- Ο Δημήτρης Γάκης τονίζει ότι η κοινωνία αναζητά αξιοπιστία και μια νέα πολιτική αφήγηση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
- Η φθορά της κυβέρνησης οφείλεται στην καθημερινότητα και την ακρίβεια, που δημιουργούν αίσθηση αλαζονείας εξουσίας.
- Η ίδρυση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ.) από τον Αλέξη Τσίπρα θεωρείται «ιστορική μέρα» για την Αριστερά.
- Ο Γάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε νέες πολιτικές ή αυτοδιοικητικές διεργασίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επανασύνδεσης της πολιτικής με την κοινωνία.
• «Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει πολιτική προσωπικότητα με ισχυρό αποτύπωμα – Η κοινωνία αναζητά αξιοπιστία και όχι μόνο αντιδεξιά ρητορική», δηλώνει στη «δ» ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ • Τι αναφέρει για την κυβερνητική φθορά, την κρίση στην Κεντροαριστερά, την επιστροφή Τσίπρα και την νέα πολιτική πρωτοβουλία της ΕΛ.Α.Σ.
Για τη φθορά της κυβέρνησης, την κοινωνική πίεση από την ακρίβεια, το πολιτικό κενό στην Κεντροαριστερά αλλά και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή μιλά στη «δημοκρατική» ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης.
Σε μια συνέντευξη με αιχμηρές τοποθετήσεις, υποστηρίζει ότι η κοινωνία αναζητά πλέον μια νέα πολιτική αφήγηση απέναντι στην Νέα Δημοκρατία, ενώ χαρακτηρίζει «ιστορική μέρα» την ανακοίνωση της ίδρυσης της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ.) από τον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, αναφέρεται στον ρόλο της Αριστεράς στην νέα εποχή, στην ανάγκη επανασύνδεσης της πολιτικής με την κοινωνία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε νέες πολιτικές ή αυτοδιοικητικές διεργασίες.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Ποια θεωρείτε κ. Γάκη ότι είναι σήμερα τα μεγαλύτερα πολιτικά διλήμματα του πρωθυπουργού, γιατί αν και η κυβέρνηση δείχνει σημάδια πολιτικής φθοράς, ο Κ. Μητσοτάκης ως πρόσωπο χάνει μόνο από τον κανένα;
Κυρία Παμπρή θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μου δίνετε μέσα από την “δημοκρατική” να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα μπροστά σε ένα βασικό πολιτικό δίλημμα: αν θα συνεχίσει να κυβερνά με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης ή αν θα επιχειρήσει μια ουσιαστική επανασύνδεση με την κοινωνία. Επιλέγει νομίζω το πρώτο γιατί δεν τον ενδιαφέρει η κοινωνία παρά μόνο η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Η κυβέρνηση εμφανίζει διακριτά ανεπίστρεπτα σημάδια φθοράς, κυρίως λόγω της καθημερινότητας, της ακρίβειας και μιας αίσθησης αλαζονείας εξουσίας που έχει αρχίσει να ενοχλεί ακόμα και παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ.
Ο “κανένας” απ’ τον οποίο σήμερα ο κ. Μητσοτάκης χάνει, ήδη άρχισε να παίρνει πολιτική και φυσική μορφή. Έχω όμως την εντύπωση πως το κορυφαίο δίλημμα του κ. Μητσοτάκη είναι αν θα φύγει μόνος του ή θα περιμένει να τον διώξει ο ελληνικός λαός και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι.
Το πρόβλημα της αντιπολίτευσης δεν είναι μόνο πολιτικό. Είναι πρόβλημα αξιοπιστίας, ηγεσίας και πειστικού οράματος. Βρίσκει όμως σιγά σιγά το βηματισμό της.

• Τα θέματα θεσμών, υποκλοπές, ΟΠΕΚΕΠΕ, η ΝΔ τα αντιμετώπισε επικαλούμενη, λόγους εθνικής ασφάλειας. Θεωρείτε ότι η ακρίβεια και η καθημερινότητα μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες πολιτικής ανατροπής;
Στην Ελλάδα πολλές φορές τα μεγάλα θεσμικά ζητήματα δεν οδηγούν από μόνα τους σε πολιτική ανατροπή. Αυτό που τελικά αλλάζει πολιτικούς συσχετισμούς είναι όταν ο πολίτης αισθάνεται ότι πιέζεται καθημερινά: στο σούπερ μάρκετ, στο ρεύμα, στο ενοίκιο, στην ανασφάλεια για το μέλλον των παιδιών του.
Η ακρίβεια δεν είναι πια ένα προσωρινό φαινόμενο. Έχει μετατραπεί σε κρίση ποιότητας ζωής. Αν η κοινωνία πιστέψει ότι δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης, τότε ναι, μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες πολιτικής ανατροπής. Όχι απαραίτητα ξαφνικά, αλλά σωρευτικά.
Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του χρησιμοποιούν ακόμα και εθνικοφοβία και εθνικοπροπαγάνδα για να καλύψουν τα ανομήματά τους. Η επίκληση εθνικών λόγων για να καλύψουν την ανικανότητά τους, την αντιδημοκρατική τους λειτουργία, τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα τους, την αλαζονεία τους και τις επιπόλαιες και επικίνδυνες θέσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι επικίνδυνη τακτική.
• Πιστεύετε ότι σήμερα υπάρχει πραγματικό πολιτικό κενό στον χώρο της Κεντροαριστεράς ή απλώς κρίση ηγεσίας και αξιοπιστίας που θα καλύψει ως προσωπικότητα ο Αλέξης Τσίπρας;
Υπάρχει και πολιτικό κενό και κρίση ηγεσίας. Η Κεντροαριστερά δεν έχει ακόμη απαντήσει πειστικά στο ερώτημα ποιο κοινωνικό συμβόλαιο προτείνει για την νέα εποχή. Δεν αρκεί μόνο η αντιδεξιά ρητορική. Χρειάζεται νέο σχέδιο για εργασία, κράτος, παραγωγή, ανισότητες και δημοκρατία.
Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει μια πολιτική προσωπικότητα με ισχυρό αποτύπωμα και διεθνή αναγνώριση. Έχει ακόμα πολιτικό κεφάλαιο. Όμως το κρίσιμο δεν είναι μόνο η επιστροφή ενός προσώπου. Είναι αν μπορεί να εκφραστεί ένα νέο συλλογικό ρεύμα με αξιοπιστία, αυτοκριτική και προοπτική. Την περασμένη Τρίτη 26-5-26 έγινε όμως η αρχή με την ανακοίνωση της ίδρυσης του κόμματος Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ.).
• Θεωρείτε ότι η κοινωνία αναζητά μια νέα πολιτική αφήγηση απέναντι στην Νέα Δημοκρατία ή κυριαρχεί ακόμη η λογική «δεν υπάρχει εναλλακτική»;
Νομίζω ότι η κοινωνία βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Από τη μία υπάρχει κόπωση και αυξανόμενη δυσφορία. Από την άλλη όμως δεν έχει ακόμα πειστεί ότι υπάρχει μια σταθερή, σοβαρή και κυβερνητικά έτοιμη εναλλακτική λύση. Άρα η μάχη σήμερα δεν είναι μόνο εκλογική. Είναι μάχη αξιοπιστίας. Όποιος καταφέρει να μιλήσει με αλήθεια, σοβαρότητα και κοινωνική ενσυναίσθηση, χωρίς κραυγές και εύκολους λαϊκισμούς, θα μπορέσει να εκφράσει ένα νέο κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε προ ημερών ότι έχει όλες αυτές τις δυνατότητες. Έδειξε με την παρουσίαση της διακήρυξης του κόμματος ΕΛ.Α.Σ. ότι είναι η εναλλακτική πρόταση, η εναλλακτική πολιτική απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
• Υπάρχει κάτι που η Αριστερά δεν κατάφερε να καταλάβει για τη μεταβαλλόμενη ελληνική κοινωνία;
Ναι. Σε έναν βαθμό δεν κατάλαβε πόσο έχει αλλάξει η κοινωνία μετά την κρίση, την πανδημία και την νέα οικονομική ανασφάλεια. Πολλοί πολίτες σήμερα δεν αναζητούν μόνο ιδεολογικές αναφορές. Αναζητούν σταθερότητα, αξιοπρέπεια, ασφάλεια και προοπτική. Η Αριστερά συχνά μίλησε περισσότερο με όρους παρελθόντος και λιγότερο με όρους μέλλοντος. Χρειάζεται νέα γλώσσα, νέα σχέση με τη μεσαία τάξη, με τους νέους εργαζόμενους, με την περιφέρεια και με έναν κόσμο που δεν χωρά εύκολα στα παλιά πολιτικά στερεότυπα.

• Ποιο θα ήταν κατά τη γνώμη σας το βασικό μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει σήμερα η λεγόμενη προοδευτική παράταξη;
Κυρία Παμπρή υπάρχουν στιγμές που συμπυκνώνουν αγωνίες, ελπίδες, διαψεύσεις, αλλά και την ανάγκη για μια νέα επανεκκίνηση. Είναι στιγμές που και πάλι πρέπει η πολιτική να συναντήσει και να πορευτεί με την κοινωνία, η ελπίδα να ακουμπήσει στην συμμετοχή, η ανάγκη για αλλαγή να φωτίζει το μέλλον. Η Προοδευτική Παράταξη είναι μία πρόκληση που αρνείται να συμβιβαστεί με την αδικία, την ανισότητα, την καταπίεση και την απαξίωση της Δημοκρατίας. Είναι μια δέσμευση ότι θα πρέπει η πολιτική να μην παραμείνει υπόθεση κλειστών μηχανισμών και επαγγελματικών ελίτ.
