Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, με την επιδοματική πολιτική την ώρα που «στραγγίζει» την αγορά, τους μισθωτούς και συνταξιούχους, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «δ» ο στενός συνεργάτης του κ. Αντ. Σαμαρά και πρώην γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιμάρας.
Σε μια από τις σπανιότατες συνεντεύξεις που δίνει ο κ. Τσιμάρας, ξεκαθαρίζει ότι οι Έλληνες αναγκάζονται σήμερα να υποστούν δύο αχρείαστα μνημόνια και να πληρώσουν 100δις ευρώ την στιγμή που το 2015, ήταν έτοιμη η χώρα να βγει από τα μνημόνια με 900εκ. ευρώ. Επίσης, εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ν.Δ. θα καταφέρει την αυτοδυναμία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ ξεκαθαρίζει πως θα πρέπει να υπάρξει Εξεταστική για το επίµαχο πρώτο εξάµηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καµµένου που ήταν το πιο καταστροφικό για την Ελλάδα, μέχρι σήμερα.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Τσιμάρα, να ξεκινήσουμε με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος ξεκαθάρισε την θέση του ότι «θα κάτσει στο σκαμνί όλους τους σκευωρούς». Την ίδια ώρα, παρακολουθούμε την πρακτική της κυβέρνησης στην λογική «άρτος και θέαμα» με συλλήψεις πρώην κορυφαίων πολιτικών στελεχών, σοβαρούς καταλογισμούς ποινικών ευθυνών κ.λπ. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Όπως βλέπετε, ο Αντώνης Σαμαράς είναι πάντα παρών. Είναι ένας άνθρωπος που αφιέρωσε με πάρα πολύ μεγάλη ζέση, την προσπάθεια να σωθεί η Ελλάδα το 2012 και όπως καταλαβαίνετε, τον ενδιαφέρει το μέλλον αυτής της χώρας –όπως και όλους μας. Στην συνέντευξη που έδωσε, είπε τα πράγματα με το όνομά τους, αναφέρθηκε στο πετυχημένο έργο που επιτέλεσε στα 2,5 χρόνια που ήταν στην πρωθυπουργία της χώρας, άφησε μια χώρα πολύ καλύτερη από αυτήν που παρέλαβε και υπερασπίστηκε τον εαυτό του, από τις αθλιότητες στις οποίες έχει επιδοθεί η σημερινή κυβέρνηση εναντίον του. Μιλήσατε για «άρτον και θέαμα». Στην συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή δεν υπάρχει πια…. άρτος, η κυβέρνηση επιδίδεται στα… θεάματα. Στήνουν σκηνικό για κυνήγι μαγισσών. Βεβαίως και όποιος είχε παραβατικές συμπεριφορές πρέπει να ελεγχθεί αλλά από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να παραπλανούμε την κοινή γνώμη και να πετάμε την μπάλα στην κερκίδα, αλλάζοντας την ατζέντα για επικοινωνιακό σκοπό -και να σπιλώνουμε υπολήψεις. Όλη αυτή η ιστορία δημιουργεί ένα «νοσηρό» κλίμα και με αυτό, δυστυχώς, θα πορευτούμε στις εκλογές. Και αυτή η προεκλογική περίοδος θα τραβήξει ακόμη. Εκτιμώ ότι θα προσπαθήσουν να εξαντλήσουν και την τελευταία ημέρα γιατί αυτή είναι η λογική τους. Τώρα, εάν θα τα καταφέρουν αναλόγως με τις πολιτικές εξελίξεις… απομένει να το δούμε.
• Πώς βλέπετε το πολιτικό κλίμα για τη Ν.Δ.;
Όσον αφορά το σημερινό πολιτικό κλίμα, κι εδώ τα πράγματα αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν. Φαίνεται ένα σαφές προβάδισμα της Ν.Δ. το οποίο αγγίζει τα όρια της αυτοδυναμίας. Η πολιτική των… «παροχών» της κυβέρνησης, δεν έχει αντίκρισμα στην κοινωνία. Δεν μπορεί να παίρνεις από κάποιον τα διπλά και να του δίνεις, ένα. Ο ελληνικός λαός δεν είναι ανόητος, έχει μνήμη, έχει γνώση και κρίνει. Και πιστεύω ότι θα δώσει τις απαντήσεις του όταν θα έρθει η ώρα.
