Συνεντεύξεις

Φ. Kουρμούσης: «Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν μπορούν να βρουν καταφύγιο στον εξωδικαστικό συμβιβασμό»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Πριν από μία εβδομάδα, επισκέφθηκε την Ρόδο ο κ. Φώτης Κουρμούσης Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο οποίος είχε απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες, υπαλλήλους, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, να κάνουν χρήση των εργαλείων που παρέχει το Κράτος, μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ώστε να προστατευθούν αλλά και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τράπεζες, εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.
Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Κουρμούσης επισκέπτεται τη Ρόδο μέσα σε ενάμιση χρόνο όπου είχε συναντήσεις με φορείς και ενδιαφερόμενους, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις, ενώ πραγματοποιεί μια σειρά από αντίστοιχες ενημερωτικές συναντήσεις, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Αν και οι αρμοδιότητές του είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας για τον περίφημο «εξωδικαστικό συμβιβασμό» (λόγω της πολυπλοκότητας και της γραφειοκρατίας) ο κ. Κουρμούσης, εξηγεί σήμερα και δίνει σαφείς διευκρινίσεις σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» για τις βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί από πλευράς της κυβέρνησης με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας.
Επιπλέον ξεκαθαρίζει ότι οι στρατηγικοί… κακοπληρωτές δεν πρόκειται να ξεφύγουν τόσο εύκολα μέσα από αυτές τις διαδικασίες του μηχανισμού, καθώς «η αίτηση ένταξης ενέχει και δήλωση άρσης τραπεζικού απορρήτου. Άρα οι στρατηγικοί κακοπληρωτές έχουν ελάχιστες πιθανότητες να βρουν καταφύγιο σε αυτό το νόμο και θα προτιμήσουν να το αποφύγουν» όπως δηλώνει, αν και εκφράζει τον προβληματισμό του για το πώς θα καταφέρουν να σωθούν με μια γρήγορη και ασφαλή διαδικασία οι επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την κρίση. Επιπροσθέτως, εξηγεί πώς μπορούν να ρυθμίσουν όλοι τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο, άνθρωποι εποχιακά εργαζόμενοι, άνεργοι, μισθωτοί ή συνταξιούχοι ενώ σε ερώτηση εάν τελικά αναμένεται ρύθμιση οφειλών προς ταμεία- εφορία για όσους έχουν κλείσει βιβλία και μπλοκάκια, απαντάει πως «αυτοί που έχουν κλείσει βιβλία και μπλοκάκια δεν καλύπτονται από τον εξωδικαστικό και θα πρέπει γι’ αυτούς να φτιαχτούν άλλα εργαλεία».

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κουρμούση, βρεθήκατε πρόσφατα στην Ρόδο με θέμα την ενημέρωση σχετικά με την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι σήμερα;
Το τελευταίο τρίμηνο έχουμε μια σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας ρυθμίσεων. Πλέον έχουν ήδη ολοκληρωθεί επιτυχώς πάνω από 1000 υποθέσεις, επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν διενεργηθεί το τελευταίο τρίμηνο. Επίσης καθημερινώς ολοκληρώνονται και οι υπόλοιπες 4 χιλιάδες αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πλέον διαφαίνεται, από τα στατιστικά στοιχεία, ότι το ενδιαφέρον της αγοράς είναι πολύ μεγάλο, αφού πάνω από 50 χιλιάδες επιχειρήσεις όλων των ειδών έχουν ξεκινήσει την ετοιμασία της αίτησής τους.