Το σύνθημα «από την κοινωνία, με την κοινωνία, για την κοινωνία» αποτυπώνει μια βαθιά ανάγκη της εποχής μας να αποκτήσει ξανά φωνή ο κόσμος που αισθάνεται αόρατος και αποκλεισμένος από τις αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή του.
• Ποια είναι η άποψή σας για την επιστροφή Τσίπρα, διακήρυξη, ομιλία κ.λπ.
H 26-5-26 είναι μία ιστορική μέρα. Όχι μόνο για την Αριστερά αλλά για όλο το πολιτικό σύστημα. Ήμουν εκεί. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ.). Πηγή των αξιών του νέου φορέα είναι το “Εμείς” της νέας εποχής: μια κοινωνία που δεν συμβιβάζεται με τις ανισότητες, και δεν αφήνει τη ζωή των ανθρώπων στα χέρια της αγοράς και των ισχυρών. Θεμέλιό μας είναι η Δημοκρατία της καθημερινότητας, με φωνή για τους ανθρώπους και αξιοπρέπεια στην πράξη. Στόχος του η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης με κεντρικό σύνθημα την έξοδο της χώρας από την κοινωνική ασφυξία, τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, μιας «Νέας Μεταπολίτευσης».
Το όνομα και τα χρώματα του κόμματος συμπυκνώνει τρεις μεγάλες πολιτικές ευθύνες, το πολιτικό μας φορτίο.
Πρώτον την πατρίδα μας, Ελληνική, το μπλε χρώμα, δεύτερον τους αγώνες μας, Αριστερή το κόκκινο χρώμα και τρίτο την πολιτική αναγκαιότητα του μέλλοντος Συμπαράταξη.
Τα βασικά σημεία της ιδρυτικής του διακήρυξης περιλαμβάνουν:
Ιδεολογική Κατεύθυνση: Ένα σύγχρονο, ανοιχτό κόμμα της Αριστεράς, της Δημοκρατίας και της Προόδου, που αγκαλιάζει τη συμπερίληψη, τα κοινωνικά δικαιώματα και την ισότητα (όπως τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+). Οι 7 Δεσμεύσεις: Ο νέος φορέας στηρίζεται σε ένα πλαίσιο 7 βασικών αξόνων που αφορούν στη μείωση των ανισοτήτων, στην ενίσχυση του κράτους δικαίου, στη διαφάνεια, στη δίκαιη πράσινη μετάβαση και στην επένδυση στην νέα γενιά. Κοινωνική Απεύθυνση: Το κάλεσμα απευθύνεται στον κόσμο της εργασίας, της επιστήμης και του πολιτισμού, καλώντας σε μια ευρύτερη προοδευτική πανστρατιά. Οργάνωση: Το κόμμα επιχειρεί να εισαγάγει ένα νέο μοντέλο πολιτικής οργάνωσης, αποκεντρωμένο και προσαρμοσμένο στις σύγχρονες τεχνολογικές και κοινωνικές απαιτήσεις.
• Προσωπικά βλέπετε τον εαυτό σας κ. Γάκη ξανά σε ενεργό πολιτικό ρόλο αν υπάρξουν νέες πολιτικές διεργασίες ή με βάση την τελευταία μας συνέντευξη, θα εμπλακείτε εκ νέου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Αν και αυτές τις ερωτήσεις αποφεύγει κανείς να τις απαντήσει, γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι φέρνει η ζωή, θα σας πω τρία στοιχεία που αποτελούν τον οδηγό για τις αποφάσεις μου. Πρώτον, ότι το πιο επικίνδυνο στοιχείο της εποχής μας δεν είναι ο θυμός, είναι η παραίτηση. Δεύτερον, ότι πρέπει κανείς να ξέρει πότε πρέπει να «κρεμάσει τα παπούτσια και το καπέλο του» και τρίτον, πρέπει να δώσουμε την σκυτάλη στους νέους και θα τον βρουν το δρόμο τους. Δεν χρειάζονται τα δικά μας όνειρα γιατί έχουν τα δικά τους. Έτσι μόνο προχωράει η ζωή.
Η πολιτική χρειάζεται ξανά ψυχή, προοπτική και όραμα. Εγώ νιώθω τον εαυτό μου υποχρεωμένο απέναντι στις ηθικές και ιδεολογικές μου αρχές να είμαι μόνιμα στο χώρο της προσφοράς.
Γνωρίζετε ότι πάντα η τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο μεγάλος μου έρωτας.
Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι για το βήμα που μου δώσατε…
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε
.gif)















