγχεται και θα επιτελεί τη συγκεκριμένη της αποστολή.

5.    Φύλαξη των εθνικών συνόρων. Η χώρα όμως δεν μπορεί να είναι έρμαιο κανενός. Δεν μπορεί να εξαρτάται από τις διαθέσεις οποιουδήποτε μπορεί και θέλει να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα. Σε αυτό χρειαζόμαστε  βοήθεια της Ευρώπης. Και η αλήθεια είναι ότι, σε αυτό, η Ευρώπη δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Διεκδικούμε την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και εδώ, από τη Λέσβο, λέω ξεκάθαρα, ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης και τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδος. Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή βοήθεια για να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Αλλά πρέπει να αποδεικνύουμε ότι, αν χρειαστεί, μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ακόμη ότι: «Η αποτυχία της συντεταγμένης πολιτείας να δώσει λύσεις στο πρόβλημα ευνοεί τη άνοδο ακραίων δυνάμεων. Στο όνομα μάλιστα ενός δήθεν  πατριωτισμού» και πρόσθεσε: «Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Ο πατριωτισμός, αυτή η σπουδαία αρετή και αξία που ενέπνευσε το γένος των Ελλήνων σε μεγάλες στιγμές της Ιστορίας μας, σε καμία περίπτωση – το λέω ειδικά εδώ για τη νεολαία μας – δεν ταυτίζεται με τον στείρο εθνικισμό. Άλλο εθνικισμός, άλλο πατριωτισμός. Ο εθνικισμός γεννά μίσος, διχόνοια, ρατσισμό, μισαλλοδοξία. Ο πατριωτισμός είναι από τη φύση του οραματικός, είναι δημιουργικός. Εμπεριέχει βασικές ανθρώπινες αξίες. Προϋποθέτει υψηλό αίσθημα ευθύνης και δημιουργεί κοινωνική, αλλά και εθνική συνείδηση. Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη του υγιούς πατριωτισμού. Και το ζήτημα του προσφυγικού πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ακριβώς υπό αυτό το πρίσμα. Δεν θα αφήσουμε – και το λέω αυτό εδώ πέρα στη Μυτιλήνη – ακραίες και σκοτεινές δυνάμεις, εχθρούς της Δημοκρατίας, του Κράτους δικαίου και του ανθρωπισμού, να καπηλευτούν ένα υπαρκτό πρόβλημα. Και πάντως δεν επιτρέψουμε, δεν θα επιτρέψω προσωπικά σε κανέναν να ταυτίζει όποιον ασκεί εμπεριστατωμένη κριτική στην Κυβέρνηση για το προσφυγικό με την ακροδεξιά. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».

Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Αναφερόμενος στα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού τόνισε  ότι «ήταν τα δύο πιο εφιαλτικά χρόνια της Μεταπολίτευσης», σημείωσε: «Υποσχέθηκαν ελπίδα και προκάλεσαν κοινωνική κατάθλιψη. Υποσχέθηκαν διαφάνεια και αξιοκρατία για να στήσουν ένα νέο κομματικό Κράτος, μια νέα διαπλοκή. Υποσχέθηκαν αξιοπρέπεια και έκαναν χειρότερη τη ζωή των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Αυτοί πληρώνουν κατεξοχήν το λογαριασμό από τις πολιτικές επιλογές του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Αυτοί πλήττονται από την αύξηση του κόστους ζωής.

Δεν χρειάζεται να πω πολλά πράγματα για το τι συμβαίνει στην οικονομία … Η υπερφορολόγηση και οι υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές στραγγαλίζουν την παραγωγική Ελλάδα σήμερα. Οι τράπεζες έχουν υποστεί μια ασύλληπτη ζημιά από τα capital controls. Το αποτέλεσμα είναι ότι, δυστυχώς και σήμερα, δεν μπορούν να παρέχουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Δεν μπορούν να δανειοδοτήσουν τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να σκέφτονται να κάνουν μια επένδυση, να μεγαλώσουν τη δραστηριότητά τους. Και πώς θα πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας χωρίς τράπεζες που να λειτουργούν πραγματικά;

Στην Παιδεία υπάρχει υποβάθμιση σε όλα τα επίπεδα … Σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που ψηφίστηκαν με διακομματική συναίνεση ακυρώθηκαν στο βωμό ιδεοληψιών …

Στην Υγεία η κατάσταση είναι βαθιά προβληματική. Και αναγνωρίζω ότι και εδώ στη Μυτιλήνη, το σύστημα υγείας έχει σηκώσει δυσανάλογο μεγάλο βάρος …

Στο Κράτος στήνεται, με πολύ μεγάλη μεθοδικότητα, ένα νέο πελατειακό σύστημα με μια σειρά από παράνομους διορισμούς και παράνομες μετατροπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Όλες αυτές τις παλιές, κακές πελατειακές παθογένειες της Μεταπολίτευσης, αυτές που κατηγορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σπεύδει  να τις αναπαραγάγει με πολύ μεγάλη συχνότητα. Και, βέβαια, συνολικά στο δημόσιο βίο βλέπουμε φαινόμενα αυταρχισμού και προσπάθεια ελέγχου κάθε ανεξάρτητης Αρχής και εξουσίας … Ποτέ η χώρα δεν είχε γνωρίσει πιο ανίκανη, πιο  αναποτελεσματική, πιο επιζήμια Κυβέρνηση. Γι’ αυτό και η καταδίκη της από τους πολίτες, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, θα είναι πάρα πολύ βαριά. Λαός και Ιστορία θα είναι αμείλικτοι με τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και την παρέα τους».

Για τις πρακτικές ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Τρεις λέξεις περιγράφουν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: Ψέματα, ανικανότητα, φόροι. Έτσι θα τους θυμόμαστε. Ανέβηκαν με ψέματα και λάσπη και σήμερα ακόμα προσπαθούν να κρατηθούν με ψέματα και λάσπη. Και όσο πλησιάζουν οι εκλογές, όσο συρρικνώνονται τα δημοσκοπικά τους ποσοστά τόσο θα μεγαλώνει η αθλιότητά τους».

Αξιολόγηση

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Η λέξη θράσος  είναι δυστυχώς συνώνυμο με τον Αλέξη Τσίπρα. Και τώρα, ο ίδιος άνθρωπος, οδηγεί την αξιολόγηση του δικού του προγράμματος στα χειρότερα δυνατά αποτελέσματα. Εδώ και τόσο καιρό προειδοποιούμε ότι με τις επιλογές του ζημιώνει τη χώρα. Και δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου – δεν θα κουραστώ να το λέω – επαναλαμβάνει διαρκώς τα ίδια λάθη. Χάνει κεφάλαιο αξιοπιστίας. Διαβάζει για άλλη μια φορά, λάθος τους διεθνείς συσχετισμούς. Και το τελικό αποτέλεσμα, ξέρετε ποιο είναι;  Η χώρα είναι απελπιστικά απομονωμένη. Και κάθε φορά που παριστάνουν τα δήθεν σκληρά καρύδια, ότι διαπραγματεύονται σκληρά, τελικά συμβιβάζονται και στέλνουν το λογαριασμό σε σας, φίλες και φίλοι. Και αυτή θα είναι και η κατάληξη αυτής της υπόθεσης».

«Ένα πράγμα ενδιαφέρει τον κύριο Τσίπρα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι το πως θα μείνει στη καρέκλα, πως θα κρατηθεί στην εξουσία. Δεν διστάζουν, όπως έκαναν και προχθές στη συζήτηση στη Βουλή, να βυθίζουν τη χώρα στο δικό τους βούρκο της διαπλοκής, της διαφθοράς, της αδιαφάνειας. Μόνο που αυτό, είναι σε βάρος της χώρας. Εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτό το δρόμο. Δεν θα πολώσουμε την πολιτική ζωή σε βαθμό που να υπονομεύσουμε την όποια αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.  Αλλά δυστυχώς, κάθε μέρα παραμονής αυτής της Κυβέρνησης σημαίνει μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Σημαίνει επιδείνωση στη ζωή όλων των Ελλήνων και το κυριότερο σημαίνει απογοήτευση και κατάθλιψη κυρίως τη νέα γενιά, η οποία σήμερα κοιτάει το μέλλον ολοένα με περισσότερη απαισιοδοξία. Για αυτό επιμένουμε ότι χρειάζεται, το συντομότερο δυνατό, πολιτική αλλαγή. Να φύγουν για να ανασάνει επιτέλους η χώρα. Η απομάκρυνση Τσίπρα – Καμμένου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πάει μπροστά η Ελλάδα», συμπλήρωσε  ο κ. Μητσοτάκης.

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