• Η πρακτική των «επιδομάτων» και η αναστολή της μείωσης των συντάξεων την ώρα που η κυβέρνηση έχει κάνει αλλεπάλληλες περικοπές, έχει χαθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός, έχουν καταρρεύσει τα εργασιακά προνόμια, ασφυκτιά η αγορά, δεν υπάρχει ρευστότητα στις τράπεζες παράλληλα με την υπερ-φορολόγηση, συγκεντρωτικά, έχουν αρνητικό πρόσημο εκ των πραγμάτων. Κι ενώ μιλούν για ρυθμίσεις, οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και μικροεπιχειρηματίες πώς θα προχωρήσουν χωρίς χρήματα;
Είναι πράγματι έτσι. Και να θέλεις να κάνεις ρύθμιση οφειλών, με αυτά που ζητούν οι τράπεζες και η εφορία, δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και στα νοικοκυριά. Μου θυμίζει το ανέκδοτο με τον… Χότζα. Αφού «στράγγιξαν» την αγορά, έκοψαν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το οποίο ευαγγελίζονταν ότι θα φέρει την ανάπτυξη, παρουσίασαν ένα πλεόνασμα 7 δις ευρώ εκ των οποίων τα 6 εκ. ευρώ είναι από κατασχέσεις και μας λένε ότι μοιράζουν μερίσματα! Ποιον κοροϊδεύουν τελικά; Ο Έλληνας, δεν θέλει ελεημοσύνη. Ο Έλληνας θέλει δουλειά. Για τον ίδιο, για τα παιδιά του, για το μέλλον του ώστε να υπάρχει σταθερότητα και να δημιουργηθεί πλούτος. Μέσα από αυτό θα κινηθεί η οικονομία, θα πληρωθούν οι φόροι, θα γίνουν επενδύσεις και θα νιώσει και ψυχολογικά, καλύτερα. Το ζήτημα δεν είναι να του δώσεις ελεημοσύνη. Είναι να τους δώσεις την δυνατότητα να δουλέψει και να απολαύσει αυτό για το οποίο θα εργαστεί. Και φυσικά, με αξιοπρεπείς συνθήκες και όχι με μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας.
• Είναι αλήθεια ότι ακόμη και για τον Τουρισμό στον οποίο έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας για εισοδήματα, δεν είναι «πανάκεια» για την ελληνική οικονομία όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.
Ο Τουρισμός, είναι ένας πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Δεν είναι μόνο το πόσοι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα. Να δεχτούμε τα «ρεκόρ» των αφίξεων. Αλλά ο τζίρος, ο κύκλος εργασιών είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος; Και φυσικά, τι είναι αυτό που μένει στον επιχειρηματία και στον εργαζόμενο από όλα αυτά;
Η κυβέρνηση πάντως, λέει ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια». Τελικά το κατάλαβε κανένας αυτό στην πράξη και στην τσέπη του;
Εγώ ξέρω, πως όταν μια χώρα «βγαίνει από τα μνημόνια» σημαίνει ότι μπορεί να βγει στις αγορές και έχει την δυνατότητα να δανειστεί. Με 4,7 τα spreads δεν μπορούμε να πάμε στις αγορές. Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση μιλούσε για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, μας λοιδορούσαν και μας έλεγαν ότι ήθελαν «καθαρή έξοδο». Πώς είναι αυτή η «καθαρή έξοδος» σήμερα που δεν μπορούμε ακόμη να πάμε στις αγορές; Εάν είχαμε την πιστοληπτική γραμμή στήριξης θα τολμούσαμε να βγούμε στις αγορές και αν δεν πετυχαίναμε τα επιτόκια που θέλαμε, θα παίρναμε την στήριξη της γραμμής. Θέλανε…. «καθαρή έξοδο». Αυτή είναι τελικά η… «καθαρή»;
• Κύριε Τσιμάρα, κατά την άποψή σας, πρέπει να υπάρξει Εξεταστική για το επίµαχο πρώτο εξάµηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καµµένου;
Απάντησε και ο κ. Σαμαράς σε αυτό. Κατά την άποψή μου, αυτό το επίμαχο εξάμηνο που αποτέλεσε την αιτία για το 3ο και το 4ο μνημόνιο τα οποία βιώνουμε τώρα. Αυτή η περίοδος των «λεονταρισμών» που… θα χόρευαν οι αγορές και θα χτυπούσαμε εμείς τα νταούλια κ.λπ. έφεραν τα αχρείαστα μνημόνια. Η Ελλάδα θα έβγαινε από τα μνημόνια το 2015, ενώ είχαμε πετύχει πράγματα κι ενώ θα μπορούσε η χώρα να κάνει το βήμα της εξόδου στις αγορές, γυρίσαμε πίσω, δεχτήκαμε το 3ο και 4ο μνημόνιο συν 100δις ευρώ επιπλέον…. αχρείαστα! Τους είχε πειράξει το «μέιλ Χαρδούβελη» με τα 900εκ. ευρώ.
• Εκτιμάτε πως η Ν.Δ. θα καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία; Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως ακόμη κι αν πάρει αυτοδυναμία, θα επιδιώξει τις συνεργασίες.
Πιστεύω πως είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας. Η δική μου αίσθηση είναι πως είμαστε πολύ κοντά. Και όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ακόμη κι αν το καταφέρει, θα ζητήσει την συνεργασία και άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