• Υπάρχουν διευκολύνσεις από την κυβέρνηση ώστε να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αυτό το μέτρο;
Η ανωτέρω πορεία ήταν αποτέλεσμα της βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου (Ιούνιος και Αύγουστος 2018) με τη μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών και πληροφοριών, την ένταξη των οφειλών που βεβαιώθηκαν το 2017, την επέκταση σε ομόρρυθμους εταίρους και αγρότες, καθώς και τη θέσπιση απλούστερης διαδικασίας για ρύθμιση οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών με οφειλές προς το δημόσιο έως 250.000 ευρώ. Επιπρόσθετα το Σεπτέμβριο 2018 αναβαθμίστηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, παρέχοντας νέους αυτοματισμούς και διευκολύνσεις στους χρήστες, ενώ παράλληλα ψηφιοποιήθηκαν οι διαδικασίες ρύθμισης / διαπραγμάτευσης οφειλών, τόσο των τραπεζών όσο και του δημοσίου. Με τα ανωτέρω αντιμετωπίστηκαν οι δυσκολίες που προέκυψαν κατά το πρώτο πιλοτικό διάστημα λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθιστώντας έτσι τη συνολική διαδικασία ρύθμισης οφειλών πολύ πιο εύκολη και γρήγορη και ξεπερνώντας τις αρχικές δυσκολίες.
Παρακολουθούμε στενά την πορεία και την εφαρμογή του πλαισίου αναζητώντας συνεχώς τρόπους βελτίωσης της διαδικασίας. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την μεγάλη αύξηση του αριθμού αιτήσεων και επιτυχών ρυθμίσεων, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης ισχύος του νόμου. Καλό θα ήταν όμως οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση εγκαίρως και να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή.
• Μπορείτε να υπολογίσετε πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των οφειλών μιας επιχείρησης;
Ανάλογα με την πολυπλοκότητα της περίπτωσης, το είδος της ρύθμισης και το μέγεθος της οφειλής οι χρόνοι μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί. Για μικρές επιχειρήσεις και απλές περιπτώσεις η διαδικασία διαρκεί 3-6 εβδομάδες. Για περιπτώσεις μεσαίου μεγέθους και πολυπλοκότητας απαιτείται ένα τρίμηνο, ίσως και τετράμηνο. Τέλος, για τις μεγάλες επιχειρήσεις και χρέη πιθανώς θα χρειαστούν 6-9 μήνες. Ωστόσο, οι χρόνοι που αναφέρω αφορούν το διάστημα μετά την οριστική υποβολή της αίτησης και τον έλεγχο πληρότητας που είναι και το σημείο όπου αρχίζει και η διαδικασία αναστολής των καταδιωκτικών μέτρων, δηλαδή που το Κράτος παρέχει προστασία από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς ακινήτων. Κατά συνέπεια, είναι πάρα πολύ σημαντικό, να μην περιμένει ο οφειλέτης την τελευταία στιγμή ή την αναγγελία καταδιωκτικών μέτρων για να υποβάλει αίτηση.
Επίσης οι πρόσφατες αναβαθμίσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα βοηθούν πολύ τους χρήστες στην ετοιμασία της αίτησης τους, αφού παρέχονται αυτομάτως όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και οι πληροφορίες (π.χ. χρέη) που είναι διαθέσιμες σε ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και τράπεζες.
• Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο στο πλαίσιο του μηχανισμού να βρουν «καταφύγιο» στρατηγικοί κακοπληρωτές;
Αυτό είναι κάτι που δώσαμε εξαρχής μεγάλη σημασία, έτσι ώστε οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να μην μπορούν να βρουν καταφύγιο σε αυτό το πλαίσιο. Κάποιοι ήδη προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Η αίτηση ένταξης ενέχει και δήλωση άρσης τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Έτσι όλοι οι πιστωτές, δημόσιο και τράπεζες, μπορούν πλέον να αναζητήσουν όλα τα στοιχεία για κρυμμένη περιουσία. Στην έρευνά τους αυτή τους υποστηρίζουμε με την τεχνολογία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και άλλων ψηφιακών διαδικασιών και διασταυρώσεων και διεπαφών με συστήματα άλλων χωρών.
