Της Δήμητρας Καδδά

Σύγκλιση στο πεδίο των οικογενειακών επιδομάτων ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα η αρμόδια υφυπουργός Θεανώ Φωτίου στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται από τις 14:00 με στόχο να υπάρξει σήμερα συνολική συμφωνία. Ωστόσο, ακόμη παραμένουν ανοιχτά μέτωπα, όπως αυτό του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Η κυρία Φωτίου ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να διατεθούν το 2018 315 εκατ. ευρώ για κοινωνικούς σκοπούς. Από το ποσό αυτό, όπως είπε, τα 260 εκατ. ευρώ  θα οδεύσουν σε οικογενειακά επιδόματα τα οποία αυξάνονται κατά 40%, ακόμη 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν για σχολικά γεύματα, ενώ 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την κυρία Φωτιού, τα οικογενειακά επιδόματα διαμορφώνονται ως εξής:

– Πρώτο παιδί, από 40 σε 70 ευρώ.

-Δεύτερο παιδί, από 40 σε 70 (σύνολο 140 ευρώ).

-Τρίτο παιδί, επίδομα 140 ευρώ (συνολικά 280 αντί για 242 που ίσχυε σήμερα).

-Τέταρτο παιδί, 140 ευρώ  για κάθε επιπλέον τέκνο.

Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση από τις 2 μ.μ.

“Στόχος παραμένει η συμφωνία να επιτευχθεί σήμερα”, ανέφερε στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών εισερχόμενο στη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε λίγο πριν τις από 2 μετά μεσημβρίαν (με καθυστέρηση περίπου δύο ωρών, μετά από σχετικό αίτημα των θεσμών, που ζήτησαν λίγο χρόνο).

Λαμβάνουν χώρα διαδοχικά ραντεβού “κορυφής” με “παρέλαση” του υπουργικού συμβουλίου στον χώρο των διαπραγματεύσεων, στα οποία σκανάρονται τα επικαιροποιημένα κείμενα συμφωνίας. Παράλληλα διεξάγονται ξεχωριστές τεχνικές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κλιμακίων.

Στο επίκεντρο τίθενται τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα αναφορικά με την αναθεώρηση των επιδομάτων, τον νόμο Κατσέλη και την ισχυροποίηση των τραπεζών, αλλά και το ελληνικό αίτημα για διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για έναν χρόνο σε 32 νησιά του Αιγαίου.

Αν τελικά ο στόχος αυτός επιτευχθεί σήμερα, τότε επόμενος σταθμός είναι η έγκριση της συμφωνίας από το Eurogroup. Σύμφωνα με στέλεχος του διαπραγματευτικού επιτελείου, μετά θα ακολουθήσει το πρώτο κύμα νομοσχεδίων (που πιθανότατα δεν θα έχει τη μορφή εφαρμοστικού) στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα.

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται πέντε νομοσχέδια του υπουργείου Ενέργειας, καθώς και πάρα πολλές άλλες εφαρμοστικές διατάξεις. Γίνεται λόγος για πολύ μεγάλο  όγκο νομοθεσίας. ‘Ετσι, σχεδιάζονται  εφαρμοστικοί μετά τις γιορτές, με την καταληκτική ημερομηνία για την  ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, λίγο πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Πήγες του Eurogroup προ ημερών, πάντως, είχαν θέσει ένα πιο σύντομο χρονικό ορόσημο, την 11η Ιανουαρίου, όταν συνεδριάζει το EuroWorking Group. Η ίδια θέση διατυπώνεται και από άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου που θεωρούν ότι όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ποιοι μετέχουν

Στον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων μετέχουν, πέρα από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και το επιτελείο του, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η  υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής Θεανώ Φωτίου. Μετέχουν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Το αίτημα για τον μειωμένο ΦΠΑ

Στο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου η ελληνική πλευρά -όπως διευκρίνισε αρμόδιο στέλεχος- ζητά τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών για έναν χρόνο και στα 32 νησιά του Βόρειου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

Η ελληνική πλευρά ζητά για τον σκοπό αυτό να δοθούν 80 εκατομμύρια από τα 320 συνολικά που εξοικονομούνται για το έτος 2018 μέσα από την επισκόπηση δαπανών.

capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