Όλοι όσοι εντοπίζονται απεντάσσονται από το μηχανισμό και οδηγούνται να πληρώσουν, ενώ παράλληλα διακόπτεται άμεσα η προστασία από καταδιωκτικά μέτρα.
Διενεργούνται και άλλες παράλληλες ενέργειες για την πρόληψη και τον εντοπισμό τους, που για λόγους απορρήτου δεν μπορώ να αναφερθώ περαιτέρω.

• Οι οφειλέτες μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες για τον εξωδικαστικό μηχανισμό; Υπάρχει υποστηρικτική δομή ενημέρωσης;
Οι οφειλέτες και οι συνεργάτες τους μπορούν να βρουν άφθονη πολύ αναλυτική πληροφόρηση στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας μας: http://www.keyd.gov.gr, όπου έχουμε δημιουργήσει ειδική σελίδα με αναλυτικές οδηγίες για κάθε βήμα της αίτησης, καθώς και απαντήσεις σε δεκάδες συχνές ερωτήσεις:http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link-01_uliko/
Υπάρχει επίσης και ηλεκτρονική διεύθυνση στην υπηρεσία μας που μπορούν να αποστείλουν email (ocw-info@keyd.gov.gr) με ερωτήματα που έχουν.
Επίσης μπορούν να αποταθούν σε ένα από τα 24 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης & Υποστήριξης Δανειοληπτών που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια και έχουν ήδη εξυπηρετήσει πάνω από 10 χιλιάδες πολίτες.
Επιπρόσθετα διενεργούμε συνεχώς ημερίδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα, σε συνεργασία με τα τοπικά επιμελητήρια. Μια τέτοια ημερίδα έγινε πρόσφατα και στο όμορφο νησί σας, όπου και δόθηκαν τόσο διευκρινίσεις όσο και πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση των οφειλών προς τράπεζες και δημόσιο.
Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για μια ολοκληρωμένη δομή υποστήριξης στην οποία η επιχείρηση, ο επαγγελματίας και οι συνεργάτες τους (λογιστές, οικονομολόγοι, δικηγόροι, μηχανικοί, σύμβουλοι κλπ) έχουν εύκολη και κυρίως δωρεάν πρόσβαση.
• Πώς μπορούν να ρυθμίσουν όλοι τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο, άνθρωποι εποχιακά εργαζόμενοι, άνεργοι, μισθωτοί ή συνταξιούχοι;
Οι διαφορετικές κατηγορίες οφειλετών απαιτούν διαφορετικού τύπου λύσεις και διαφορετικά εργαλεία ρυθμίσεων. Για παράδειγμα ο εξωδικαστικός μηχανισμός αφορά βιώσιμες και εν λειτουργία επιχειρήσεις και επαγγελματίες που μπορούν να ανακάμψουν, εφόσον ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Οι άνεργοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να αξιοποιήσουν άλλα εργαλεία που απευθύνονται σε φυσικά πρόσωπα, όπως ο Νόμος Κατσέλη-Σταθάκη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ο κώδικας δεοντολογίας τραπεζών.

• Είχατε δηλώσει πρόσφατα ότι αναμένεται ρύθμιση οφειλών προς ταμεία- εφορία για όσους έχουν κλείσει βιβλία και μπλοκάκια. Έχει τεθεί σε ισχύ;
Είχα δηλώσει ότι αυτοί που έχουν κλείσει βιβλία και μπλοκάκια δεν καλύπτονται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό και θα πρέπει για αυτούς να φτιαχτούν άλλα εργαλεία. Και ότι τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας μελετούν τις δυνατότητες που υπάρχουν και θα ενημερώσουν τους ενδιαφερομένους μόλις καταλήξουν σε κάποια λύση.
Όμως δεν θα ήθελα να συζητήσω για θέματα που δεν έχουν καταλήξει και δεν έχουν ανακοινωθεί από τους αρμοδίους. Δεν είναι ορθό να δημιουργούμε απογοήτευση ή υπερβολικές προσδοκίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου